Hlavní obsah

Prohlášení Skripalové jí někdo napsal, tvrdí její sestřenice

Julija Skripalová na veřejnosti vystoupila ve středu.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Viktorija Skripalová věří, že středeční projev si její sestřenice Julija nenapsala sama. Stejně jako Kreml má za to, že Julija před médii vystoupila proti své vůli.

Článek

První veřejné vystoupení Juliji Skripalové po propuštění z nemocnice vyvolává v Rusku pochybnosti. Jen několik hodin po zveřejnění jejího projevu jej zpochybnila Julijina sestřenice Viktorija. Nevěří, že celé prohlášení pochází z její vlastní hlavy.

„Text se naučila nazpaměť. Julija při mluvení neukazuje žádné emoce, všechno říká velmi rychle. Vypadá to, jako kdybyste dostali text, který se máte naučit a rychle ho odříkat,“ prozradila Viktorija Skripalová ruským státním médiím.

Podobně se ve čtvrtek vyjádřil i Kreml. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov projevil nad vystoupením Skripalové hlubokou skepsi a upozornil také na řadu otázek, které v případu zůstaly nezodpovězeny.

„Pořád nevíme, v jakém státě se Julija Skripalová nachází. Nevíme, zda vystoupila z vlastní vůle, nebo jestli byla pod tlakem. Nevíme, kde je a v jakém je stavu, co se jí stalo a kým. Nevíme ani to, do jaké míry jsou prosazována její práva a zda je Skripalová právně způsobilá,“ prohlásil Peskov.

Julija Skripalová byla z nemocnice propuštěna 9. dubna poté, co se společně se svým otcem Sergejem Skripalem zotavovala z otravy nervově paralytickou látkou Novičok. Ve středečním výstupu uvedla, že její rekonvalescence byla „pomalá a bolestivá“. Se svým otcem, který nemocnici v Salisbury opustil teprve 18. května, nyní touží po klidu a soukromí.

Skripalová také oznámila, že nevyužije pomoci, kterou jí nabídla ruská ambasáda. Do své vlasti by se ale přesto jednou ráda vrátila.

Británie z otravy ruského exšpiona a jeho dcery viní Moskvu. Ta to naopak hlasitě odmítá – tvrdí, že si Londýn nařčení vymyslel.

Reklama

Doporučované