Hlavní obsah

Připraveny, aby se neplatily daně. Našli jsme dvacet schránek s dluhopisy

Kouzlo jednokorunových dluhopisů.Video: Adam Junek

 

Reklama

V seznamu emisí jednokorunových cenných papírů se nacházejí zhruba dvě desítky firem, které byly předpřipraveny pro případné zájemce o daňové výhody. Ještě je lze využít.

Článek

HRR Czech nebo HTA Czech. To jsou jen dva příklady firem, jež specialisti na daňovou optimalizaci předpřipravili v roce 2012 pro případné klienty, kteří by později chtěli využít kouzlo jednokorunových dluhopisů.

Tyto cenné papíry vydané před koncem zmíněného roku totiž mají jednu zásadní výhodu. Z jejich výnosů se neplatí daň, která je jinak stanovena na patnáct procent.

Jde o další z příběhů, které se k výhodným dluhopisům vážou. Ten nejznámější je samozřejmě spojený s Andrejem Babišem a jeho firmou Agrofert (VÍCE ČTĚTE ZDE).

Takto nachystaných firem na klíč se v soupisce emisí jednokorunových dluhopisů podařilo redakci Seznamu odhalit na dvě desítky. Vydaných cenných papírů mají zhruba za deset miliard korun a to až na dvacet let. Což znamená, že pokud by byly plně využity, stát by na daních teoreticky mohl přijít o jednotky miliard korun.

Princip obchodu je jednoduchý. Daňoví poradci klientovi prodají připravenou firmu za poplatek v řádu milionů korun. Ten v ní má nachystanou dluhopisovou emisi, která mu umožní ušetřit na daních desítky nebo i stovky milionů.

Většina z takto připravených firem svého kupce zatím nenašla. Platnost dluhopisů ovšem končí nejdříve za pět, ale častěji spíše za patnáct let. Není tak problém tyto spící firmy oživit a až stovky milionů korun na daních ušetřit.

Další spory o jednokorunové dluhopisy: Proč nás má zajímat aféra Andreje Babiše.

Reklama

Související témata:

Doporučované