Hlavní obsah

Nejznámější hejtmanka ví, že může prohrát. Jsem připravena, říká

Foto: Seznam Zprávy

Jsou to moje osobní přešlapy, říká středočeská hejtmanka o kauzách, které ji poslední čtyři roky provázely.

Reklama

Auto pro manžela, „monitoring hudebních festivalů“, astronomické odměny pro úředníky… Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) tvrdí, že ve vedení kraje neudělala žádnou chybu.

Článek

Sotva skončila tisková konference, premiér Andrej Babiš (ANO) vzal telefon a začal ťukat SMS. Adresátka: středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Premiér právě v televizi viděl, jak hejtmančin manžel před kamerami nepřesvědčivě vysvětluje, proč si víceméně přivlastnil služební krajský superb a jezdil s ním do práce i do Prahy na fotbal.

„Je to špatně, tak to nemá být. Hned jsem jí psal, ať to ukončí,“ řekl později Babiš novinářům. Stalo se – hejtmanka černý superb v nejvyšší výbavě odstavila na dvoře krajského úřadu.

Ale zarytě odmítala, že to s vozem byla chyba.

Auto pro manžela placené z veřejných peněz brala jako naprosto běžný bonus ke své funkci. „Já jsem neudělala nic špatně,“ opakovala ještě dva týdny poté v rozhovoru pro Český rozhlas.

Nejen kvůli případu s autem z roku 2017, ale i dalším kauzám, které Seznam Zprávy postupně rozkrývaly, je politička hnutí ANO rozhodně nejznámější hejtmankou v Česku.

Lidé sice obvykle nemají důvod se zajímat o to, kdo vede region na druhém konci země a co v něm dělá, avšak Jaroslava Pokorná Jermanová na sebe tuhle pozornost strhla. Mimo jiné právě neústupností ve chvílích, kdy mohla přiznat chybu. Anebo neochotou důkladně vyšetřit podezření, že se jí v úřadu ztrácejí stamiliony.

Padesátiletá politička z Benešova jde po čtyřech letech znovu do říjnových voleb jako jednička kandidátky hnutí ANO. Úspěch závisí na tom, co rozhodne: jestli negativní obraz u veřejnosti, nebo prokazatelné výsledky, které Středočeský kraj v některých oblastech skutečně má.

V číslech jsme nejlepší

Když jde o čísla, ani opozice příliš neprotestuje. Střední Čechy v éře hejtmanky Pokorné Jermanové (a koalicí ANO, ČSSD a komunistů) především opravdu masivně investovaly.

Peníze na nové stavby a opravy se zvýšily ze šesti na 15 procent. Neboli kraj od roku 2016 investoval 14 miliard.

Před čtyřmi lety byly na kraji připravené evropské projekty v hodnotě 250 milionů. „A dnes jsme lídrem mezi kraji v čerpání evropských peněz,“ říká radní pro finance Gabriel Kovács (ANO).

Jako příklad dává silnice, kam má natéct sedm miliard. Radní sečetli, že průměrně každý týden se v kraji opraví jeden most nebo mostek a že celkem se rekonstruovalo 1500 kilometrů silnic druhých a třetích tříd.

K tomu výměna 15 tisíc starých neekologických kotlů.

Nemocnice, které zase dříve potřebovaly půl miliardy ročně na udržení chodu, dostaly investice za tři miliardy a díky lepšímu řízení jsou dnes podle Kovácse 100 milionů v plusu. „A bez omezení péče,“ upozorňuje radní.

Všechno má své ale

Ale k tomu všemu je zároveň možné doříct ještě druhou půlku věci.

Třeba zrovna silnice: opoziční zastupitel Michael Pánek z ODS podrobně spočítal, že v hospodaření krajských silničářů jsou nesrovnalosti: že tendry vyhrávají stále stejné firmy, soutěžemi se nesrazí cena – a dokonce narazil na zakázky, které silničáři zaplatili, ale firmy je neodpracovaly.

Od loňska to vyšetřuje i Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Radní ale ani na vteřinu nepřipustili, že by mohlo být na silnicích něco špatně. Nenařídili hloubkovou prověrku, a přestože i znalecký posudek s kulatým razítkem říkal, že kraj zaplatil milion za ořezání stromů, které se neuskutečnilo, odmítali se tímhle zjištěním zabývat.

„Nic nenasvědčuje tomu, že by docházelo k rozkrádání,“ smetla hejtmanka všechna podezření.

Foto: Seznam Zprávy

Jaroslava Pokorná Jermanová je opět volební jedničkou ANO ve středních Čechách. Podle průzkumu, z nějž nedávno citoval deník Právo, ale může dostat jen 13 procent.

Nebo nemocnice: dostaly se do černých čísel, ovšem radní jim naposledy vylepšili hospodaření i tak trochu uměle. V červenci zastupitelé schválili, že kraj nalije do nemocnic další peníze – jako dotaci nutnou proto, aby pak stát mohl kraji poslat peníze, které zase sám dostane coby pomoc v boji proti covidu od Evropské unie.

Například nemocnice v Kladně dostala jako náhradu za výdaje spojené s jarní vlnou epidemie 70 milionů, Mladá Boleslav obdržela osm milionů.

Seznam Zprávy však mají dokument adresovaný radním, v němž úředníci kraje přesvědčivě zdůvodňují, proč žádné peníze navíc do nemocnic nejsou potřeba.

Předně vypočítávají, že v podmínkách získání evropských peněz není nic o tom, že by samosprávy musely nejprve do svých nemocnic peníze vložit – a teprve pak je čerpat od EU (a ostatně že ani jiné kraje nic takového nedělají).

Podle opozičního zastupitele Věslava Michalika (STAN) zřejmě radní jen využili koronavirovou krizi k tomu, aby dostali nemocnice na ještě lepší ekonomická čísla. A pak to využívali ve volební kampani.

„Cílevědomá a přímá“

„Žena ve vedení kraje musí být tím, čím je pevný a rozhodný muž. Musí být cílevědomá a přímá,“ prohlásila Pokorná Jermanová před dvěma týdny, když středočeské hnutí ANO slavnostně ohlašovalo start volební kampaně.

V rozhovorech zase o sobě často říkala, že je zarputilá a bojovná. To sedí – zvlášť když šlo o další podezřelé případy, které Seznam Zprávy během posledních tří let popsaly.

Třeba jak se snažila v nemocnici v Benešově vymoci pro svého manžela lepší péči, protože se prý bojí doktorů.

Nebo jak si kancelář hejtmanky platila poradce, kteří dostávali desítky tisíc měsíčně za „monitoring hudebních festivalů“, „poskytování zpětné vazby“ nebo neurčité „PR analýzy“ a „práce dle zadání hejtmanky“ (jak se píše ve výkazech práce těchto dodnes neznámých zaměstnanců).

Anebo poslední kauza, kdy anonymní VIP úředníci kolem hejtmanky brali někdy i víc než ministři – od 150 do 190 tisíc měsíčně, a to díky obrovským měsíčním prémiím.

Ani v těchto případech Pokorná Jermanová neuznala chybu, neudělala nic pro to, aby podezření přesvědčivě vyvrátila.

Konflikty v nemocnici zlehčovala, že nebyly tak vyhrocené, „monitoring hudebních festivalů“ kraj odbyl auditem (nešel po tom, jestli tihle poradci práci odevzdali a jak kvalitní, ale jen jestli jejich smlouvy formálně odpovídaly zákoníku práce). A astronomické odměny úředníků hejtmanky neřeší, protože je to věc vedení úřadu, do jehož práce ona – jako politik – nesmí zasahovat.

Týdeník Respekt před pár dny napsal, že hejtmance začali pomáhat mediální poradci z centrály hnutí ANO. Možná i proto působí v posledních rozhovorech smířlivěji než dřív.

„Uvědomila jsem si, že věci, které jsou běžné v normálním světě byznysu, nejsou přijatelné ve sféře státní správy. Z toho jsem si zpětně poučení vzala, mrzí mě to, ale teď už s tím nic neudělám,“ uznala nyní Pokorná Jermanová v rozhovoru pro Info.cz, když došlo na kauzu služebního superbu.

Zároveň však dodala, že to jsou její osobní přešlapy – ve vedení kraje prý žádnou chybu neudělala.

Když před dvěma týdny napsal deník Právo o průzkumu, podle nějž by hnutí ANO dostalo v kraji jen 13 procent (před čtyřmi lety vyhrálo s 21 procenty), hejtmanka jen neurčitě reagovala, že „se neřídí průzkumy“ a pracuje dál pro region.

Vzápětí však pro Info.cz připustila, že s možnou porážkou počítá. Proti ANO se totiž už dlouho šikuje blok ODS, Starostů a Pirátů.

Aspoň by prý měla víc času na dvouletou dceru Emmu. „Jsem připravena na práci v opozici,“ řekla Pokorná Jermanová.

Reklama

Doporučované