Hlavní obsah

Prodloužený víkend bude na pražském Střeleckém ostrově patřit milovníkům paddleboardingu

Rozhovor s Lucií Fialovou, spoluorganizátorkou Prague Paddle Festu 2019, která byla hostem Letního rána.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pádlování vestoje na prkně podobném surfovému longboardu – to je paddleboarding. Je možné ho provozovat nejen na řekách, jezerech a rybnících, ale taky na moři. V každém případě mu nejen v Česku propadá stále víc lidí. Pro některé, i vrcholové sportovce, je dobrou formou kondičního tréninku, nutí sportovce zapojit při pohybu velkou skupinu svalů.

Článek

Využívají ho třeba cyklisté, fotbalisté nebo vodní kanoisté. Je vhodnou alternativou v jejich sportovní přípravě. Stále častěji se na něj ale staví i rekreační sportovci. Skupiny paddleboardistů je možné potkávat velmi často i na českých přehradách nebo řekách.

„Už když si stoupnete na tu vodu, tak už v tu chvíli se mobilizují všechny svaly. Při pádlování zabírá střed těla, navíc sport není zátěží pro klouby, odplaví to všechen stres po práci,” vyjmenovává přínosy paddleboardingu spoluorganizátorka Prague Paddle Festu 2019 Lucie Fialová. A přidává i tip na to, na jakých vodách je nejvhodnější s tímto sportem začít. „Rybníky, jezera, potom teprve moře, ideálně někdy ráno, kdy bývá klidnější.”

Historie tohoto sportu se datuje kolem roku 1960, kdy surfaři z Havaje pádlovali na svých longboardech s fotoaparáty na místa, kde se turisté učili surfovat, a fotografovali je při jejich počínání. Milovníci vodních radovánek ve vlnách ho začali později používat jako alternativu k surfování, když nebyly „po ruce” vlny. Dnes patří k nejrychleji se rozvíjejícím sportovním odvětvím na světě.

Paddleboard je možné si ze začátku vyzkoušet nanečisto – existuje celá řada půjčoven, které zájemcům vhodné vybavení vypůjčí. Pořizovací náklady na paddleboard, ale i s ním související výbavu se pohybují kolem 10–13 tisíc.

Vyznavači tohoto sportu si přijdou na své o prodlouženém víkendu 5.-7. 7. 2019. Na pražském Střeleckém ostrově budou mít možnost v rámci Prague Paddle Festu se na prkně třeba projet spolu s dalšími nadšenci při západu slunce nebo se zúčastnit amatérského závodu. Začátečníci se zase mohou naučit techniku pádlování v rámci workshopu.

V neděli v devět hodin pak odstartuje hlavní závod, který je součástí světového poháru EuroTour. Zúčastní se ho nejlepší ve svém oboru z celého světa. Na start se postaví kolem 200 závodníků.

Pozvánku do Letního rána přinesla spoluorganizátorka Prague Paddle Festu Lucie Fialová. Celý rozhovor najdete ve videu nahoře, je součástí Letního rána. Pořad vysílá Televize Seznam každý prázdninový všední den od 8 do 10 hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované