Hlavní obsah

Protesty v Nikaragui mají již 139 mrtvých, opozice požaduje rezignaci prezidenta i jeho manželky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Protesty trvají už několik týdnů.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Nepokoje v Nikaragui zuří už několik týdnů, opozice chce předčasné volby. Situaci chtěla uklidnit katolická církev, její snahy ale ztroskotaly.

Článek

Protivládní protesty v Nikaragui si od poloviny dubna vyžádaly již 139 obětí na životech. Informaci přinesla v noci z pondělí na úterý agentura AFP s odvoláním na místní lidskoprávní organizaci. Opozice požaduje předčasné volby a odchod levicového prezidenta Daniela Ortegy, který stojí v čele země jedenáct let.

Nepokoje pokračovaly i v pondělí, kdy pořádkové síly a polovojenské jednotky zaútočily na barikády postavené demonstranty ve východní části metropole Managuy. Cílem je obnovit ochromenou dopravu a obchod. Masové protesty v Nikaragui začíná pociťovat i místní ekonomika, zejména turistické odvětví.

Protesty, v jejichž čele stojí univerzitní studenti a zaměstnanecké organizace, propukly v polovině dubna kvůli vládní penzijní reformě. Ta předpokládala snížení důchodů a zvýšení příspěvků zaměstnanců i zaměstnavatelů na sociální pojištění. Po masových demonstracích, které se z metropole rozšířily do dalších měst, vláda od reformy ustoupila. Protestní akce ale pokračují a Nikaragujci požadují odstoupení prezidenta i jeho manželky, která je rok viceprezidentkou.

Koncem května začaly za zprostředkování katolické církve rozhovory mezi vládou a opozicí, které ale po čtyřech dnech ztroskotaly. Opozice požaduje vypsání předčasných voleb a změnu volebních zákonů. Ortegovu vládu viní z porušování lidských práv a brutálního potlačování demonstrací. Vláda trvá na okamžitém ukončení blokád silnic.

Reklama

Doporučované