Hlavní obsah

Prostředek pro teroristy, zločince a ohrožení soukromí. Facebooková Libra znepokojuje politiky USA i Evropy

Foto: Wikimedia.org

Podle německého europoslance Markuse Febera je kryptoměna Libra dobrým důvodem k tomu, aby Evropská komise začala pracovat na regulačním rámci pro pravidla virtuálních měn.

Reklama

Stínové bankovnictví, zneužití dat uživatelů Facebooku, zásah do soukromí nebo prostředek pro zločinecké a teroristické organizace k převodu finančních prostředků přes hranice. Politici ve Spojených státech a v Evropě požadují přísnou regulaci plánované kryptoměny Facebooku.

Článek

Americká poslankyně Maxine Watersová, která předsedá výboru finančních služeb ve Sněmovně reprezentantů, již firmu vyzvala k pozastavení těchto plánů, dokud je nepřezkoumají regulátoři a Kongres. Připojila se tak k dalším politikům, kteří signalizovali obavy z důsledků nové měny v oblasti ochrany soukromí a bezpečnosti, napsala agentura Reuters.

„Facebook má data o miliardách lidí a opakovaně prokázal lhostejnost k ochraně a obezřetnému využívání těchto dat," uvedla Watersová. „Oznámením, že hodlá vytvořit kryptoměnu, pokračuje Facebook ve své nekontrolované expanzi a prohlubuje svůj vliv na životy svých uživatelů,” dodala.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire podle deníku Independent zase vyzval guvernéry centrálních bank k tomu, aby zajistili, že nová kryptoměna s názvem Libra bude čelit odpovídající regulaci. Z obav před tím, že by měna sloužila jako nástroj pro praní peněz nebo financování teroristů, řekl ministr Le Maire francouzské stanici Europe 1, že se „v žádném případě Libra nesmí stát suverenní měnou”, která může být nezávislá na centrální bance státu.

Dopadů zavedení Libry se obávají také německý člen Evropského parlamentu Markus Feber nebo guvernér Bank of England Mark Carney. Ten na výročním sympoziu Evropské centrální banky v portugalské Sintře oznámil, že všechno, co souvisí s kryptoměnou, se musí stát součástí vysoce regulovaného systému.

Novou kryptoměnu Facebooku podporuje 27 finančních společností včetně PayPal, Mastercard a Visa. Platit se s ní bude přes Facebook, který zahrnuje aplikace Messenger a WhatsApp. Podle deníku Independent to znamená, že bude Libra transparentnější a bude podléhat větší kontrole než ostatní kryptoměny. Mluvčí Facebooku deníku zároveň sdělil, že se společnost těší, až bude reagovat na otázky politických činitelů, až se proces zavedení posune.

Podle odborníků ale kryptoměna představuje invazivní a nebezpečnou formu sledování jejích uživatelů.

„Libra umožní Facebooku ještě větší přístup k vašim finančním informacím,” sdělil deníku Independent Phil Chen, expert na kryptokontrolu a zároveň průkopník prvního smartphonu HTC. „Nejde jen o přístup k informacím o vašich transakcích, ale o přímý přístup k vašemu jmění a kapitálu,” dodal.

Kryptoměna s názvem Libra má být zavedena v roce 2020.

Reklama

Související témata:

Doporučované