Hlavní obsah

Pro vražedkyni ze smíchovského supermarketu není v Česku správné vězení

Večerní zprávy, úterý 28. 3. 2017.

 

Reklama

Hlavní téma pro Večerní zprávy s datem 28. března: Výjimečný trest, který uložil soud za vraždu v Tescu, nebude snadné naplnit. V Česku neexistuje takový typ věznice.

Článek

Vězeňská služba nedokáže vyhovět rozsudku Městského soudu v Praze, který na začátku března uložil výjimečný trest vražedkyni Michelle Sudků. Ta zavraždila ženu v obchodním centru na pražském Smíchově a chtěla zavraždit zákaznici kavárny na nedalekém Újezdě.

Soud Michelle Sudků kromě výjimečného třicetiletého vězení uložil také ústavní psychiatrickou a sexuologickou léčbu, kterou má podstoupit už ve výkonu trestu. Michelle Sudků rozsudek přijala a neodvolala se proti němu. Okamžitě se tak stal pravomocným.

Jenže uložení ústavní léčby ve výkonu trestu je neobvyklé a soud tím Vězeňskou službu zaskočil. „Na sexuologickou léčbu žen nemá Vězeňská služba akreditaci, a proto ji nemůže provozovat. Řešíme, jak budeme tento mimořádný případ řešit. Zda vybereme někoho z externích lékařů, který by za ní do vězení docházel, nebo zda ji bude někam vozit eskorta. Každopádně půjde o ambulantní léčbu," řekla mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová.

Pokud jde o psychiatrickou léčbu, tu Vězeňská služba zajistit dokáže. Má dvě vězeňské nemocnice, jednu v Praze na Pankráci, druhou v Brně. A právě ta brněnská má i vlastní psychiatrii. Tam tak bude zřejmě Michelle Sudků část svého třicetiletého trestu trávit.

Ústavní léčbu obvykle soudy pachatelům trestných činů ukládají tak, aby ji absolvovali až po výkonu trestu v civilním zařízení. V případě Michelle Sudků rozhodl soud o léčbě ve výkonu trestu především na návrh znalců, kteří stav Sudků posuzovali. Ti soudu řekli, že při takto vysokém trestu by byla vhodná léčba už během jeho výkonu.

Reklama

Doporučované