Hlavní obsah

Propad poptávky po ropě srazil zisk BP za čtvrtletí o dvě třetiny

Foto: Flickr

Ilustrační fotografie.

Reklama

Britské ropné společnosti BP v prvním čtvrtletí klesl čistý zisk o dvě třetiny na 800 milionů dolarů, v přepočtu 20,1 miliardy korun, i tak ale překonal odhady analytiků.

Článek

Firmě, která varovala před nadcházející nejistotou, ale zároveň rychle narůstá dluh. Dostal se nad 51 miliard dolarů a překročil hranici, kterou si firma jako strop zadlužení ve vztahu k vlastnímu kapitálu sama stanovila.

Analytici odhadovali, že se čistý zisk BP sníží na 710 milionů dolarů. Před rokem firma vykázala zisk 2,4 miliardy dolarů. BP držela po prvním čtvrtletí 32 miliard dolarů v hotovosti. Dluh zvýšila, podobně jako její konkurenti, aby měla hotovostní rezervu.

Podnik očekává ve druhém čtvrtletí podstatně nižší rafinérské marže. Karanténní opatření, která byla ve světě zavedena s cílem zastavit šíření koronaviru, srazila poptávku po palivech.

„Není snadné odhadnout, kdy se nynější nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou vyřeší a jaký bude konečný dopad nemoci covid-19,“ uvedl podnik. Produkce ropy a zemního plynu podle vedení firmy čelí značné nejistotě, která vyplývá z prudkého poklesu cen.

BP na pokles cen ropy o 65 procent v prvním čtvrtletí reagovala rázným snížením výdajů. Společnost seškrtala rozpočet na letošní rok o 25 procent zhruba na 12 miliard dolarů a snížila objem těžby z břidlic ve Spojených státech.

Organizace zemí vyvážejících ropu a další přední světoví těžaři v čele s Ruskem, úhrnem nazývaní OPEC+, se dohodli na snížení těžby na květen a červen o 9,7 milionu barelů denně. To představuje zhruba deset procent světových dodávek suroviny.

Reklama

Doporučované