Hlavní obsah

Proč si Plzeň musí hlídat AS Řím a slávisté fandit Atlétiku? Evropské noty vysvětlil fotbalový glosář

Fotbalový glosář vysvětlil, kudy letos do evropských pohárů.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Jak jsou limitované kluby typu Tottenhamu, které nejsou na vrcholu „potravního řetězce“? A kudy z Česka do Evropy? Odpovědi naleznete v glosáři.

Článek

Pět kol před koncem české fotbalové HET ligy připomněl glosář Luďka Mádla a Jiřího Hoška, kudy vlastně z domácí soutěže vedou cesty do pohárové Evropy.

Sedmibodový náskok na druhý tým nyní eviduje lídr tabulky, tedy Viktoria Plzeň. Platí, že přímý postup do Ligy mistrů získá nejbližší český šampion za splnění jediné podmínky.

A sice, že se vítěz letošní Ligy mistrů kvalifikuje do jejího dalšího ročníku napřímo i ze své ligové soutěže. To by měli s jistotou splnit tři semifinalisté (Bayern Mnichov, Real Madrid, FC Liverpool). Znejistit tak Viktorii může leda AS Řím, v Serii A sice momentálně třetí, ale s náskokem jediného bodu na pátý Inter Milán.

Druhou pozici drží v české tabulce pražská Slavia. Proto by ji měly zajímat „notičky“ určené vicemistrovi. Ten zamíří buď do druhého, nebo do třetího předkola takzvané nemistrovské větve kvalifikace Ligy mistrů.

Třetí předkolo je výhodnější. I ten, kdo v něm vypadne, má totiž přesto jistý start alespoň ve skupině Evropské ligy.

Do třetího předkola Ligy mistrů by byl český vicemistr přímo nasazen, pokud vítěz Evropské ligy obsadí ve své národní soutěži příčku, která by ho ke startu v příští Lize mistrů opravňovala i bez toho, že si tuto výsadu vysloužil právě triumfem v Evropské lize.

Z toho důvodu by Slavii v Evropské lize vyhovoval triumf Atlétika Madrid, plány by jí naopak zhatil úspěch Arsenalu či Salcburku. U posledního semifinalisty, kterým je Olympique de Marseille, by vše klaplo, pokud by tento klub skončil ve francouzské lize do třetího místa.

Glosář navíc osvětlil, že jistotu startu ve skupině Evropské ligy garantuje aktuální hodnota českého koeficientu vítězi domácího poháru. A v přehledné grafice také naznačil, ve kterém případě tahle milá povinnost může přeskočit na třetí tým v lize.

Vedle toho Luděk Mádl s Jiřím Hoškem rozebrali zklamání příznivců Tottenhamu Hotspur, jejichž skvostný tým opět zůstal bez trofeje. A vrátili se i k avizovanému konci Arséna Wengera a hledání jeho nástupce na lavičce londýnského Arsenalu. To vše najdete ve videu nad tímto textem.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:15 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE

Reklama

Související témata:

Doporučované