Hlavní obsah

Proměna Staré školy ve Znojmě za 70 milionů korun pokračuje

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Oprava budovy Staré školy ve Znojmě, která je součástí Louckého kláštera, pokračuje. Do konce roku 2021 tam místo tříd a kabinetů vznikne společenské a vzdělávací centrum s expozicí o historii kláštera i sálem pro 180 lidí.

Článek

„Náklady činí 70,5 milionu korun, z toho dotace Evropské unie pokrývá zhruba 45 milionů,“ řekla mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Nyní dělníci dokončují osazení oken a jádrové omítky. „Dále pokračují na podlahových konstrukcích v půdním prostoru, restaurují stávající omítky a kamenné prvky a připravují se na pokládku cihelné dlažby ve sklepních prostorech. V zimě dokončí vnitřní omítky, rozvody a nosné podlahové konstrukce,“ popsala Pastrňáková.

Stará škola je součástí bývalého premonstrátského kláštera ze 13. století. Její rekonstrukce začala loni v srpnu. První rok obnášel především archeologický průzkum a bourací práce. Archeologové v klášteře našli především řadu hrobů lidí, kteří tam žili. Poznatky chtějí zástupci města prezentovat vystavením nálezů kamenických prvků v budoucím lapidáriu a díky částem stavby, které zůstanou odkryté i po dokončení rekonstrukce.

Doposud již dělníci vyčistili suterén od vestaveb, kde vznikne lapidárium a expozice. Místnosti v přízemí poslouží jako pracovní dílny se zázemím pro školení a kurzy řemesel a v patře najdou lidé víceúčelový sál.

Reklama

Doporučované