Hlavní obsah

Licitování o hejtmany začalo. ANO pomýšlí na dva nové kraje

Foto: Seznam Zprávy

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Hnutí ANO mělo dosud pět hejtmanů. Už nyní je jisté, že minimálně o dva z nich přijde. A zda naopak někde hejtmani ANO přibudou? Pomýšlí na to třeba vítězové ANO ve Zlínském či Ústeckém kraji.

Článek

Rychlá rekapitulace: kromě Libereckého, Královéhradeckého a Středočeského se volební mapa zbarvila do barev hnutí ANO. Získalo 21,83 procenta, což je zhruba o půl procenta víc než v předchozích krajských volbách v roce 2016. Tehdy ANO šlo do voleb poprvé a získalo 176 mandátů a nakonec pět hejtmanů. Nyní hnutí získalo o dva mandáty více. I tak ale není jisté, kolik hejtmanských postů hnutí obsadí.

Předseda hnutí Andrej Babiš řekl, že je mu jasné, že opozice bude chtít hnutí obcházet. Samotný výsledek ale hodnotil pozitivně.

„Dostali jsme téměř 600 tisíc hlasů, to je fantastické. Mým hlavním cílem bylo, abychom volby vyhráli, což se stalo. Nestačím se divit tomu spiknutí nenávisti. Jak někteří lídři toho Babiše nenávidí,“ řekl Babiš v prvním povolebním hodnocení v reakci na to, jak se začaly domlouvat koalice „proti Babišovi“.

Podle politologa Petra Justa z Metropolitní univerzity Praha byly pro hnutí tyto volby testem - zda dokáže skládat účty. Z hejtmanů se to nepodařilo jen v jednom kraji - Jaroslavě Pokorné Jermanové, kterou během vládnutí Středočeskému kraji provázela řada kauz.

Na dotaz, zda by byl výsledek lepší, pokud by lídryní ve středních Čechách nebyla dosavadní hejtmanka, předseda Andrej Babiš odpověděl: „Kdyby nebyl covid, tak by to dopadlo lépe.“

Hnutí tak ve středních Čechách míří do opozice. Koalici už má totiž předjednanou STAN s ODS a Piráty a ve hře je také varianta, že se k trojici stran připojí TOP 09, což bude situace „všichni proti ANO“.

Další čtyři hejtmani ale dopadli se skládáním účtů výrazně lépe - v Karlovarském kraji, Olomouckém, Jihomoravském kraji a Moravskoslezském kraji. Všude ANO vyhrálo - a to s velkým náskokem. Kromě hejtmana Ivo Vondráka z Moravskoslezského kraje ale přesto není vůbec jisté, zda dosavadní posty obhájí. Někde už je to téměř vyloučeno.

Hejtman a lídr ANO Karlovarského kraje Petr Kubis oznámil, že hodlá k vyjednávání o budoucí koalici oslovit všechny strany. „Začneme v sobotu telefonicky plánovat schůzky a začneme komunikovat se všemi, kteří s námi komunikovat chtějí, protože některé strany už předem řekly, že s námi komunikovat nechtějí,“ vysvětlil Kubis. „Samozřejmě je možné, že se koalice postaví i bez nás, i to je varianta,“ připustil dosavadní hejtman.

STAN i Piráti totiž preferují do koalice jiné politické subjekty než hnutí ANO. „Dává to potenciál vytvořit uskupení, které by mohlo vytvořit koalici bez ANO,“ řekl ČTK Petr Kulhánek, lídr kandidátky STAN.

Foto: Tomáš Svoboda

Lídři rodící se koalice v Jihomoravském kraji.

Podobný scénář už je ostatně domluvený v Jihomoravském kraji, kde ANO získalo dvacet procent, hejtman a lídr hnutí Bohumil Šimek však příliš neslavil, protože na jeho postu by ho měl vystřídat lídr KDU-ČSL Jan Grolich, který získal nejvíce preferenčních hlasů. Ten už dojednal koalici s Piráty, ODS a STAN.

Větší šanci na úspěch má olomoucký hejtman za ANO Ladislav Okleštěk, který získal sedmadvacet procent a 18 křesel v zastupitelstvu. Okleštěk se nechal slyšet, že při hledání koaličního partnera bude hledět hlavně na průnik volebních programů - s výjimkou KDU-ČSL. Její předseda Marian Jurečka už totiž řekl, že s ANO bude strana spolupracovat jenom v Moravskoslezském kraji. Jurečkova představa koalice je s Piráty a hnutím STAN.

Pozici hejtmana pak znovu potvrdil lídr a dosavadní šéf Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Ten skončil s třiceti procenty a získal čtyřiadvacet mandátů. „Je to pro nás potvrzení toho, že jsme kraj vedli dobře. Chtěli bychom i v dalším období spolupracovat s KDU-ČSL a ODS. Jednat ale budeme v neděli i s ČSSD a Piráty,“ řekl Seznam Zprávám Vondrák.

Obavu, že by dosavadní koaliční partneři vyšachovali ANO, ale nemá. „Ta aritmetika vychází tak, že asi těžko. To by museli porušit některé své morální principy. Samozřejmě, stát se to může, ale pak už nemá cenu být v politice,“ vysvětlil Vondrák.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Hejtman Moravskoslezského kraje za ANO Ivo Vondrák.

Těsně před Čunkem

Až do poslední chvíle nemělo ANO jisté vítězství před lídrem a dosavadním hejtmanem za lidovce Jiřím Čunkem, kterého nakonec hnutí ve Zlínském kraji porazilo o půl procenta. Třetí skončili Piráti.

Čunek to bere jako prohru, když jeho hlavním volebním lákadlem pro voliče byla výstavba nové zlínské nemocnice.

Lídr za ANO Radim Holiš, který je zároveň starostou Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku, řekl, že ve vítězství věřil. „Nakonec se malinko štěstí přiklonilo a jsme šťastní.“ Podle něj už vyjednávání o budoucí koalici začalo - bez lidovců. Možná koalice je podle něj s Piráty, ODS a ČSSD.

Téměř 26 procent ANO získalo v Ústeckém kraji. Hnutí tak obhájilo vítězství v krajských volbách v Ústeckém kraji z roku 2016, kdy získalo 23 procent hlasů. „Výsledek je lepší než minule, je vidět, že zástupci, které máme ve městech, odvádějí dobrou práci,“ komentoval výsledek lídr kandidátky ANO Jan Schiller.

Vyjednávat o koalici chce podle svých slov se všemi subjekty. „Priority nemám. Sedneme si dnes jako tým a pobavíme se, co dál,“ předesílá. Schiller tak aspiruje na post hejtmana. Dosavadní hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) totiž už mandát neobhajoval. Lídr za STAN Filip Ušák si to však nedokáže představit. „Je nepřijatelné, aby mělo ANO hejtmana i většinu v radě, protože by si mohli dělat, co by chtěli,“ řekl Ušák.

Hořkosladkou chuť má pro ANO vítězství v Pardubickém kraji, kde již podruhé hnutí volby vyhrálo s téměř dvaceti procenty. Dosavadní hejtman Martin Netolický za ČSSD, který kandidoval za 3PK (spojení sociální demokracie a hnutí Společně pro kraj) sice skončil na druhém místě, ale je to právě on, kdo hodlá pokračovat v dosavadní koalici bez ANO ve složení: ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj (KPK), ODS a STAN.

Lídr ANO Martin Kolovratník řekl, že doufal, že výsledek bude lepší, aby se právě tento scénář neopakoval. „Mohu přiznat, že jsem měl o něco vyšší očekávání,“ řekl.

Kuba chce být hejtman, bez ANO

Stejný scénář pak bude nejspíš následovat v Jihočeském kraji, kde ANO zvítězilo s 18 procenty před lídrem ODS Martinem Kubou. Ten si ale dokáže představit koalici bez ANO a chce aspirovat na post hejtmana.

Jednání o koalicích však budou podle lídra ANO Františka Konečného složitá. Bude velmi těžké to nějak složit, protože se nabízí moc variant, jak to poskládat. „Čeká nás složité jednání,“ uvedl. Připustil také, že ANO očekávalo lepší výsledek: „Jsem rád, že jsme vyhráli, ale výsledek je strašně roztodivný a neočekávaný.“

Krajské volby v Plzni vyhrálo ANO, nicméně nejsilnější subjekt v novém zastupitelstvu zřejmě vznikne společným povolebním postupem Pirátů s hnutím STAN a tím by se z koalice vyšachovalo hnutí ANO. Čehož se Roman Zarzycký, lídr a krajský šéf ANO, obával hned po výsledcích voleb. Opakovala by se tak podle něj situace, kdy ANO vyhrálo volby, ale po spojení ostatních stran skončilo v opozici.

V Kraji Vysočina pak ANO získalo 18,5 procenta a z pětačtyřicetičlenného zastupitelstva získá deset křesel. Druzí pak skončili Piráti a třetí ODS.

O koalici začalo ANO jednat už v sobotu. Je připravené jednat i o pozici hejtmana, dopředu si ji nenárokuje. „Budeme oslovovat všechny,“ řekl lídr ANO Martin Kukla. Pro krajskou politiku podle něho není rozhodující, jak fungují koalice či opozice na celostátní úrovni. ANO má dosud zastoupení v krajské koalici a dva náměstky hejtmana.

Zatím tak není jasné, zda se bude opakovat koalice v radě, kterou tvořila sociální demokracie, ANO, ODS a Starostové a nezávislí.

Procentuální výsledky hnutí ANO

Hnutí ANO skončilo v krajských volbách na prvním místě s téměř dvaadvaceti procenty. V jednotlivých krajích pak hnutí získalo:

Středočeský kraj - Třetí místo s 18,54 procenta a 15 mandáty

Liberecký kraj - Druhé místo s 17,85 procenta a 10 mandáty

Královéhradecký kraj - Druhé místo s 22,04 procenta a 12 mandáty

Pardubický kraj - První místo s 19,61 procenta a 11 mandáty

Olomoucký kraj - První místo s 27,01 procenta a 18 mandáty

Moravskoslezský kraj - První místo s 30,24 procenta a 24 mandáty

Zlínský kraj - První místo s 19,08 procenta a 9 mandáty

Jihomoravský kraj - První místo s 19,76 procenta a 15 mandáty

Kraj Vysočina - První místo s 18,48 procenta a 10 mandáty

Jihočeský kraj - První místo s 18,12 procenta a 12 mandáty

Plzeňský kraj - První místo s 22,50 procenta a 12 mandáty

Karlovarský kraj - První místo s 24,79 procenta a 13 mandáty

Ústecký kraj - První místo s 25,88 procenta a 17 mandáty

Reklama

Doporučované