Hlavní obsah

Příští premiér a jeho jedinečná šance. Jak využít Evropu?

Záznam debaty České předsednictví 2022: Úkol pro novou vládu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Česko bude Radě Evropské unie předsedat už příští rok. Jaké jsou a jaké by měly být jeho priority? Jak je chce naplnit? A je na to připravené? O tom a o řadě dalších s tím spojených tématech debatovali politici a experti.

Článek

Přenášeli jsme debatu v pražském kině Přítomnost, kterou pořádá server Euractiv.cz a Seznam Zprávy ve spolupráci s pražskou kanceláři Heinrich Böll Stiftung.

V úvodním videu si můžete pustit celý záznam. Níže pak najdete i s časem, co v debatě také zaznělo.

Co a kdy zaznělo?

0:00 – Debata v kině Přítomnost začala. Moderuje ji šéfredaktorka serveru Euractiv.cz Aneta Zachová a jeho vydavatel Jan Vitásek.

0:03 – „Pokud předsednictví dopadne v pořádku, získá tím Česko respekt ostatních států EU,“ řekl výzkumný pracovník z institutu Europeum Vít Havelka. Zároveň podle něj předsednictví znamená možnost ukázat Čechům, jak Evropská unie funguje.

0:07 – Do debaty bylo pozváno 10 politických stran, které mají podle předvolebních průzkumů šanci dostat se do Sněmovny. Podle moderátorky se nedostavil žádný zástupce hnutí Přísaha a strany SPD.

0:10 – První otázkou je, zda je předsednictví dostatečně připraveno a zda je mu věnována dostatečná pozornost a úsilí. S názorem, že tomu tak není, téma vykopl už odborník Vít Havelka. Souhlasil s ním i poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík. Podle poslance za ANO Jaroslava Bžocha příprava probíhá standardně, jen se tomu „možná nedostává dostatečného PR od ministrů“.

0:13 – Podle Ondřeje Koláře z TOP 09 by se o tom, co je to předsednictví, mělo „především mluvit“ a vysvětlovat lidem, co je to Evropská unie a jaká je její skutečná role.

0:14 Poslanec za Piráty František Kopřiva upozornil na nízkou personální přípravu předsednictví, na kterou jeho strana poukazovala už dříve. Nyní se podle něj situace zlepšila, ale není jisté, „jestli se stihne zapracovat a není už pozdě“.

0:15 – S tím souhlasila i europoslankyně z KSČM Kateřina Konečná. „Pořád mám pocit, že lidí bude při té agendě, která se na nás řítí, málo,“ řekla.

0:17 – Další poslankyně Evropského parlamentu a reprezentantka ČSSD Radka Maxová řekla, že není spokojená se současnou podporou příprav předsednictví od vlády pana premiéra. Když byl ale ministrem zahraničí Tomášek Petříček (ČSSD), dostávalo se přípravám dostatečného úsilí.

0:19 – Starosta Radim Sršeň mimo jiné upozornil na to, že chce, aby bylo předsednictví víc „české než pražské“.

0:24 – Podle Bžocha (ANO) jsou přípravy ztížené i současnou situací, kdy není jasné, kolik lidí bude muset záležitosti řešit online a kolik lidí bude muset být přímo na místě. Premiér Babiš podle něj přípravu nepodcenil.

0:27 – Český rozpočet se podle Benešíka (KDU-ČSL) „jakž takž“ blíží rozpočtu na finské předsednictví před dvěma lety. To ale podle něj nemělo tak rozsáhlou agendu. „Logicky mi z toho vychází, že bychom měli personál i rozpočet posílit,“ řekl.

0:29  Člen ODS a europoslanec Alexandr Vondra mluvil o „zpoždění a přehlížení“ tématu předsednictví z nejvyšších pater české vlády. „Premiér to nebere zdaleka tak vážně a zodpovědně, jako to bral Mirek Topolánek,“ řekl Vondra.

0:33 Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar řekl, že Česko patří k zemím, které z členství v EU nejvíc vydělávají a jsou na něm ekonomicky nejvíc závislé. „Jsme země, která na členství vydělává jako málokdo, a přesto patříme k nejeuroskeptičtějším zemím,“ řekl Špicar a doplnil, že to považuje za riskantní kombinaci.

0:38 – Na Špicara navázal Ondřej Pašek z environmentální skupiny DUHA, který mluvil o postavení Česka ke klimatické otázce. Česko je podle něj v tomto ohledu ve špatné pozici, protože neplní řadu závazků, a proto je pro českou vládu nejdůležitější „přijít s nějakou vizí“ kompromisu. Jedině tak podle něj bude Česko schopné uhájit své národní zájmy.

0:44 – Prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR Jiří Horecký promluvil na téma sociální oblasti. Důležité téma, na které by se mělo Česko připravit, je stárnutí evropské populace a prodlužování ekonomicky aktivního života či chudoba ve stáří a řada dalších s tím spojených témat. To bude podle něj mít velký dopad na ekonomiky států. Další důležitou oblastí je podle Horeckého oblast sociální a dlouhodobé péče. Problém s udržitelností pečovatelských systémů podle něj řeší téměř všichni v Evropě a dá se tomu říkat „časovaná bomba“. Jako třetí zásadní téma Horecký zmínil pracovní migraci a jako poslední digitalizaci zdravotnictví a sociálních služeb.

0:48 – Mezinárodní tajemnici Českomoravské konfederace odborových svazů Lucii Studničnou moderátor vyzval, aby se vyjádřila k návrhu Evropské komise na minimální mzdu. „Pro nás je to jeden z kroků, jak se přiblížit ke konvergenci životní úrovně,“ řekla Studničná.

0:52 – Redaktorka Seznam Zpráv Tereza Šídlová řekla, že priority českého předsednictví jsou pro ni „velmi napínavé téma“, protože se budou hodně odvíjet od toho, jak bude vypadat vláda. České předsednictví by ale podle ní „mělo zůstat někde ve svém regionu“ a dělat „něco, co umí“, a držet se východního partnerství.

1:00 – „Má Česko na to, aby sem dostalo třeba Bidena nebo uspořádalo například summit EU–Izrael?“ zeptala se moderátorka v návaznosti na Terezu Šídlovou, která hovořila o zahraniční politice EU, Alexandra Vondry (ODS). „Summit se Spojenými státy považuji za nerealistický,“ řekl Vondra s tím, že to podle něj platí jak ze strany Hradu, tak Bílého domu. Europoslanec dále uvedl, že by se „spíš soustředil na Balkán, Trojmoří a Ukrajinu“. Posilování vztahu k Izraeli si Vondra „také dokáže představit“.

1:08 – Moderátorka dál vybídla Radku Maxovou (ČSSD), aby se vyjádřila k sociálním výzvám, o kterých už se při debatě hovořilo, a pojmenovala hlavní prioritu sociální demokracie v tomto oboru. Maxová na prvním místě jmenovala solidaritu mezi generacemi a lidmi. Dále zmínila rovné a zdravé pracovní podmínky a „ochranu slabších skupin“. Česko do toho podle ní „může vstoupit tím, že bude tlačit na zavádění pilíře evropských práv“.

1:12 – Komunistka Kateřina Konečná by jedním slovem kýženou agendu nazvala „agendou normálnosti“. Konkrétně zmínila například emisní normu Euro 7, zdravotnickou unii, péči o pacienty se vzácnými onemocněními, „kterou Česko zvládá skvěle“.

1:15 – Pirát František Kopřiva byl vyzván ke komentáři o hlasování kvalifikovanou většinou. „Osobně si myslím, že to na stole nebude,“ odpověděl na otázku s tím, že tato debata bude „asi ještě na dlouhé lokte“. Piráti podle něj prioritu předsednictví vidí v digitalizaci a v nastavení „jasných pravidel pro velké korporace, jako je Facebook nebo Google“.

1:20 – Ondřej Kolář z TOP 09 dostal otázku na vztahy EU s postsovětským prostorem. Svou odpověď začal konstatováním, že „nejen českou diplomacii čeká restart vztahů s Ruskou federací“. Evropa v nich podle něj není jednotná. Kolář si ale není jistý, jestli má mít Česko ambici sjednocovat postoj EU k Rusku. V debatě ale podle něj ještě nezazněly tři velké inovace – věda, výzkum a inovace.

1:23 – S tím souhlasil i Jaroslav Bžoch (ANO), dalším velkým tématem ale podle něj bude i bezpečnost. EU podle něj dlouhodobě zanedbávala i kybernetickou bezpečnost.

1:27 – Ondřej Benešík (KDU-ČSL) se vrátil k v debatě několikrát opakovanému tématu o neznalosti české veřejnosti o tom, jak EU funguje. Vyvrátil „představu o zlých úřednících z Bruselu“ prohlášením, že „Brusel jsme my“.

1:30 – Debata skončila.

Reklama

Doporučované