Hlavní obsah
Online

Meteorologové varovali, že se večer bouřky vrátí

Blesková povodeň rozbila silnici ve vesnici Obecnice.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

aktualizováno •

V některých obcích na západě Čech voda zaplavila silnice nebo sklepy. Docházelo také k výpadkům elektrické energie.

Článek

Situace na vodních tocích v okolí Brd se po čtvrtečních bouřkách s přívalovými dešti už uklidnila. První, tedy nejnižší povodňový stupeň platí jen na Kocábě v Dalekých Dušníkách a Klabavě v Nové Huti.

Na jihu Čech se ale mohou řeky rozvodnit po dalších bouřkách, které meteorologové čekají odpoledne a večer. Pojišťovny zatím v souvislosti s lijáky evidují stovky škod za miliony korun.

V nejpostiženějších obcích - Zaječově na Berounsku a Obecnici a Trhových Dušníkách na Příbramsku - v pátek uklízeli a sčítali napáchané škody, které dosáhnou desítek milionů korun.

  • Jihočeští hasiči vyjeli k 50 případům

    Hasiči v Jihočeském kraji vyjížděli přibližně k 50 událostem. Šlo převážně o čerpání vody nebo odstraňování popadaných stromů. „Nejvíce událostí bylo na Českobudějovicku, kde jsme jich evidovali přibližně tři desítky,” řekla ČTK mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

  • Pojišťovny řeší první škody

    Pojišťovny zaznamenaly po bouřkách, které zasáhly v minulých dnech především západní část republiky, zatím stovky škod v řádu milionů korun. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. S oznamováním škod však klienti teprve začínají, pojišťovny proto očekávají, že v dalších dnech se budou čísla zvyšovat.

  • Voda vytopila v Obecnici i truhlárnu

    Video: Jaroslav Gavenda

  • Rozvodněný Zbirožský potok

    Rozvodněný Zbirožský potok.Video: Tomáš Kraus, Seznam Zprávy

    Čtenář Tomáš Kraus zachytil situaci na Zbirožském potoce po prudkých deštích ve středních a jihozápadních Čechách.

  • Všechny třetí povodňové stupně zrušeny

    Situace na středočeských řekách se po čtvrtečních přívalových deštích uklidňuje, třetí povodňové stupně byly zrušeny. Na několika místech ještě platí druhé stupně, někde pak jen první stupeň čili bdělost. Všechny povodňové stupně už byly odvolány v Zaječově na Berounsku, jedné z nejpostiženějších obcí.

  • Nové varování meteorologů: Bouřky večer hrozí ve třech krajích

    V pátek odpoledne a večer se mohou na jihozápadě území České republiky místy vyskytnout silné bouřky zejména v oblasti Šumavy a jižních Čech. Ojediněle lze očekávat úhrny kolem 30 milimetrů a kroupy, píše v aktualizovaném varování Český hydrometeorologický ústav.

  • Na jihu a jihozápadě Čech dnes mohou nastat bouřky, menší toky se možná rozvodní

    Na Šumavě a v jižních Čechách se dnes odpoledne a večer mohou ojediněle objevit silné bouřky s kroupami a přívalovým deštěm, při kterých může spadnout až 30 milimetrů srážek. Vzhledem k předchozímu dešti se mohou rozvodnit menší toky, informoval Český hydrometeorologický ústav. Jeho výstraha před nízkým nebezpečím bouřek platí od dnešního poledne do 21:00 pro Plzeňský a Jihočeský kraj a jihozápad Středočeského kraje. Později večer budou bouřky ustávat.

  • Hasiči v Obecnici mají nedostatek čerpadel

    Máme nedostatek čerpadel, během dne budeme vysoušet domy, řekl velitel hasičů v Obecnici Petr Juříček pro Seznam Zprávy.

    Video: Jaroslav Gavenda

  • Povodeň v Obecnici zničila most, škoda šplhá k desíti milionům korun

    Povodeň v Obecnici na Příbramsku způsobila podle prvotních odhadů škody zhruba za deset milionů korun. Voda podemlela dva mosty, jeden obecní a jeden krajský. Obecní most bude muset být zdemolován, řekl ČTK starosta Obecnice Josef Karas. V obci je také problém s vodou, lidé pro ni musí chodit k cisternám.

    Na místě je i reportér Seznam Zpráv Jaroslav Gavenda.

  • Potok v Obecnici je stále rozvodněný

    Video: Jaroslav Gavenda

  • Říčka Smutná na Táborsku dosáhla druhého povodňového stupně

    Jihočeská říčka Smutná dosáhla dnes dopoledne v obci Rataje na Táborsku druhého povodňového stupně. Výška hladiny tam po čtvrteční bouřce za posledních 30 hodin stoupla o více než 150 centimetrů. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu. Momentálně dosahuje hladina Smutné v Ratajích 214 centimetrů, což je těsně nad hranicí druhého stupně povodňové aktivity.

  • Lidé v Obecnici mají u domů stále pytle s pískem

    V Obecnici stále zůstávají hasiči a odčerpávají vodu ze sklepů. Lidé si nosí balenou vodu domů a všichni odklízejí škody.

    Video: Jaroslav Gavenda

  • Hasiči v Obecnici odčerpávají vodu ze zatopených sklepů

    Video: Jaroslav Gavenda

  • Voda zaplavila i některé silnice

    Video: Ondřej Horváth

  • Nemůžeme pít vodu, máme vytopené sklepy a zničené zahrady, říkají místní v obci Obecnice u Příbrami

  • Intenzivní srážky se v následujících dnech opakovat nebudou

    Situace ze čtvrtku, kdy se zejména ve středních Čechách rozlily po vydatných deštích některé toky, by se v nejbližší době neměla opakovat. Podle předpovědi mají srážky dnes ubývat a neděle má už být téměř bez deště. V dalších dnech se mohou podle meteorologů objevit při zvětšené oblačnosti jen ojedinělé a lokální přeháňky nebo bouřky. ČTK to dnes řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

  • Cena oprav po povodních v Zaječově na Berounsku dosáhne několika milionů

    V Zaječově na Berounsku byly dnes zrušeny všechny povodňové stupně, toky výrazně klesly. První povodňový stupeň odvolalo vedení obce před 8:00, řekla ČTK starostka Irena Nezbedová. Voda v obci zničila chodníky a dešťovou kanalizaci, škody tak dosáhnou až několika milionů korun.

  • Déšť na Chebsku způsobil dopravní komplikace

    Po čtvrtečních silných bouřkách jsou v Karlovarském kraji stále uzavřeny některé zaplavené silnice na Chebsku. Voda už na některých místech opadá, silničáři ale budou odklízet nánosy bahna, řekla dnes ČTK mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková. Dodávky elektřiny se podařilo na většině míst obnovit, bez proudu jsou podle hasičů dosud některá místa na Chebsku.

  • Výstraha meteorologů platí do dnešní noci

    Český hydrometeorologický ústav stále varuje před silnými bouřkami. Výstraha platí do dnešní 23. hodiny pro Jihomoravský, Jihočeský, Karlovarský, Plzeňský, Středočeský a Ústecký kraj a také Kraj Vysočina.

  • Jak srážky v noci postupovaly přes republiku

    Video: hydro.chmi.cz

Reklama

Hlavní zprávy