Hlavní obsah

Připravte se označit svůj pozemek: Katastrální úřady aktualizují mapy

Letní ráno: Katastrální mapy budou nové. Čeká nás nové zaměřování pozemků. Na co se připravit? Rozhovor s místopředsedou zeměměřičského a katastrálního úřadu Karlem Šenclem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vlastníci nemovitostí mají před sebou nový úkol. Označit hranici svého pozemku. K tomu je brzy vyzve katastrální úřad. V České republice se totiž budou všechny pozemky nově zaměřovat v rámci aktualizace map katastrálních úřadů. Jak to bude probíhat a proč?

Článek

Při provádění digitalizace katastrálních map se přišlo na to, že některé mapy byly naprosto špatné a poničené. Tím pádem nebyla žádná jiná možnost převedení do jejich digitální podoby, než vyrazit do terénu a mapu nově vytvořit.

„Druhou skupinou lokalit, ve které chceme nově mapovat, jsou zastavěná území obcí, ve které už v minulosti proběhly pozemkové úpravy a je velmi účelné mít v celém katastrálním území mapu stejně přesnou,“ vysvětluje místopředseda zeměměřičského a katastrálního úřadu Karel Šencel.

Nová mapa vzniká úplně jiným postupem, než vznikala ta předešlá. Všichni vlastníci se sezvou na místo svých nemovitostí, vyzvou se k označení svých hranic. Informaci o zaměření budou lidé dostávat dva měsíce předem, aby se mohly zúčastnit všechny strany.

Komise se bude snažit u každého jednotlivého lomového bodu hranic společně se všemi vlastníky, tedy i sousedních nemovitostí, najít shodu, kudy hranice skutečně vede. Poté ji komise označí a následně zaměří.

„Když nebudete souhlasit s tím, co tvrdí soused, tak komise tam bude od toho, aby se snažila spor vyřešit. Pokud se sousedé neshodnou, tak hranice bude označena jako sporná. Na návrh jednoho z vlastníků rozhodne poté soud, kudy hranice vede,“ říká Karel Šencel.

Více o novém zaměřování pozemků se dozvíte v rozhovoru v úvodu článku.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované