Hlavní obsah

Projekt Čunkovy nemocnice skončil. Krajští radní zrušili zakázku na projektanta

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Radní Zlínského kraje v pondělí zrušili veřejnou zakázku na projektanta krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. O samotném investičním záměru na novou krajskou nemocnici se bude dále jednat.

Článek

Novou nemocnici prosazoval bývalý hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), nové vedení kraje ale už dříve projekt kritizovalo a uložilo krajskému úřadu, aby nachystal materiál ke zrušení výběrového řízení. O samotném investičním záměru na novou krajskou nemocnici se bude dále jednat.

„Zrušením této veřejné zakázky ušetříme finanční prostředky na projekční práce ve výši 350 milionů korun bez DPH, které můžeme využít na jiné potřebné projekty a investice v našich čtyřech stávajících nemocnicích ve Zlíně, Uherském Hradišti, Kroměříži a Vsetíně. O samotném investičním záměru na novou krajskou nemocnici budeme dále jednat,“ uvedl hejtman Radim Holiš (ANO). „O zrušení zakázky na projektanta jsme rozhodli po zvážení všech okolností a shodě Rady Zlínského kraje. Podrobně budeme o této záležitosti informovat na čtvrteční tiskové konferenci,“ dodal hejtman.

Zastupitelé stavbu nové nemocnice v minulém volebním období schválili, kraj pro ni vykoupil pozemky a připravil smlouvu s vítězem veřejné zakázky na projektanta, kterou však Čunek nepodepsal. Nové vedení kraje již po volbách avizovalo, že chce výběrové řízení zrušit, zrušením investičního záměru by se mělo podle programu zabývat zastupitelstvo za týden.

Za vítěze zakázky na projektanta, do níž se přihlásily dvě firmy, vybrali dřívější krajští radní sdružení „Nová nemocnice – Zlín“ za nabídkovou cenu 351 milionů korun bez DPH. Dřívější předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zamítl loni na konci října rozklad, který proces výběru projektanta napadal. Již dříve antimonopolní úřad rozhodl, že soutěž je v pořádku. Proti podmínkám v zadávacím řízení soutěže podala námitku společnost JIKA-CZ, která poté také podala rozklad, následně i žalobu na rozhodnutí antimonopolního úřadu. V tendru podle jednatele firmy JIKA-CZ Jiřího Slánského vyhráli ti, kteří měli připravovat zadávací podmínky pro tuto soutěž. Předseda ÚOHS Petr Mlsna už dříve pochybení úřadu odmítl.

Holiš dříve uvedl, že je pro dostavbu a rekonstrukci nynějšího areálu zlínské nemocnice, tedy pro variantu, kterou Čunek odmítal. Podle Čunka měla nová nemocnice stát osm miliard korun. Proti stavbě však byli i zástupci hnutí ANO, které bylo v minulém volebním období s lidovci v koalici, také někteří zástupci koaliční ODS, pro projekt naopak tehdy hlasovali někteří opoziční zastupitelé. Nová nemocnice byla hlavním tématem krajských voleb a v odporu proti ní se shodli zástupci nové koalice vítězného hnutí ANO, Pirátů, ODS a ČSSD.

Reklama

Doporučované