Hlavní obsah

Příštího prezidenta Ukrajiny v kampani tajně podporoval jeho televizní zaměstnavatel

Svět bez obalu: Miliardář Ihor Kolomojskyj poskytl Zelenskému ochranku, právníky a také auta.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Herec a nedávno zvolený prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj přijímal od jednoho z nejbohatších lidí v zemi výhody. Nechal si platit ochranku, právníky i dopravu. A samozřejmě vystupoval v televizní show svého mecenáše.

Článek

Ukrajinci si v nedávných prezidentských volbách nezvolili herce Volodymyra Zelenského, ale spíše miliardáře Ihora Kolomojského. Alespoň je o tom přesvědčen končící prezident Ukrajiny Petro Porošenko.

Opakovaně upozorňoval na benefity, jež vítězný kandidát od miliardáře přijímal. Včetně toho, že vystupoval v show, kterou vysílá Kolomojského televize. „Osud mě dal dohromady s Kolomojského loutkou, nebojím se to říct,” prohlašoval během volebního klání Porošenko.

Kolomojskyj, který často pobývá v Ženevě, je Porošenkův úhlavní nepřítel už roky.

Ovšem řadí se též k nejbohatším lidem na Ukrajině. Vlastní firmy v metalurgii, ropném průmyslu i v mediální sféře. V 90. letech založil jednu z největších finančních institucí v zemi – PrivatBank. Tu ale v roce 2016 Porošenkova vláda zestátnila a jako důvod uvedla, že zde došlo ke zpronevěře ve výši několika miliard dolarů.

Kolomojskyj něco takového popírá a stále u soudu bojuje o vrácení banky.

A jak vypadají miliardářovy vztahy s již brzy inaugurovaným prezidentem?

„Co se týká setkání se Zelenským, tak byl minulý rok na mých narozeninách,” komentoval vazby Kolomojskyj.

„To bylo naposledy, co jste ho viděl?“ ptal se novinář.

„Ano, myslím, že ano. Dobře, možná jsem ho ještě někde potkal. Nevím. Vy mě vyslýcháte jako nějaký policista. Začínám být nervózní. Možná jsem na něj někde narazil. Čert ví,“ dodal miliardář.

Rádio Svobodná Evropa prověřilo letecké záznamy a zjistilo, že po narozeninové párty odletěl Zelenskyj do Ženevy ještě desetkrát. A také – poté, co se Kolomojskyj přesunul do Izraele – jej Zelenskyj letěl během října a prosince 2018 třikrát navštívit do Tel Avivu.

Není jisté, jestli se při těchto příležitostech potkali. Oba trvají na tom, že jejich vztah je založen pouze na profesionální bázi vzhledem k televizní práci Zelenského a prý to nemá nic společného s politikou.

„Abych byl upřímný, tak to je znepokojující jak pro mě, tak i pro mnoho Ukrajinců a i pro ukrajinské voliče,” podotkl v rozhovoru pro pořad Svět bez obalu známý ukrajinský novinář a bloger Maxim Eristavi. „Zelenského volební kampaň byla namířená proti současnému establishmentu a byla výjimečná. Byla založena na naději a na docela liberální a proreformní agendě. A mnoho lidí se domnívá, že problém korupce je na Ukrajině založený právě na oligarchickém systému.“

Nově zvolený prezident Zelenskyj podle Eristaviho vždy tvrdil, že nemá s Kolomojským nic společného. „A to i přes své styky s tímto jedním z nejbohatších a nejmocnějších lidí na Ukrajině. Ale uvidíme, jaké budou jeho činy jako prezidenta. Protože lidé nemusí být jenom obviněni z korupce nebo do něčeho zapleteni, korupce často samovolně plyne ze systému, kdy oligarchové a bohatí lidé ovlivňují všechny možné typy vládních rozhodnutí a fungují jako šedá vláda. Tohle musí být na Ukrajině zastaveno,” říká ukrajinský novinář.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované