Hlavní obsah

Pronájem skladu u Arenbergera skončí, uvedl Vojtěch

Foto: vláda.cz

Petr Arenberger na své poslední schůzi vlády v roli ministra.

Reklama

Kontrola Ministerstva zdravotnictví ve vinohradské nemocnici podle ministra Vojtěcha neukázala žádná pochybení. V případě, kdy její ředitel Arenberger pronajal nemocnici vlastní nemovitost, šlo prý jen o potenciální střet zájmů.

Článek

Vinohradská nemocnice ukončí pronájem budov v Netřebi na Mělnicku, které patří jejímu řediteli Petru Arenbergerovi a které užívala pro svůj archiv.

Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, podle něhož už v nemocnici skončila kontrola jeho ministerstva. Podle Vojtěcha však jen v případě pronájmu upozornila na potenciální střet zájmů ředitele Petra Arenbergera.

Uzavření smlouvy o pronájmu s vlastní nemocnicí přitom bylo jedním z důvodů, proč musel Arenberger v květnu odejít z čela resortu.

Seznam Zprávy a Televize Seznam v minulých týdnech vznesly pochybnosti o jeho majetku – nejen o pronájmu jeho nemovitosti nemocnici, kterou vedl, ale také o zisků z klinických studií, které plynuly do jeho soukromé praxe místo do nemocniční kliniky.

Část svého areálu v Netřebi pronajímal Arenberger vinohradské nemocnici od roku 2013. Už tehdy byl jejím náměstkem a přednostou dermatovenerologické kliniky.

Jednotkovou cenu za metr čtvereční nechal Arenberger po celou dobu na původní výši, rozsah pronajímané plochy se však postupně rozšiřoval. V posledních letech si tak už jako ředitel nemocnice přišel ročně z nájemného na více než milion korun. Celkem mu pronájem vydělal téměř osm miliónů korun.

Po svém nástupu na ředitelský post v roce 2019 nechal Arenberger zpracovat dva znalecké posudky, podle kterých nemocnice neplatila za pronájem více, než bylo v regionu obvyklé. Nemocnice však nezveřejnila nájemní smlouvu ani její dodatky v Registru smluv.

Petr Arenberger je také jediným ředitelem fakultní nemocnice, který nemá bezpečnostní prověrku. Jeho nástupce Adama Vojtěch po svém nástupu trval na tom, aby o ni požádal, což učinil.

Reklama

Doporučované