Hlavní obsah

Produkce palmového oleje poroste, otázka zní, kdo o něj bude stát

Produkce palmového oleje letos poroste.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Globální produkce palmového oleje by mohla vzrůst až o 11 procent. Odpovědné firmy ale ustupují od jeho používání.

Článek

Globální produkce palmového oleje by mohla v letošním roce vzrůst o 11 procent na 65 milionů tun. Úrodu podle zástupců odvětví palmového oleje podpoří dosavadní příznivé počasí. Za loňský rok dosáhla produkce palmového oleje 58,3 milionu tun.

Proti používání palmového oleje se v poslední době brojí po celém světě, a tak mnohé firmy snižují jeho obsah ve svých výrobcích pod 5 %. Není tak jisté, zda se s produkcí zvýší také poptávka.

„Od října máme vynikající počasí, bylo hodně deště, což zvýší produkci v Malajsii a v Indonésii," uvedl M. R. Čandran, zástupce skupiny udržitelného palmového oleje (RSPO). Na celosvětové produkci palmového oleje, který se používá v široké škále produktů od vaření po mýdlo a biopalivo, mají Indonésie a Malajsie podíl 80 procent.

Růst produkce a zpomalení poptávky od největších dovozců ale ceny palmového oleje zřejmě udrží na uzdě. Prudký nárůst dovozu jedlého oleje do Indie by měl v letošním roce začít klesat, případně bude stagnovat. Kvůli téměř rekordní domácí produkci olejnatých semen tak poprvé po šesti letech dovoz neporoste.

Minulý týden cena termínového kontraktu na palmový olej na burze v Malajsii klesla nejníže od začátku listopadu, zejména kvůli zpomalení poptávky a vyhlídkám na vyšší produkci.

Palmový olej je klíčovou složkou mnoha výrobků běžné spotřeby, jako jsou šampony, zubní pasta nebo zmrzlina. Poptávka po něm se v posledních desetiletích zvyšovala. Ekologičtí aktivisté ale upozorňují, že masivní používání palmového oleje vyvíjí tlak na přeměnu tropických lesů na palmové plantáže a způsobuje rozsáhlé odlesnění například v Indonésii či Malajsii.

Světové firmy používají palmový olej vyráběný dětmiVideo: Jaroslav Brousil

Reklama

Související témata:

Doporučované