Hlavní obsah

Procenta pro radního za dezinfekci škol. Natočili jsme úplatky v časech nouze

Video reportéra Janka Kroupy dokumentuje setkání prostředníka radního z Prahy 8 a zástupce firmy nabízející dezinfekci veřejných prostor.Video: Janek Kroupa, Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportér Janek Kroupa zdokumentoval, jak si v době nouzového stavu, tedy bez výběrového řízení, domlouvá prostředník radnice Prahy 8 procenta ze zakázky na dezinfekci veřejných prostor. Vyjednával peníze i pro radního z ODS.

Článek

„Hele, vole, to fakt musí bejt maximálně bezpečný, jo? O něm se nesmí mluvit nikde, OK?“ ujišťuje se holohlavý, drobný muž. Nemluví jen tak pro sebe. Sedí ve stříbrném voze značky Porsche na parkovišti před McDonaldem na okraji Prahy. Už dvacet minut domlouvá, kolik peněz by mohl získat ze zakázky pro Prahu 8.

Obchodník ze společnosti Huawei a radní z ODS

„Plán je jasnej: deset až patnáct procent pro mě, pro něj. To je minimum, pro mě. Ty mu tam ukážeš to demo a pak to bude chviličku na něm,“ pokračuje.

Holohlavý muž se jmenuje Juraj Pavol, je obchodníkem ve společnosti Huawei, kde má na starosti kontakty se státním sektorem. Při schůzce právě požádal o úplatek pro radního Prahy 8 Josefa Slobodníka, zastupujícího ODS a Svobodné. (Záznam schůzky si můžete prohlédnout ve videu umístěném nahoře v textu.)

Patnáct procent pro radního a patnáct procent pro sebe – vzhledem k tomu, že se baví o zakázce v rozsahu desítek milionů korun – znamená opravdu hodně peněz. Schůzka se odehrála v úterý 24. března a Seznam Zprávy se staly (při práci na investigativním projektu) jejím nečekaným pozorovatelem.

Juraj Pavol mluvil se zástupcem společnosti, která vyvinula nový přístroj na dezinfikaci velkých prostor, jako jsou školy, radnice či letištní haly. Pomocí par přístroj dokáže během několika hodin vyhubit bakterie a viry.

Podivný e-mail od radního: Pošlete ceník!

Společnost zastupuje muž, jehož jméno redakce zná. Vzhledem k tomu, že na konci pátrání se ukázalo, že on ani jeho firma se v této konkrétní věci nedopustili ničeho špatného a úplatek odmítl dát, nebudeme jeho jméno a název firmy zveřejňovat. Pro přehlednost muži říkejme třeba František.

V pátek 20. března přišel Františkovi podivný e-mail. Radní Prahy 8 Josef Slobodník v něm žádá o zaslání ceníků za dezinfekci.

„Dobrý večer, mohu poprosit o ceník k zařízení kombinujícímu dezinfekci ozónem s fogací parou biocidního roztoku E-dison?“ píše radní. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o běžnou obchodní nabídku, jenže radní ji posílá ze svého soukromého účtu, nikoli z účtu úřadu. Nikde se ani nepodepisuje jako člen rady Prahy 8. Pouze jako „Slobodník“. Ze samotného emailu tak není jasné, za koho přesně radní mluví.

O to zajímavější je, že vzápětí se Františkovi ozývá prostředník, který má domluvit podrobnosti obchodu, Juraj Pavol. A chce se s Františkem sejít.

Místo setkání: parkoviště u McDonaldu

Juraj Pavol, podnikatel, obchodník ve společnosti Huawei, má díky svému zaměření na spolupráci se stáním sektorem vynikající kontakty do politiky a byznysu spojeného se státem. Jeho partnery jsou i městské části, s radním Prahy 8 Josefem Slobodníkem se zná nejméně rok.

S Františkem se Pavol potkal jen 4 dny poté, co radní Slobodník Františkovi odeslal mail.

Juraj Pavol na schůzce požádal o „provizi“ pro sebe i pro radního. Oba muži se nejprve setkali v 11 hodin u McDonaldu v Praze na Černém Mostě. Oba byli přesní, František byl na místě dokonce o čtvrt hodiny dříve.

Zřejmě aby se vyhnuli možnému sledování a nahrávaní, změnili vzápětí místo schůzky a jeli po dálnici z Prahy směrem na Mladou Boleslav. Seznam Zprávy je po celou dobu sledovaly. Zcela bez fantazie – zastavili u dalšího McDonaldu.

V rozhovoru byli nejprve velmi opatrní: jména a výše úplatků píšou na tablet. Jak se ale začali dohadovat o procentech, opatrnost šla stranou.

„25 procent je moc,“ protestuje František, když Juraj Pavol chce čtvrtinu všeho jen pro radního. K tomu by chtěl dostat ještě něco on sám.

Zakázka v rozsahu až několika desítek milionů korun

„Jo, hele, takže to uděláme tak: Já mu řeknu patnáct dvacet. Ne! Deset patnáct. Já mu řeknu deset patnáct a budu očekávat, že prostě jako tam bude to samý pro mě,“ odpovídá Juraj Pavol jen několik málo desítek vteřin po tom, co se František pokusí smlouvat, jestli by úplatek nemohl být „jen“ deset procent komplet. Ale nemohl. Pavol chce nejméně deset až patnáct pro každého, pro sebe i pro radního.

Tady je na místě zmínit, že v době nouzového stavu je nákup pro městské části jednodušší. Nemusí dělat výběrová řízení a mohou o zakázkách rozhodnout přímo. Vliv radních je tak v této situaci mnohem větší. A v našem příběhu nejde o malé peníze.

„Hele, teď je to o tom, že budou chtít určitě radnice a budou chtít školy. To jsou dvě, o kterých vím, že budou chtít,“ vypočítává Juraj Pavol.

Jen základních škol je na Praze 8 patnáct. Každá z nich má několik tisíc metrů čtverečních, které je třeba dezinfikovat. Každý jeden metr stojí 90 korun. Dohromady se tak může jednat o zakázku za několik desítek milionů korun.

Na konci hovoru ve voze Porsche na parkovišti McDonaldu se ještě oba muži domluvili, že je potřeba zlikvidovat důkazy - pro případ, že by se případným nákupem někdo v budoucnu zabýval. Hlavní pro ně bylo vymazat původní „neformální“ emailovou korespondenci.

Maily smaž!

„To smaž. Když to smažeš, tak z O365 se to do třiceti dnů odmazává. OK. Smaž to normálně přímo z celkovýho koše. Pošleš mu: Dobrý den, bla bla bla… A on ti odpoví: Dobrý den, chtěli bysme zařízení vidět. Nebo mu to rovnou nabídni,“ diktuje další postup Juraj Pavol.

Po zhruba půl hodině se oba rozloučí a parkoviště opustí.

„Pro mne to byl šok, nic takového jsem nečekal. To rozhodně nemůžeme udělat: žádné peníze platit nebudeme. Jemu, ani radnímu,“ řekl později Seznam Zprávám František.

V hovoru mluvil Juraj Pavol očividně jménem radního Slobodníka. Vyjednával peníze a dokonce říkal, jaké budou jeho reakce. Jaký je tedy ve skutečnosti jejich vztah? Není Juraj Pavol „jen“ hochštapler?

Seznam Zprávy nejprve kontaktovaly radního Slobodníka. Jeho reakce bude klíčová. To, co řekne, i to, co bude potom dělat. Spojí se s Jurajem Pavolem a budou domlouvat další postup?

Radní Slobodník: Nebudu se vyjadřovat

„To se vám vůbec nebudu vyjadřovat,“ reagoval Slobodník, když ho Seznam Zprávy konfrontovaly s případem, jak on a Juraj Pavol domlouvali zakázku na dezinfekci prostor.

Radní Slobodník stejně tak odmítl vysvětlit, proč komunikují přes kryptované mobilní aplikace.

Nejzajímavější ale byla reakce na otázku, proč při žádosti o ceník firmě na čištění používal svůj soukromý e-mail, a zda jednal jako soukromá osoba, nebo radní. „Já si to teď nevybavuji. Zrovna jsem u sebe mohl mít svůj notebook, a tak jsem to psal ze svého. Teď vám neřeknu. Netuším,“ říkal radní, který odmítl osobní setkání a obratem informoval Juraje Pavola.

Juraj Pavol nakonec se schůzkou souhlasil. Dokonce na stejném místě, zase u McDonalda na Černém Mostě.

Obchodník Pavol: Peníze měly být pro mě

V hovoru přiznal, že se s radním zná a komunikuje s ním pro jistotu bezpečně přes kryptovanou aplikaci Signal. A že je to právě on, kdo mu předal kontakt, aby napsal e-mail se žádostí o ceník dezinfekce. Tím byl vytvořen prostor pro žádost o úplatek.

Pavol sám vztah se Slobodníkem nepopírá. Tvrdí však, že peníze si chtěl nechat sám.

„Všechny peníze ale měly být pro mě. Vyfakturoval bych to jako zprostředkování,“ říkal Pavol.

Proč jej radní Slobodník poslouchá a z jakého důvodu tvrdil, že peníze budou pro politika, nevysvětlil.

Případ budeme dál sledovat.

Reklama

Doporučované