Hlavní obsah

Do opozice nejdu radostně, řekl Čunek. Nemocnice za 8 miliard nebude

Jiří Čunek (KDU-ČSL) prohrál boj o miliardovou vizi. Ve Zlínském kraji se slaví v táboře hnutí ANO.Video: Kamila Krupová

 

Reklama

Nejznámější „regionální“ politik v Česku míří ve Zlínském kraji do opozice. S Jiřím Čunkem nejspíš v Baťově městě končí také vize o nemocnici na zelené louce.

Článek

Byla to jedna z nejtěsnějších hejtmanských bitev v Česku. Rozhodlo devět stovek hlasů. Protřelý politik a bývalý vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) nakonec skončil v poli poražených.

Dosavadní hejtman se musí spokojit se druhým místem a míří do opozice. Ve Zlínském kraji triumfovalo s 19,1 procenta hlasů hnutí ANO. Jeho lídrem je starosta Rožnova pod Radhoštěm Radim Holiš. „Štěstí se nakonec přiklonilo k nám. Jsme na to hrdí. Bylo tu jedno velké téma - nemocnice, což naznačuje, se kterými stranami budeme vyjednávat,“ radoval se lídr ANO.

Pár stovek hlasů a čtyři desetiny procenta v Čunkův neprospěch tedy nejspíš zpečetily osud velké miliardové vize. Hejtman chtěl zrušit současný areál zlínské Baťovy nemocnice a postavit úplně nové zařízení na zelené louce. Nový špitál v místní části Malenovice na druhém kraji města by hejtmanství přišel na nejmíň osm miliard korun. „Je fakt, že taková částka je pro lidi možná nepředstavitelná a říkají si, že si to kraj nemůže dovolit. Do opozice určitě nejdu radostně,“ líčil skleslý Čunek.

Mezi novináře vplul z uzavřeného lidoveckého štábu, kde vládla ponurá nálada. O pár stovek metrů dál vzdušnou čarou se mezi členy ANO mohutně oslavovalo.

Kontroverzní politik přitom dokázal to, co se kolegům v jiných krajích nepovedlo. Zatímco se jinde v krajských kampaních omílala celostátní témata, Čunek dostal do popředí zájmu miliardový špitál. Lidé na Zlínsku opravdu volili spíš „za novou Baťovku“, nebo „proti ní“. „Pokud se podíváte na ostatní strany a sečtete si ty hlasy, nová nemocnice jasně prohrála. I větší volební účast než ve volbách minulých dokazuje, že lidé se chtěli k tomuto tématu vyjádřit a přišli k volbám, i přes ten celospolečenský současný nepříznivý stav,“ potvrdil Holiš.

Krajské volby 2020 - Zlínský kraj

Volební účast: 41,19 %

Počet volených zastupitelů: 45

ANO 19,08 % (9 mandátů)

KDU-ČSL 18,62 % (9 mandátů)

Piráti 13,26 % (6)

Starostové a Nezávislí 12,69 % (6)

ODS 10,04 % (5)

ČSSD 8,45 % (4)

SPD 6,04 % (3)

Trikolóra+Soukromníci 5,99 % (3)

V kraji přišlo přes 41 procent oprávněných voličů, o tři procenta víc než před čtyřmi lety a covidu navzdory.

V Česku nevznikla nová nemocnice třicet let. Bývalému ministrovi pro místní rozvoj se podařilo dát regionálnímu tématu celostátní punc. Podobně jako kdysi se stěhováním vsetínských Romů. Přesun nemocnice prosazoval, jak má ve zvyku. Nekompromisně, tvrdě, za každou cenu. „Projekt by v současné podobě stopnul jen úplný blb,“ líčil Čunek v předvolebním rozhovoru pro Seznam Zprávy.

A právě to nakonec Čunka stálo vítězství. Ač získal přes devět tisíc preferenčních hlasů - suverénně nejvíc ve Zlínském kraji - ostatní strany se proti němu spojily. A ve svých programech restaurovaly myšlenku o obnově Baťovy nemocnice v současném areálu, který vznikl před téměř sto lety. „Kdybych mohl udělat něco jinak, dal bych více peněz do kampaně za novou nemocnici. Vyvezl bych současný personál stávající Baťovky do nějaké nové nemocnice někam za hranice, aby konečně viděli ten strašný rozdíl - jak pracují oni a jak by mohli pracovat v novém špitále,“ řekl Čunek.

ANO s Piráty, ODS a ČSSD?

Starý pavilonový areál má teď velkou šanci na přežití. A právě díky němu se skládá nová koalice. „Vyjednávání jsou zatím na začátku a my chceme mluvit se všemi, ale sestava s Piráty, ODS a ČSSD se jeví jako velmi reálná,“ naznačil Holiš.

Taková koalice dá dohromady 24 mandátů, tedy těsnou většinu v 45členném krajském zastupitelstvu. Vedle lidovců zamíří do opozice také Starostové v čele s lídrem Petrem Gazdíkem. Také oni chtěli Baťovku stěhovat. „Myslíme si, že nová nemocnice je lepší než rekonstrukce, je však evidentní, že projekt nezískal dostatečnou podporu,“ uvedl Gazdík.

Stávající krajské vedení přitom v Malenovicích vykoupilo pozemky za stovky milionů. I s doložkami ve smlouvách, že na místě bude stát špitál. Nad tím teď visí otazník.

Čunek je přesvědčený, že jeho vize ještě totálně nezanikla. „Když ti lidé u moci uvidí, do jakých ztrát by nemocnici uvrhli, kdyby měl fungovat stávající špitál, tak se rozhodnou jinak. Pokud reálně zhodnotí pro a proti, uvidí, jak je těžké budovat starou nemocnici,“ dodal končící hejtman.

Hnutí ANO - ač je jeho lídr Babiš miliardové nemocnici nakloněn - vidí v obnově stávající nemocnice ekonomicky bezpečnější variantu. „Na tom nehodláme nic měnit. To by ty dvě strany, které jsou pro nemocnici, musely přijít s nějakou zásadní změnou projektu, což se předpokládám nestane,“ dodal Holiš.

Reklama

Doporučované