Hlavní obsah

Proč prokrastinujeme? Neumíme si poručit a máme přehršel možností, co dělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Rozhovor s Petrem Vackem o prokrastinaci.Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V dnešní době je prokrastinace hojně probírané téma. Nejčastěji chorobně odkládáme povinnosti, ve kterých nevidíme smysl pro budoucí život.

Článek

Chorobné odkládání úkolů a povinností, tedy prokrastinace, je známé už od dob antických básníků. Mnoho lidí může pojem mylně považovat za lenost. „Rozdíl je v tom, že když jste líní, jste apatičtí. Vy ani nechcete některé věci dělat. Ale když prokrastinujete, tak je chcete dělat, ale neděláte,” vysvětluje lektor osobního rozvoje Petr Vacek. Dodává, že prokrastinace s sebou nese jakousi spirálu negativních emocí - máte výčitky a jste na sebe naštvaní.

Podle Vacka prokrastinace nejvíce postihuje studenty a kreativní lidi. Může za ni mimo jiné i to, že dnešní doba nabízí širokou škálu možností, jak „zabíjet“ čas. Abychom se prokrastinace úspěšně zbavili, je důležité vědět, proč daný úkol dělat. „Když si plánujete den, což velmi doporučuji, tak se vždy zaměřte na to, abyste udělali věci, které jsou pro vás nejdůležitější,” říká. A k určení věcí nejvíce pomáhá říct si, v čem vás úkon posune dál.

V rubrice Česko vstává Radek Hrdina vařil. A to s foodblogerkou Innou Valouškovou. Recept na snídaňové pokrmy, frittatu a ovesné lívance, naleznete ve videu pod článkem.

Česko vstává s Radkem Hrdinou.Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

Celý pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované