Hlavní obsah

Přípravy vrcholí. SpaceX vynese do vesmíru první americkou posádku

Přípravy startu vesmírné lodi Crew Dragon, kterou ponese raketa Falcon 9, jsou v plném proudu. Astronauti testovali i techniku a skafandry.Video: AP

 

Reklama

Společnost SpaceX amerického vizionáře a miliardáře Elona Muska naplánovala na tuto středu start rakety s americkými astronauty.

Článek

V pátek 22. května schválila americká vesmírná agentura NASA start dlouho očekávaného letu dvou amerických astronautů na palubě vesmírné lodi Crew Dragon nesené raketou Falcon 9.

Astronaut Robert Behnken a Douglas Hurley by tak měli 27. května ve 22:33 SELČ odstartovat k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kam dorazí další den. Astronauti na ní zůstanou mezi 30 a 120 dny. Přesná délka pobytu se prozatím řeší.

Agentura na svém Twitteru uvedla, že se bude jednat o první Američany pilotovaný let v americké lodi z území USA od roku 2011, kdy skončil program raketoplánů.

Miliardář Elon Musk je známý svými nevšedními návrhy svých produktů. Poslední pozdvižení vzbudil například designem svého CyberTrucku. Ani u mise SpaceX tomu není jinak. Astronauti se představili veřejnosti ve futuristických skafandrech, které jsou sladěné do posledního detailu s designem lodí. Piloty pak odveze ke startu lodi vůz Tesla.

Pokud se celá mise vydaří, stane se SpaceX první soukromou firmou, jíž se podařilo dopravit lidskou posádku na ISS a zpět na zem.

Reklama

Doporučované