Hlavní obsah

Co sejmulo Jermanovou? Podle Babiše její „aférky“

Foto: Seznam Zprávy

Třetí místo ve Středočeském kraji, hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná (ANO) končí.

Reklama

Jermanová Pokorná končí. Ve středních Čechách se rýsuje postup: Všichni proti ANO.

Článek

Že počítá s porážkou, přiznávala Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) už před volbami v rozhovorech s novináři.

A bylo to možné poznat i z toho, jak se snažila na poslední chvíli ukázat, že není jen političkou provázenou aférami: tři týdny před volbami požádala na Facebooku o hlasy – a na fotce držela v náručí jedenapůlroční dceru Emu.

Prohra skutečně přišla: ANO skončilo ve středních Čechách až třetí. Přeskočili ho Starostové a pro mnohé překvapivě i ODS.

Volební sčítání jsme sledovali online:

Znamená to, že STAN (22,3 procenta a 18 mandátů) teď může pohodlně složit koalici s ODS (18,8 procenta a 16 mandátů) a Piráty (14,4 procenta, 12 křesel v zastupitelstvu). Kdyby se připojila ještě pětiprocentní TOP 09, bude to situace „všichni proti ANO“.

Ostatně tahle koalice byla předjednaná už před volbami. Vlastně nebylo moc na výběr, protože ani jedna ze stran se nechtěla s problémovou hejtmankou Pokornou Jermanovou spojit a omlouvat ji za všechny kauzy, které Seznam Zprávy během její éry na středočeském hejtmanství popsaly.

Namátkou: známý služební superb pro manžela, policejní vyšetřování zakázek na silnicích, poradenské smlouvy na „analýzy hudebních festivalů“, půlmilionové odměny pro VIP úředníky…

Foto: Archiv

Hejtmanka se na Facebooku snažila získat hlasy i přes dceru Emu.

I šéf ANO Andrej Babiš už stačil za jednoznačného viníka porážky ve středních Čechách označit tyto kauzy. Babišovým slovníkem „aférky“.

„Kvůli různým těm zbytečným záležitostem paní Jermanové to takhle dopadlo. Bohužel. Ale na tom už nic nezměním,“ prohlásil v prvním povolebním komentáři pro média Babiš.

Neúspěšná hejtmanka pak uvedla, že volební výsledek (o 2 procenta slabší než minule) nepovažuje za prohru.

„Necítila jsem se jako slabá lídryně. Teď jsem připravena jít do opozice. Zatím mě nikdo z ostatních stran neoslovil kvůli případnému koaličnímu vyjednávání.“

Že budou jednat o spolupráci, už potvrdili jednička na kandidátce Starostů Petra Pecková a Martin Kupka, lídr ODS.

„Neumím si představit koalici s hnutím ANO, protože volební výsledek je jasná prohra stávající krajské vlády,“ prohlásil už před sečtením všech hlasů Kupka.

Dá se ale čekat, že oba lídři budou chtít hejtmanský post.

Pecková očekávatelně jako vítěz. „Pakliže vítězem budeme my, tak bychom měli mít právo mít hejtmanku,“ prohlásila Pecková.

A ambiciózní Kupka zase může argumentovat nejvyšším počtem preferenčních hlasů ze všech politiků v kraji – dostal jich přes 13 tisíc.

Hejtmanka Pokorná Jermanová sice prohrála, na druhou stranu na mandáty v zastupitelstvu (má jich 16) dosáhla stejného výsledku, jaký jí stačil před čtyřmi lety na vládu nad krajem. Obsadí 15 míst, ztratila jen jedno křeslo.

Ostatně i premiér Babiš v sobotu řekl, že podle některých interních průzkumů mohlo středočeské ANO dostat i jen 13 procent. „Ten výsledek mě příjemně překvapil,“ řekl Babiš.

Zato ČSSD a komunisté, hejtmančini dosavadní koaliční partneři, úplně propadli – vůbec v zastupitelstvu nezasednou.

Reklama

Doporučované