Hlavní obsah

„Filmařská“ kamera, posilovna v hodinkách. Nový iPhone je opět nejrychlejší

Foto: Apple

Apple ukázal nový iPhone 13 Pro se třemi výraznými čočkami na zadní straně

Reklama

aktualizováno •

Apple ukázal příští generaci svých populárních mobilních zařízení. Nové hodinky, nový tablet iPad a především nové telefony iPhone nabízejí opět lepší displeje, rychlejší procesory a lepší baterky. Žádná revoluce se zas nekoná.

Článek

Proč také dělat každý rok revoluci, když strategie mírných inovací spolehlivě funguje? Šéf Applu Tim Cook odprezentoval tradiční záříjovou tiskovou konferenci, kvůli proticovidovým opatřením opět bez diváků, v předpřipraveném, perfektně zrežírovaném formátu.

Během pandemie tržní hodnota firmy Apple vyrostla o 89 % na neuvěřitelných 2500 miliard dolarů (53 bilionů korun). Do značné míry za to může ohromný nárůst času, který lidé se svými zařízeními trávili. Poptávka po tabletech pro domácí vzdělávání on-line. A samozřejmě také více zábavy. Hned v úvodu Cook ostatně zmínil AppleTV+, nový kanál podobný Netflixu, který začal produkovat vlastní originální seriály.

Všechny novinky pohromadě v galerii:

+35

Nový iPad a iPad mini

Hlavní pozornost ale věnoval hardwarovým zařízením. „iPad je dnes důležitější než jindy,“ podotkl Cook s nevysloveným odkazem na pandemii, která se v USA vrací v nové vlně. „Lidé se mohou dotýkat obsahu jedinečným způsobem. A díky klávesnici a peru mohou lidé všestranně tvořit obsah.“

Foto: Apple

Nový iPad s novým systémem iPadOS nabízí lepší zkratky pro multitasking.

„Nový čip A13 Bionic má o 20 % vyšší výkon ve všech ohledech. Nový iPad je 6krát rychlejší než nejprodávanější tablet s Androidem,“ říká Melody Kuna z týmu, který má návrh iPadu na starosti. To je možné díky vlastním procesorům Apple s integrovanou grafickou i neutrální výpočetní jednotkou. Ostatně vlastní čipy jsou klíčem k velké části představených novinek nejen u tabletů, ale u všech nových zařízení Apple. Cena iPadu zůstává na 329 dolarech (cca 7 tisíc Kč).

Za pozornost stojí funkce Center Stage, známá z FaceTime. Umožňuje dynamické a automaticky pohyblivé videozáběry, a to přestože iPad sedí nehnutě na stole. Stará se o to strojové učení v reálném čase. Pokud tedy uživatel chce, může během videohovoru nebo natáčení tutoriálu chodit po místnosti. Dvanáctimegapixelová čelní kamera v reálném čase obraz ořízne tak, aby byl člověk vidět zblízka.

Menší varianta iPadu (iPad Mini) se dočkala zatím největšího upgradu od svého uvedení v roce 2012. Displej Liquid Retina má novou uhlopříčku 8,3 palce (předtím byla 7,9 palce) při zachování současných rozměrů. K tomu připočtěme 60% navýšení procesorového výkonu, 80% zrychlení grafiky a dvojnásobné zrychlení jednotky pro neuronové sítě. A standardní USB-C port pro snadné nabíjení. Mobilní varianta pak umožní připojení pomocí 5G, samozřejmě jen tam, kde to místní operátor podporuje. Nově umí i malý iPad nahrávat videa ve 4K a také zvládá funkci Center Stage.

Foto: Apple

Celokovový iPad mini je vyroben ze 100% recyklovaného hliníku.

Odemykání otiskem prstu je zabudováno přímo do tlačítka pro zapínání. Cena menšího tabletu iPad mini začíná na 499 dolarech (cca 10 700 Kč).

Nové hodinky Apple Watch

„Povzbuzují vás k aktivitě. Monitorují vaše zdraví. Jsem nadšený z toho, jaký dopad má tento produkt na zdraví našich uživatelů,“ uvedl Tim Cook další pasáž. Hodinky Apple Watch představují v tržbách firmy přibližně pět procent a mají samozřejmě velký potenciál. Oblast chytrých hodinek totiž ještě určitě nezasáhla všechny.

Apple při prezentaci vsadil na pohyb. Nové hodinky jsou odolnější a umí automaticky rozpoznávat různé typy cvičení a pohybu. Třeba automaticky detekují jízdu na kole – a také pád z kola.

Foto: Apple

Hodinky mají nyní tenčí rámeček a větší displej, na který se tak vejde více informací.

Nová generace hodinek Apple (Series 7) bude dostupná tento podzim. Mají zatím největší displej, oproti předchozí generaci přidal 20 % plochy a ubral 40 % rámečku. Displej je zakulacený (ještě zakulacenější než předchozí verze) a tvar skla elegantně navazuje na pouzdro.

Foto: Apple

Nové hodinky z profilu.

Outdoorové sportovce potěší, že jsou odolné proti poškrábání i prachu (certifikace IP6X). Nabíjení se zrychlilo o třetinu, jen osm minut nabíjení stačí na to, aby hodinky odsledovaly osm hodin vašeho spánku. A sledují vaše dýchání i úroveň kyslíku v krvi, což je informace, která zazněla málem mimochodem, přestože oxymetr je především během pandemie pochopitelně věc žádaná.

Apple věnoval podstatnou část prezentace své vizi „celosvětové tělocvičny“, tedy virtuálního prostoru, ve kterém mohou uživatelé hodinek Apple Watch cvičit společně v reálném čase například při sledování stejného trenéra na obrazovkách v soukromí svých domovů.

Foto: Apple

Možnosti Fitness+.

Služba Fitness+ funguje na bázi předplatného a dostupná je zatím jen v USA, chystá ale expandovat do 21 dalších zemí. Česko mezi nimi zřejmě není.

Nové hodinky Apple Watch budou k dispozici až na podzim 2021.

Nový iPhone 13

Zlatým hřebem měly pochopitelně být nové telefony iPhone. „Telefon iPhone změnil svět. Naším cílem je přinášet uživatelům zážitek jako žádný jiný. Lidé zbožňují iPhone a my jej děláme lepší a lepší,“ líčil nadšeně Tim Cook.

Foto: Apple

iPhone 13 se drží osvědčeného designu, displeje do krajů s výřezem nahoře.

Telefony přinesly všechny „povinně vylepšené“ parametry. Především ještě rychlejší procesor. „Konkurence ještě nedohnala naše dva roky staré čipy,“ uvádí Apple s jistou dávkou sebevědomé škodolibosti.

„Na světě není žádný čip tak výkonný jako tento,“ zdůrazňuje Hope Giles, technická viceprezidentka Apple. „15 miliard tranzistorů, šestijádrový procesor. Nejrychlejší procesor ve smartphonu, až o 50 % rychlejší oproti nejrychlejšímu telefonu konkurence.“

Foto: Apple

15 miliard tranzistorů v čipu A15.

Základní telefony iPhone 13 (a malá verze iPhone 13 mini) mají na zadní straně dvě kamery. Širokoúhlá 12megapixelová kamera s optickou stabilizací a „ultraširokoúhlá“ s vysokou světelností. Novinkou je „Cinematic mode“, umožní natáčení videa s automatickou změnou zaostření na různé objekty v záběru.

Následující ukázka byla natočena na iPhone 13

Možnost intuitivně a automaticky zaostřovat videoklipy vypadá zajímavě, přestože ne každý si s ní bude chtít hrát. Apple nicméně slibuje, že by měla fungovat do značné míry automaticky. A to třeba i tak, že se záběr přeostří na osobu, na kterou se zaostřená osoba podívá. To vše je opět umožněno pomocí rychlého procesoru a neuronových sítí, které obraz analyzují v reálném čase.

Foto: Apple

Ceny nových iPhonů.

Cena nového telefonu zůstala na 699 dolarech za nejlevnější verzi.

iPhone 13 Pro

„A ještě nekončíme,“ uvedl poslední část prezentace Tim Cook. Není to tak úplně „ještě jedna věc“, jak bývalo zvykem jeho legendárního předchůdce, ale ono v prázdném sále to tak nezní. Každopádně nakonec si šéf Applu nechal nejdražší telefony, iPhone 13 Pro.

Foto: Apple

Trojice kamer na zadní straně iPhone Pro.

Dražší iPhone 13 Pro začíná na 999 dolarech, a za tuto cenu samozřejmě musí nabídnout něco navíc. Kromě vyššího výkonu a lepšího displeje (má variabilní obnovovací frekvenci od 10 do 120 fps) jsou to především jeho tři kamery na zadní straně.

  1. Teleobjektiv: trojnásobný optický zoom, f/2,8
  2. Ultraširoký objektiv: 13mm ohnisko, f/1,8
  3. Široký objektiv: 26mm ohnisko, f/1,5, možnost ostření už od dvou cm

Na fotografy amatéry (a možná i profesionály, fotit mobilem už není jen zábava) jsou zaměřené pokročilé funkce pro úpravu fotografií. Můžete si například definovat svůj styl a pak jej používat i na dalších fotkách. Filtr se neaplikuje na celou fotografii rovnoměrně, ale využívá strojového učení k sémantickému porozumění, tedy k rozpoznání různých objektů na obrázku. „Je to ukázka toho, jak masivně Apple investuje do umělé inteligence, aby konkuroval Googlu,“ všímá si Jack Nicas z New York Times. „Před lety se Googlu povedlo Apple předehnat. Ale v posledních letech jej Apple dotáhl a dokonce Googlu přetáhl jejich vysoce postaveného odborníka na strojové učení.“ Protože senzory telefonů už jsou pomalu na hraně fyzikálních možností, jsou to především právě inovace ve strojovém učení, které mohou kvalitu mobilních fotografií a videí výrazněji ovlivnit.

Foto: Apple

Strojové učení vnímá různé části scény a aplikuje na ně různé filtry.

Telefon umožňuje pochopitelně i filmovat, a záběry pak na telefonu rovnou sestříhat. Také Pro verze podporuje nový Cinematic mode.

Vnitřní paměť nově dosahuje až na 1 TB. Konkurence už na tuto neuvěřitelnou kapacitu dosáhla, Apple takové lokální úložiště nabízí poprvé. Terabajt místa, to už na sestříhání celovečerního snímku postačí. Apple ostatně doufá, že právě filmaři by mohli nový telefon naplno využít.

Po zhlédnutí novinek bude asi málokdo zklamán. Apple ukázal rychlejší, výkonnější a schopnější zařízení napříč nabídkou, přesně, jak se čekalo. Nechyběly nadějné ochutnávky technologií, které budeme moci zhodnotit až po vyzkoušení. Nové možnosti fotografie a videí vypadají obzvláště lákavě. Celkově ale Apple ukázal, co umí poslední dobou nejlépe – dává věrným zákazníkům právě dost důvodů na to, aby si koupili nový iPhone, hned jak ten starý začne trochu zastarávat.

Aktualizace: Do článku jsme doplnili galerii s přehledem všech představených novinek.

Reklama

Související témata:

Doporučované