Hlavní obsah

Přístup k sčítání přes datovou schránku a bankovní identitu se dočasně omezí

Foto: Petr Švihel

Ilustrační foto.

Reklama

Přihlášení do elektronického formuláře sčítání lidu nebude o víkendu možné přes osobní datové schránky. Důvodem je jejich plánovaná odstávka. Z technických důvodů se omezí i přihlášení přes bankovní identitu.

Článek

„Pro přihlášení do elektronického sčítacího formuláře zůstává v době plánovaného krátkodobého omezení NIA (Národní bod pro identifikaci a autentizaci) a datových schránek samozřejmě funkční nejvíce využívaná možnost. Tou je přihlášení prostřednictvím čísla platného osobního dokladu a datem narození,“ uvedla mluvčí sčítání Jolana Voldánová. Využít je možné doklady vydané Českou republikou, tedy občanský průkaz, cestovní pas či povolení k pobytu pro cizince.

Plánovaná odstávka informačního systému datových schránek se uskuteční v sobotu 10. a v neděli 11. dubna. V sobotu 10. dubna od 14:00 do 15:00 se odstaví systém základních registrů. Nebude tak možné přihlášení přes NIA, tedy právě přes bankovní identitu.

Sčítání začalo 27. března a potrvá do 11. května. Až do konce cenzu se mohou lidé sečíst on-line. Od 17. dubna bude pak možné vyplňovat případně papírové formuláře. Doručí je sčítací komisaři, k vyzvednutí budou také na většině pošt.

Podle Voldánové od začátku sčítání do půlnoci 4. dubna elektronické formuláře přes NIA vyplnilo víc než 31 000 osob. Je to 1,75 procenta sečtených. Z nich 22 000 využilo bankovní identitu, tedy celkem asi 1,24 procenta, upřesnila mluvčí. Dodala, že přes občanské průkazy, pasy či povolení k pobytu se přihlašuje 98 procent těch, kteří se sčítají on-line.

Reklama

Doporučované