Hlavní obsah

Armáda vyhlásila v Súdánu výjimečný stav, svrženého prezidenta stíhaného za genocidu nevydá

Na tři měsíce byl vyhlášen výjimečný stav a platí zákaz nočního vycházení.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Třicetiletá vláda súdánského prezidenta Umara Bašíra skončila. Ve čtvrtek byl svržen armádou státu. Zemi má prozatímně řídit súdánská vojenská rada, příští vládu mají podle ní vzít do rukou civilisté.

Článek

Ve čtvrtek armáda v Súdánu svrhla prezidenta Umara Bašíra a vlády se dočasně ujala súdánská vojenská rada v čele s dosavadním ministrem obrany Avadem ibn Aufem. Na tři měsíce byl vyhlášen výjimečný stav a platí zákaz nočního vycházení. Demonstranti požadují co nejrychlejší vznik civilní vlády.

Šéf politického výboru přechodné vojenské rady Zajn Ábidín v pátek řekl, že vojenská rada se chystá navázat dialog s protestujícími před ministerstvem obrany. Přechodná rada podle něj „nebude lidem nic vnucovat“ a ještě v pátek chce zahájit dialog s jednotlivými politickými skupinami, s výjimkou dosavadní vládní strany Národní kongres, které ale podle Ábidína bude umožněna účast v příštích volbách.

„Jsme ochránci požadavků lidu na základě konsenzu politických subjektů,“ uvedl Ábidín. Zdůraznil, že přechodné období, které bylo vyhlášeno až na dva roky, může trvat třeba jen měsíc. Ábidín také řekl, že Bašír, viněný z válečných zločinů, nebude vydán do Haagu ani jinam do zahraničí, dokud bude rada u moci. Mohl by však být postaven před soud přímo v Súdánu. „Možná ho budeme soudit, ale nevydáme ho,“ poznamenal Zajn Ábidín.

Nálada v demonstrujícím davu byla v pátek ráno slavnostní. Demonstranti zpívali a vyzývali k odstoupení ibn Aufa, který je na americkém sankčním seznamu kvůli genocidě v západosúdánské provincii Dárfúr. Aktivisté se žlutými reflexními vestami řídili dopravu kolem areálu ministerstva obrany a zablokovali důležitý most v centru Chartúmu. Ábidín v pátek prohlásil, že vojenská rada nepřipustí uzavírání silnic a mostů protestujícími.

Moderní verze otroctví? Africká unie odmítá, aby EU umísťovala uprchlíky na severu kontinentu

Súdánská armáda převzala moc ve státě, prezident Bašír po 30 letech končí

Ibn Auf ve čtvrtek vyhlásil mimořádný stav, celonárodní příměří či zákaz vycházení od 22:00 do 4:00. V televizi rovněž oznámil, že Bašír je držen na „bezpečném místě“ a že zemi nyní povede vojenská rada.

Světové mocnosti, včetně USA a Británie, uvedly, že podporují pokojnou a demokratickou transformaci v Súdánu dříve než za dva roky. Komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová vyzvala súdánské úřady k propuštění lidí zadržovaných kvůli pokojným protestům a k vyšetření použití síly proti demonstracím, které se konaly od prosince. Šéf politického výboru slíbil, že ti, kteří zabíjeli demonstranty, budou postaveni před soud.

Také Bašír se dostal k moci 30. června 1989 vojenským převratem. Poté začal tento voják z povolání budovat radikální islámský stát. Země pod jeho vedením byla opakovaně kritizována za porušování lidských práv: mučení, popravy, znásilňování a obchod s dětmi.

Reklama

Související témata:

Doporučované