Hlavní obsah

Případ stovek zmizelých domorodých žen končí. Vyšetřovatelé ho označili za „kanadskou genocidu“

Část uniklé zprávy označila tisíce zmizelých žen za „kanadskou genocidu“.Video: Tereza Brhelová

 

Reklama

Několikaleté vyšetřování případů zmizení domorodých žen v Kanadě se chýlí ke konci. V pondělí měla vyjít oficiální zpráva o vyšetřování, její část už zveřejnila televize CBC.

Článek

Národní vyšetřovací komise, která se zabývala tisíci zmizelými a zabitými ženami domorodých kmenů v Kanadě, měla v pondělí po dvou letech zveřejnit výsledky vyšetřování. Část zprávy ale unikla a v pátek s některými detaily přišla kanadská televize CBC.

Ze zprávy vyplývá, že vyšetřovatelé případy četných zmizení označili za „kanadskou genocidu“.

Předběžná kopie zprávy, kterou CBC získala, podle všeho viní z nepřiměřeného násilí páchaného na domorodých ženách především hluboce zakořeněný kolonialismus a nečinnost státu. Zpráva obsahuje také na 230 doporučení pro boj s násilím, které je na domorodcích pácháno.

Vyšetřovatelé, kteří zprávu vyhotovili, se k jejímu obsahu nechtějí vyjadřovat před oficiálním zveřejněním. Premiér Justin Trudeau řekl, že vyšetřování těchto činů a usmíření se s rozsáhlou komunitou domorodých obyvatel je pro jeho liberální vládu hlavní priorita.

„Zjištění národního vyšetřování podporují charakter těchto činů – včetně násilí proti domorodým ženám, dívkám a 2SLGBTQQIA (lesbičkám, homosexuálům, bisexuálům, transsexuálům, queerům, neurčeným, asexuálům, lidem, co se definují jako obě pohlaví a mezipohlavním) – jako genocidu,“ píší autoři zprávy.

Vyšetřování stálo 67 milionů dolarů, což je asi miliarda a půl českých korun.

Plyne z něho, že od roku 1980 zmizelo nebo bylo zavražděno 1200 domorodých žen. Od roku 2017 vyšetřovatelé vyslechli více než 2000 svědků, mezi nimi přeživší útoků nebo členy rodin zmizelých žen. Někteří z domorodých aktivistů ale tvrdí, že číslo zavražděných žen je s největší pravděpodobností mnohem vyšší.

Výsledky vyšetřování veřejnost v Kanadě dlouhodobě očekává. Celkem ve všech provinciích žije více než milion a půl domorodých obyvatel.

„Povedlo se to jen díky tomu, že domorodé ženy toto téma velice nahlas neustále připomínaly,“ řekla jedna z aktivistek. „Bez nich bychom tady nebyly,“ dodala.

Většina případů zůstala neobjasněna, jedním z mála zadržených a usvědčených vrahů byl Robert Pickton, kterého soud poslal do vězení za vraždy spáchané na domorodých ženách v osmdesátých a devadesátých letech. Soud mu přiřkl 26 obětí.

Největší vlna podpory na větší ochranu domorodých žen a dívek se zvedla v roce 2014. Tehdy byla zavražděna patnáctiletá domorodá dívka Tina Fontaine.

Reklama

Doporučované