Hlavní obsah

Tohle zkopírují další, hájí Čunek svůj plán za 8 miliard

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Nová nemocnice za nejméně 8 miliard korun má stát ve zlínských Malenovicích. Prosazuje ji hejtman Jiří Čunek.

Reklama

„Všichni nám projekt závidí,“ říká hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. V rozhovoru pro Seznam Zprávy hájí vizi nové Baťovy nemocnice, s níž spojil pokračování své budoucnosti na hejtmanství.

Článek

Málokdy mají krajské volby tak dominantní téma. Na Zlínsku se politici i obyvatelé regionu dohadují, jestli má kraj postavit novou nemocnici na zelené louce za nejmíň osm miliard korun, nebo zachovat tu stávající, kterou před víc než devadesáti lety založil obuvník Tomáš Baťa.

Současný hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) svou vizi nové supermoderní nemocnice před dvěma lety zničehonic představil veřejnosti, přestože i lidovci měli v programu opravy stávající „Baťovky“. Od té doby projekt hájí, přestože má tisíce odpůrců. A právě názor voličů na stěhování špitálu určí i další Čunkův osud na hejtmanství.

Proč se hlavním tématem voleb stala krajská nemocnice?

Protože je to silné téma. V politice jsou lidé, kteří žádné téma nemají a nabízejí pouze protitéma. Jsem přesvědčený, že se to bohužel děje i ve Zlínském kraji. Nikoho tady ani jinde v republice nenapadlo postavit úplně novou nemocnici. Mnoho politiků se jen dívá na koláč, který se po volbách rozkrájí pro jednotlivé politické strany, a říkají: Když Čunek vymyslel nemocnici a spolu se STAN a dalšími je na straně podporovatelů, my si vezmeme voliče, kterým se to nelíbí. Vědí, že je správné postavit novou nemocnici, ale potřebují voliče. Je to takto vulgárně jednoduché. Prostě někteří řeknou cokoli, aby je voliči přivedli do zastupitelstva.

Jestli je to správný projekt, se však neshodnou ani odborníci. Proč prosazujete stavbu na zelené louce za 8 miliard korun?

Máme zkušenosti s nemocnicí v Uherském Hradišti. Také spadá pod kraj a my tam prostavíme asi 2,1 miliardy korun. Víme, jak je to náročné pro pacienty i pro zdravotníky. Navíc tam jsme stavěli prakticky nové zařízení vedle stávajícího. Zato tady ve Zlíně naši předchůdci naplánovali v letech 2010 až 2012 rekonstrukci Baťovy nemocnice, přičemž se mělo 18 objektů zbourat a nové dostavět. Nicméně nemocnice by nadále měřila téměř kilometr. Stále by zůstávaly převozy pacientů na tak velkou vzdálenost.

+2

S rekonstrukcí se ale dřív všeobecně počítalo, vznikl i podrobný generel oprav.

Ano. Ale musel by být přerušován provoz. Dneska máme v Baťově nemocnici roční obrat tři miliardy a tak akorát vyrovnané hospodaření. Kdybychom omezili provoz, jistě začneme tvořit ztrátu. Zadlužení by bylo velké, protože naši předchůdci plánovali opravy na dvacet let. A navíc by nám utekli všichni nejlepší zdravotníci, protože by si uvědomili, že na staveništi dělat nechtějí. A hlavní argument je pacient - ten by opravami trpěl. V roce 2012 naši předchůdci spočítali, že rekonstrukce nemocnice bude v tehdejších cenách stát 6,3 miliardy korun. Nechali jsme to dvakrát přepočítat odborníky - dneska by opravy stály deset miliard korun. My stavíme za 8 miliard korun, takže dvě miliardy šetříme. A hlavně postavíme nemocnici takovou, jakou chceme. Nejmodernější projekt na světě. Ale ne kvůli mramoru či zlatu, ale díky logistice provozu. V této rovině jsme bez omezení.

Ale i stavby na zelené louce se přece běžně prodražují.

Před několika dny jsme vybrali projektanta (sdružení „Nová nemocnice – Zlín“ - pozn. red.). Ten je ve smlouvě zavázaný, že za každý milion prodražení zaplatí procento. Naši političtí odpůrci chodí - aniž by ten projekt znali - a říkají, že bude dvakrát dražší. To by ale firma dostala pokutu 80 milionů korun. Jsme si jistí, že se to v cenách minulého roku dá postavit. Cenu projektant garantuje.

Přesto máte řady kritiků, proti přesunu lidé protestují. Myslíte si, že jste plusy a minusy tak zásadní vize dostatečně vysvětlili voličům, neměli jste projekt prezentovat jinak?

Ano, ale nevíme jak. Kdybych byl primátor Zlína a přišel za mnou hejtman, že za krajské peníze postaví nemocnici, tak bych se postavil a zasalutoval, protože všude ve světě se nová nemocnice stává přitažlivou pro pacienty i personál. Udělali jsme asi deset setkání s lidmi i odborníky. Ale zřejmě je to na ně hodně odborná věc. Problém není jednoduchý. Zároveň si tu někdo vytvořil přelud, že když nemocnici postavil Tomáš Baťa, tak ji musíme uchovat. On byl všechno jiné než bolestín za starými věcmi. Vše staré, co se nehodilo, bořil a stavěl nové. I jeho vnučka řekla, že jejich rodina je přesvědčená, že Tomáš Baťa by postavil novou nemocnici.

Nová nemocnice na Slovensku

Hejtman se dušuje, že nové zařízení s 920 lůžky vznikne za nanejvýš osm miliard korun. Jeho odpůrci tvrdí, že si částku „vycucal z prstu“ a výsledné dílo může být i dvakrát dražší. Cena totiž vychází z objemové studie. „Počítají s nějakými 9500 korunami na metr krychlový. Architekti přitom u takových staveb běžně účtují dvojnásobek. Když na počátku tisíciletí přestavovali olomouckou fakultní nemocnici, vycházelo to na 16 tisíc korun na metr krychlový,“ zdůrazňuje Ondřej Martínek, který je v čele iniciativy na vyvolání referenda o nemocnici.

Česko ve třech dekádách novou nemocnici na kontě nemá, pro srovnání je třeba pohled k sousedům. Společnost Penta Investments v Bratislavě staví další futuristickou nemocnici, tentokrát se 400 lůžky. Hotová má být v roce 2022, tři roky od začátku stavby. Vyjde na šest a půl miliardy korun. „Že by Zlínský kraj postavil nemocnici s víc než dvojnásobnou kapacitou jen o miliardu dráž? To je nesmysl. Hejtman cíleně podceňuje náklady,“ je přesvědčený Martínek.

Chápu správně, že lidé by podle vás neměli rozhodovat v referendu, jehož příznivci už sesbírali okolo 20 tisíc podpisů?

Jsem přesvědčen, že politická reprezentace byla zvolena pro to, aby dělala to nejlepší. Nemají se na všechno dělat referenda. Často je to jen o emocích, důsledky nikdo neřeší.

Říkáte, že lidé vybírají politiky, aby za ně rozhodovali. Nicméně i vaše strana měla v předvolebním programu rekonstrukci stávající nemocnice. V programovém prohlášení máte opravu interny. Tak proč ten obrat?

Když člověk dělá miliardová rozhodnutí, musí znát všechny okolnosti. Tady byla politická reprezentace (bývalou koalici vedla ČSSD - pozn. red.), která dala 30 milionů korun na část projektu oprav a generel rozvoje. Všichni jsme věřili tomu, že je to správně. Nikdo z nás kandidujících neměl tu odpovědnost. Byli jsme přesvědčení, že to udělali s nejlepším vědomím a svědomím a odborníky. My jsme si vzali poradce, kteří už novou nemocnici stavěli - v Česku by se takoví dali spočítat na prstu jedné ruky. Pak jsem jel na Slovensko, kde je postavená nová nemocnice v Michalovcích (stavěla ji soukromá společnost Penta Investments - pozn. red.) A vzali jsme si do ruky kalkulačku a spočítali, kolik bude stát oprava a kolik nová stavba. Druhá možnost vychází mnohem lépe.

Nebojíte se, že vám tento názorový obrat v zásadním tématu voliči spočítají?

Jsem hlavně rád, že před námi nejsou volby třeba o krátkých gatích. Ale o tom, jestli budeme moderní kraj, nebo region, který zůstane na okraji republiky. Myslím, že to lidé pochopí. Máme spočítané, že to vyjde.

Vaši předchůdci nachystali na opravu interny přes miliardu korun. Nebyla chyba, že jste nechali propadnout stavební povolení?

Jenže to by zůstala stará nemocnice se vším všudy. Nikdy by nebyla moderní. Stojím si za tím. Svojí aktivitou jsem popíchl další hejtmany a lidi kolem. Všichni nám projekt závidí. Obávám se, že oni později půjdou cestou nových nemocnic a ten Zlín zůstane na konci, pokud se nerozhodneme pro novou.

Novou nemocnici jste v zastupitelstvu prosadili nadvakrát, vždy o jediný hlas. Nežádá si tak zásadní rozhodnutí širší shodu politiků?

Zákon zná rozhodnutí, které projde a které neprojde. Projde to, co je podpořené nadpoloviční většinou. Podívejte se, kolikrát naše vláda byla poskládána o jediný hlas z 200 poslanců. Ale snažil jsem se domluvit. Důkazem, že většina byla pro bylo, že hlasovali pro nákup pozemků pro novou nemocnici. Už tehdy jsem deklaroval, že to není na kšeft, ale pozemky pro nový špitál.

Vaši odpůrci tvrdí, že jdete na ruku slovenské Pentě, která má s výstavbou nemocnic u sousedů bohaté zkušenosti a že by do krajské nemocnice mohla v budoucnu nějak majetkově vstoupit. Co vy na to?

Zkuste mi poradit, jak věrohodně vyvrátit tyto pohádky? Jsem přesvědčený, že takové informace vymýšlejí zloději a lidé morálně povadlí. Mimochodem u rekonstrukcí lze krást mnohem lépe. Každý den vám přichází do smluv nějaké dodatky typu „dodejte 100 tisíc na tyto rozvody“. Zloději se domlouvají s techniky a lze to navyšovat.

Nicméně hlavní projektant Martin Šamaj pracoval jako manažer Penty. Co říkáte na toto propojení?

Vadí někomu, že Američané si nejlepší inženýry vzali od Hitlera a ti jim dělali nejlepší zbrojní průmysl? Když si vezmeme od nějaké firmy člověka, který nebyl vlastník, tak to je jiná věc.

V čem by obyčejný pracovník měl být nepřítelem? Projektovat budou asi čtyři společnosti. Věřím, že lidé mají rozum a touto cestou půjdeme.

Ale i váš ekonomický náměstek Jiří Sukop se obává, že tahle investice může kraj zruinovat. Čekají vás velké investice i do veřejné dopravy, za deset let asi pět miliard korun navíc. Jak vnímáte jeho upozornění?

Beru to jako jeho názor. Pan kolega je zvolený za hnutí ANO, které projekt nechce. Pomiňme tedy premiéra Babiše, který tu novou nemocnici chválí na každém kroku. On je ale byznysmen. Je vtipné, že pan náměstek to nechce, ale celý jeho odbor, jeho podřízení s jeho názorem nesouhlasí. Ve veřejných funkcích dělám 20 let a myslím, že vím, jak má fungovat kraj. Myslím, že nemáme šetřit investice a čekat, že něco přijde. Když ani nevíme co, když nic nevymyslíme. Máme spořit na naplánované projekty.

Takže to krajský rozpočet utáhne?

Ještě před čtyřmi lety kraj dával na investice 300 milionů korun ročně. Nyní máme investice více než jednu miliardu korun. Když budeme dělat tu nemocnici, budeme splácet úvěr 200 milionů, což do investic započteme. Takže kraj půjde dopředu i tak a nikdo tyhle výdaje nepocítí.

Zadlužení kraje jste za čtyři roky snížili na 1,7 miliardy korun. Neobáváte se přesto, že kvůli nemocnici oddlužování zpomalí i s tím, že musíte řešit další velké projekty?

Dluh způsobili naši předchůdci. Vzali si úvěry na nesmyslné věci jako průmyslová zóna Holešov, stála už 1,6 miliardy korun. Ale neříkám, že bylo vše špatně. Náš kraj má dneska našetřené 3 miliardy korun. Kdybychom chtěli, splatíme 1,7 miliardy, budeme mít 1,3 miliardy do plusu a nebudeme zadlužený kraj. Dělali jsme vše pro to, abychom šetřili na novou nemocnici.

Měli jste v programu, že se zaměříte na koordinaci veřejné silniční a železniční dopravy. Integrovaný dopravní systém začne s ročním zpožděním plně fungovat až na konci příštího roku, navíc má hodně kritiků. Povedlo se to tedy dostatečně?

Dříve jsme platili 700 milionů, nyní to bude přes miliardu za dopravní obslužnost. Bohužel přišla firma BusLine a napadla zakázku u antimonopolního úřadu. Ten podnět byl pro ně neúspěšný, nicméně to celé o rok protáhli. Teď se připravují jednotné karty a tak dále a za čtyři měsíce se systém plně spustí.

A není to další velká zátěž pro rozpočet?

Je to velká zátěž, ale kraj to zvládne a hlavně se o to musí pokusit. Jiné kraje to dělají také - Moravskoslezský, Olomoucký i Jihomoravský - ty ho mají, jenom my ne. Jsem přesvědčený, že po pěti letech, když se opraví trať Vizovice-Zlín, kde je největší nápor cestujících, přestanou lidé jezdit auty a začnou jezdit hromadnou dopravou, protože bude pohodlná, bezpečná a levnější.

Krajská koalice si dala za prioritu také rozšiřování vodovodních řadů. Vaši úředníci přitom kývli na těžbu štěrkopísku na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje, přičemž to podle kritiků ohrožuje jeden z největších zdrojů pitné vody v Česku.

Takové rozhodnutí není v moci u hejtmana ani zastupitelů, ale je v rukou státní správy. Ze zákona do ní nesmíme zasahovat. Pravdou ale je, že jeden pomalý úředník odešel do důchodu.

Myslíte šéfa odboru životního prostředí?

Ano. Faktem je, že mohl více komunikovat s Ministerstvem životního prostředí. Právě to rozhoduje a prozatím ve prospěch těžební společnosti.

A váš názor na ten problém?

Myslím, že je v zájmu státu, aby tam byla spíše dobrá voda, než aby tam byl dobrý štěrk.

Pomohou vám volby, abyste dostal od voličů silnější mandát k prosazení nové nemocnice?

Věřím tomu. Mám ale proti konkurentům hendikep. Já se dívám, co je dobré pro moje vnoučata a ne nějakého parchanta z politické strany, který tady chce krást. Dluhy zlínské nemocnice 800 milionů korun nebyly jen ze špatného hospodaření. Také tam mnozí kradli, pokračují soudy.

Budou volby i referendum o Jiřím Čunkovi?

Tak domýšlivý nejsem. Ty volby rozhodnou o nemocnici i o celém krajském zdravotnictví.

Dovedete si představit, že nová koalice vzešlá z voleb ten projekt stopne?

To by musel udělat úplný blb. Jakmile uvidí, co přesně je na miskách vah, tak se přikloní k lepšímu řešení. Rekonstruovat dům a bydlet rok v kuchyni se asi dá, ale léčit za těchto podmínek nejde. Lidé utečou do jiných nemocnic a Baťovka se propadne.

Reklama

Doporučované