Hlavní obsah

Slzy a dojetí na letišti v Kyjevě. Rusko a Ukrajina si vyměnily desítky vězňů a přibudou další

Vítání vězňů na kyjevském i moskevském letišti.Video: Eva Soukeníková , Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Rusko a Ukrajina si dnes vyměnily po 35 uvězněných lidech. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj výměnu vězňů, dohodnutou s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, označil za první krok k ukončení války v Donbasu na východě Ukrajiny. „Udělali jsme první krok. Musíme udělat všechny následující, abychom tuto strašnou válku ukončili,“ řekl Zelenskyj. Konflikt s proruskými separatisty si během pěti let vyžádal na 13 tisíc mrtvých.

Článek

Ruský prezident Putin ve čtvrtek uvedl, že výměna vězňů by se mohla stát začátkem normalizace rusko-ukrajinských vztahů, zatížených anexí Krymu a ruskou podporou separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny.

„Výměna se uskutečnila. Jsme rádi, že se ruští občané vrátili domů,“ řekl dnes Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. „Rusko a Ukrajina si vyměnily 35 lidí z jedné a 35 lidí z druhé strany,“ potvrdila novinářům ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová.

Agentura AFP už označila výměnu sedmi desítek vězňů mezi oběma znepřátelenými sousedními zeměmi za historickou. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) vnímá výměnu vězňů mezi Ruskem a Ukrajinou jako krok, který by mohl vést ke zlepšení vztahů obou zemí a v důsledku k ukončení konfliktu. Napsal to v SMS zprávě ČTK.

„Vítám výměnu vězňů mezi Ukrajinou a Ruskem včetně režiséra Oleha Sencova a ukrajinských námořníků zadržených vloni při incidentu v Kerčském průlivu. Výměnu vnímám jako krok, který by mohl vést ke zlepšení vztahů a v důsledku k ukončení konfliktu,“ napsal Petříček.

Německá kancléřka Angela Merkelová výměnu vězňů mezi Ruskem a Ukrajinou uvítala, „tato výměna vypadá jako nadějný signál”, uvedla Merkelová podle mluvčího německé vlády. Vyjádřila potěšení i nad tím, že ukrajinští námořníci a režisér Oleh Sencov se mohli z Ruska vrátit do vlasti. Kancléřka dala najevo odhodlání pokračovat v práci na naplnění minských mírových dohod.

Na Twitteru reagoval i americký prezident Donald Trump, který napsal, že „je to první obrovský krok k míru”. A také předseda Evropské rady Donald Tusk, ten zopakoval svoji výzvu: „Stále žádám Rusko, aby osvobodilo všechny politické vězně a respektovalo územní integritu Ukrajiny”.

Z moskevské věznice Lefortovo vyjely dva autobusy se zabarvenými skly a policejní eskortou.Video: Reuters

Ukrajince propuštěné z ruských věznic přepravil do vlasti vládní letoun ukrajinské výroby An-148, o přepravu Rusů z Kyjeva se analogicky postaral ruský vládní speciál Tu-204. Obě letadla podle agentur současně vzlétla a prakticky současně i přistála.

Kdo se dostal domů?

Své krajany na kyjevském letišti Boryspil osobně vítal prezident Zelenskyj a další hodnostáři, příbuzní a davy lidí. Do vlasti se vrátilo i 24 ukrajinských námořníků, kteří Rusové zajali loni v listopadu u Kerčského průlivu, i režisér Oleh Sencov, který byl v Rusku odsouzen na 20 let do vězení za údajný terorismus na anektovaném Krymu.

Za Sencovovo propuštění se dosud marně přimlouvali západní politici a umělci, včetně českých. Na letišti v Kyjevě se viděl se svou dcerou Alinou po pětiletém ruském vězení. „Chtěl bych poděkovat všem lidem, kteří podporovali nás i naše rodiny v průběhu těch let, těm, kteří za nás bojovali a nakonec vybojovali naši svobodu,” řekl Sencov ještě na přistávací ploše.

Do Moskvy naopak přiletěl novinář Kyryl Vyšynskyj (používající i ruskou podobu svého jména Kiril Vyšinskij), kterému na Ukrajině hrozilo 15 let za údajnou vlastizradu, nebo někdejší povstalecký velitel Volodymyr Cemach, který je podezřelý z podílu na sestřelení malajsijského boeingu nad východní Ukrajinou v létě 2014.

Další výměna

Agentura Interfax napsala, že příští výměna zajatců, tentokrát mezi Ukrajinou a donbaskými povstalci, bude tématem jednání na mírových rozhovorech v Minsku 18. září. Separatisté by měli z věznic v Doněcké a Luhanské oblasti propustit 200 zajatých Ukrajinců, Kyjev by měl osvobodit 70 povstalců.

Reklama

Související témata:

Doporučované