Hlavní obsah

„Prostě jsem to rozhodl.“ Arcibiskup koupil za církevní miliony ruinu

Foto: pp-eparchie.cz

Arcibiskup pravoslavné církve Michal Dandár.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že loni v prosinci koupila hlava české pravoslavné církve, bez vědomí duchovních, ruinu zámečku Brnky za deset milionů korun. Na nemovitosti a pozemku navíc visí zástavní břemeno ve výši 109 milionů.

Článek

V pravoslavné církvi vyvolal krok arcibiskupa Michala (občanským jménem Michal Dandár) vlnu pobouření. Investici totiž neschválily nejvyšší církevní orgány, metropolitní a eparchiální rady.

Řada duchovních, s nimiž Seznam Zprávy mluvily, se domnívá, že byla porušena církevní ústava. Byla také podáno několik trestních oznámení.

Arcibiskup Michal veškerá obvinění odmítá s tím, že on je hlava české pravoslavné církve a může nakládat s penězi z takzvaných církevních restitucí dle libosti. Zde je záznam telefonického rozhovoru mimo jiné o tom, proč si k nákupu vybral zříceninu barokního zámečku Brnky u Zdib nedaleko Prahy.

Pane arcibiskupe, jak jste se vůbec dostal k zámku Brnky?

Poradil nám to jeden náš známý Tomáš Jarolím, že by bylo dobré zámeček koupit, opravit - a my chceme, abychom tam zřídili něco charitativního. (Tomáš Jarolím je bývalým místopředsedou strany Věci veřejné, je podnikatelem v Teplicích a duchovním pravoslavné církve, pozn. red.)

Kdo o tom rozhodoval?

My jsme rozhodli.

Kdo to je „my“?

Já jsem rozhodl. A hotovo. Mám na to právo. Máme církevní předpisy, kde na to mám právo.

Za deset milionů korun. Ruina barokního zámku je navíc zatížena zástavou kvůli pohledávce ve výši 109 milionů.Video: Seznam Zprávy

Ptám se proto, že dříve podobné investice schvalovala metropolitní nebo eparchiální rada. Tentokrát jste je ani dopředu neinformoval. Navíc kontrolní a revizní výbor jste zrušil už v roce 2015.

Já jsem informoval radu, když jsme měli zasedání, co chceme se zámečkem udělat. A to je dost.

Podle našich informací vám ani zpětně tento nákup neschválili.

Proč by to měli schvalovat? Já jsem je informoval a hotovo. To když teď dostaneme kostel a budeme ho chtít opravovat, tak budu za každým chodit: „Dovol, abychom ho mohli opravit“? To určitě ne.

Pane arcibiskupe, víte, že na zámeček je zástavní břemeno ve výši 109 milionů?

Ano. Je.

Takže to teoreticky není nemovitost jen za deset milionů.

Ale to jsme se dozvěděli už moc pozdě.

Vy jste nečetl kupní smlouvu, když jste ji podepisoval?

Teď řešíme přes soud ten výmaz zástavy. Je to tak, že soud požádal o mezinárodní právní pomoc, protože tato firma sídlí na nějakých anglických ostrovech, já nevím.

Ta firma je registrovaná ve Velké Británii.

Já vám říkám, že běží výmaz. To musí udělat soud. Podle neoficiálních zpráv těch 109 milionů z banky vůbec nebylo využito. Takže nevím, jak se to tam stalo.

Když vám Tomáš Jarolím ten obchod zprostředkovával, řekl vám o tom zástavním břemenu?

Jakmile mi předložili návrh kupní smlouvy, tak jsem protestoval: Co to tam jako je? Řekli mi, že to bude vymazáno.

A vy jste to přesto podepsal.

No, no. Nikde nebyla napsaná částka 109 milionů.

Vždyť je to napsané ve výpisu z katastru nemovitostí.

Dobrý, dobrý. Co teda chcete? Já vám říkám, běží výmaz. Tak se s tím uspokojte.

To je přece zvláštní podepsat kupní smlouvu s takovým břemenem.

Dobře, že jsme to koupili. Dobře, já to přiznávám. Vy nejste můj soudce, abyste mě soudil.

Vůbec nesoudím.

Upřímně vám říkám pravdu. Návrh smlouvy jsem četl, ale prosil jsem, aby tam ta zástava nebyla. A když jsem podepisoval, tak tam byla. Ale bez sumy.

Arcibiskup Michal Dandár

Arcibiskup, celým titulem Jeho Vysokopřeosvícenost Michal, arcibiskup pražský a českých zemí, je statutárním zástupcem pravoslavné církve v České republice. Narodil se v roce 1947 na Slovensku v Zemplínském Hradišti. Pravoslaví studoval na Pravoslavné bohoslovecké fakultě v Prešově a na Leningradské teologické akademii v tehdejším Sovětském svazu. Podle evidenčních záznamů Archivu bezpečnostních složek byl vědomým spolupracovníkem StB pod krycím jménem Míša. Zaregistrován byl 2. září 1966. V sedmdesátých letech sloužil na ruské farnosti v Drážďanech. Od roku 2014 působí jako arcibiskup pražský a českých zemí.

Takže na vás někdo udělal boudu?

No vidíte, už jste to pochopil.

Kdo na vás udělal boudu?

Nevím.

Někdo z toho Spolku pro obnovu zámku Brnky, od kterého jste to koupil?

Prosím vás, my děláme výmaz. Až to dopadne, tak to bude všechno v pořádku. Prosím vás, ukončeme ten rozhovor. Vy jste proti mně a proti církvi zaujatý. Na mě je to prostě moc. Já chci jen pro církev dobro. Vy jste řekl, že na mě ušili boudu. (Na Spolek převedl ruinu za jednu korunu v roce 2007 Jan Caha, který získal zámek v restituci. V roce 2018 do Spolku vstoupil Tomáš Jarolím, pozn. red.)

A je to tak?

Tak tak to je.

Pravoslavná církev v České republice

Česká pravoslavná církev byla registrována v roce 1991. V Česku ji tvoří dvě samostatné eparchie – pražská a olomoucko-brněnská. Během komunismu byla církev pod vlivem řeckého patriarchátu, s příchodem arcibiskupa Michala Dandára ji podle znalců poměrů v církvi dominuje moskevský patriarchát. Při posledním sčítání lidu v roce 2001 se k pravoslavné církvi hlásilo bezmála 23 tisíc lidí (na Slovensku 50 tisíc). Počet věřících se u nás zvyšuje. Mezi nejznámější pravoslavné misionáře v českých zemích patří Cyril a Metoděj.

Reklama

Související témata:
Tomáš Jarolím

Doporučované