Hlavní obsah

Prosázel 20 milionů z kasy volejbalového svazu. Všechno jsem prohrál, říká

Příběh volejbalového účetního.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Účetní Tomáš Beránek tři roky zpronevěřoval peníze volejbalového svazu. Věděl, že ho odhalí, ale nemohl si pomoci. Byl jsem gambler, vysvětluje.

Článek

Při výsleších na policii nezapíral, rovnou přiznal, že Český volejbalový svaz okradl o 20 milionů. Bývalý svazový účetní propadl gamblingu, a všechny peníze volejbalistů tak skončily ve sportovních sázkách.

Redakci Seznam Zprávy se podařilo zjistit, že se jedná o Tomáše Beránka. Devětatřicetiletý inženýr ekonomie skoro tři roky tajně přeposílal statisícové částky z účtu volejbalového svazu přímo na konta sázkařských webů.

Odhalen byl přesně před rokem. Dnes mu za zpronevěru velkého rozsahu hrozí až deset let vězení.

„V dřívější době jsem problém s gamblingem neměl, až právě nyní v souvislosti s činností pro volejbalový svaz jsem nedokázal odolat možnosti využít svého přístupu k účtům a velice rychle jsem se dostal na poměrně dost velký rozsah vsazených finančních prostředků, přičemž jsem v průběhu této doby v podstatě ztratil i kontrolu nad tím, v jakém rozsahu jsem se tohoto jednání dopouštěl,“ vysvětluje dnes Beránek.

Rozhovor napřímo odmítl, odpovídal po e-mailu.

„Nic jsem si nenechal, ani korunu"

Beránek naznačuje, jaké je uvažování člověka ovládaného hazardem: Prý si dobře uvědomoval, že dělá věc, kvůli níž může skončit ve vězení. Ale nemohl si pomoci. Dokonce vyhledal i lékařskou pomoc, chodil na terapie, díky kterým se vyléčil. Jenže do gamblerství znovu spadl.

„V současné době již nesázím, podrobuji se psychiatrické léčbě a jsem odhodlán učinit vše pro to, abych se již dále k sázení nikdy nevrátil,“ říká Beránek.

Beránek ujišťuje, že z 20 milionů si nikdy nenechal ani korunu pro sebe – že skutečně vše prohrál. Peníze získal, když mu občas nějaký tip vyšel. „Nikdy jsem si z těchto prostředků nic nekoupil,“ tvrdí.

Dělal to chytře, doklady měl naoko v pořádku

Lidé, kteří s někdejším účetním spolupracovali, ho líčí jako velmi inteligentního a příjemného člověka, jenž se navíc dobře v účetnictví vyznal. Nebylo prý snadné na něj přijít: Platby do hazardu se totiž v počítači tvářily například jako uhrazení faktur dodavatelům nebo jako dotace volejbalovým klubům.

Elektronické doklady byly v pořádku, ty falšoval. Zjistit, že kradl, šlo jedině porovnáním s papírovým účetnictvím. A v něm už příslušné faktury chyběly. Později už Beránek ani důvody plateb nevyplňoval. Zkrátka peníze rovnou směroval na účet společnosti Sazka Bet.

Volejbalisté jsou smířeni s tím, že své peníze už nikdy neuvidí. „Šance nejsou velké,“ připouští i předseda svazu Zdeněk Haník. Právníci svazu ještě uvažují o tom, že by se pokusili miliony vymoci ze sázkařských firem.

S argumentem, že jim mělo být divné, když Český volejbalový svaz u nich tipuje sportovní výsledky. Navíc za statisíce. A že měly svaz varovat. Ale jestli se o tuhle cestu pokusí, zatím není rozhodnuto.

„Jsem odhodlán učinit vše pro to, abych alespoň částečně způsobenou škodu nahradil. I když jsem si samozřejmě vědom toho, že bude jen velmi obtížné zaplatit celou škodu a že ji budu muset splácet do konce svého života. Nedokážu samozřejmě v současné době posoudit, do jaké míry se mi podaří škodu nahradit,“ uznává Beránek.

Kritici se ptají: Proč se na to nepřišlo dřív?

Případ zpronevěřených milionů vyvolal ve volejbalovém svazu velké rozpory. Seznam Zprávy už vylíčily, že část funkcionářů obviňuje předsedu Haníka z nečinnosti. Déle než rok měli volejbalisté problémy s penězi, koncem roku 2014 jim chyběly na účtu, museli si půjčovat a platili pozdě dodavatelům. Přičítali to tehdy pozdě došlým státním dotacím.

V polovině roku 2015 už ale hospodářská komise svazu vyzývala, ať se hned hledají příčiny finančních potíží. Tehdy už byl svaz v minusu asi 14 milionů. Než ale vedení odhalilo účetního Beránka, uběhlo dalších šest měsíců. Podle členů hospodářské komise mělo vedení okamžitě začít s hloubkovým pátráním.

Svaz sice na podzim roku 2015 odstavil Beránka od přístupu k účtu, nechal mu ale heslo ke kontu svazové marketingové firmy Volejbal 2011. Beránek z něj - do odhalení v únoru následujícího roku - stačil vysát dalších 1,8 milionu.

Předseda Haník oponuje, že to měla udělat právě hospodářská komise, která ho dnes kritizuje.

Stíhá ho policie, ale dál pomáhá volejbalu

Každopádně celá kauza má ještě jedno vyústění: Bývalý účetní Beránek dnes stále volejbalovému svazu pomáhá. Svaz má totiž – nejen kvůli Beránkovi – doklady o hospodaření ve velmi špatném stavu. A Beránek je jedním z mála lidí, kteří se v nich vyznají. Svaz ho potřebuje například kvůli aktuální kontrole, jež kvůli čerpání dotací na svaz přišla z Ministerstva školství. Tento týden také odstartovala prověrka z finančního úřadu.

„Je samozřejmé, že i po skončení pracovního poměru jsem se snažil přispět k objasnění celé věci, považoval jsem to za svoji morální povinnost a nepřemýšlel jsem o tom, zda to bude někdo považovat za nějaké odčinění následků mého jednání, či nikoliv,“ říká Beránek.

Reklama

Související témata:

Doporučované