Hlavní obsah

Pro Paměť národa se bude běhat na dálku, natáčení vzpomínek stojí

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Organizace Post Bellum, která spravuje sbírku vzpomínek pamětníků Paměť národa, musela kvůli koronavirové pandemii letos už podruhé ve všech studiích zastavit natáčení. Navíc nyní musela zrušit benefiční běh pro Paměť národa.

Článek

Na deseti místech v zemi se pro Paměť národa běhalo v září, v Ostravě byl běh naplánován jako poslední na 24. října. „Nemůžeme pořádat běh v původní podobě jako hromadnou akci s programem. Můžeme však pořádat běh v duchu myšlenky „každý sám, přesto spolu“. Těm, kteří nám chtějí pomáhat, nabízíme možnost účastnit se Běhu pro Paměť národa kdekoli. V Ostravě v parku, v Beskydech za chalupou, v Jeseníkách, na Vysočině, kdekoli," řekl dokumentarista a koordinátor Paměti národa v Moravskoslezském kraji Tomáš Netočný.

Kdo chce sbírku podpořit, může se do neděle 25. října zaregistrovat na webu www.behpropametnaroda.cz/kdekoli. K původnímu běhu je tam sice nastavena jen registrace na pět nebo deset kilometrů, podle Netočného ale lidé mohou sbírku symbolicky podpořit i túrou nebo svižnou procházkou. „Já se 24. října vydám na túru 60 kilometrů dlouhou z Ostravy proti proudu Ostravice až k jejím pramenům v Beskydech,“ řekl dokumentarista.

Ostravské studio nyní připravuje metody a techniku, aby mohlo vzpomínky natáčet na dálku, bez osobního kontaktu s pamětníkem. „Brzy to spustíme, je to ale pracné i drahé. Také proto potřebujeme peníze, protože 70 procent zdrojů Paměti národa jsou soukromé peníze, abychom byli nezávislí,“ řekl Netočný.

Od roku 2018 už ostravské studio Paměti národa natočilo vzpomínky přibližně 120 pamětníků. „Teď zpracováváme osm hodin záznamu Josefa Salomonoviče, se kterým jsme natáčeli v srpnu v Ostravě celkem tři dny,“ řekl Netočný. Salomonovič jako dítě přežil pobyty v koncentračních táborech Osvětim a Stuthoff, bombardování Drážďan i pochod smrti. Od roku 1971 žije v Rakousku, v době normalizace ho vydírala a diskriminovala Státní bezpečnost.

Paměť národa je jednou z nejrozsáhlejších sbírek vzpomínek pamětníků v Evropě. Veřejnosti je přístupná online od roku 2008.

Reklama

Doporučované