Hlavní obsah

Proti demolici vily v Praze 5 vznikla petice, ministerstvo žádá informace

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Především místní obyvatelé protestují v petici proti demolici vily v Praze 5, kterou na základě žádosti majitele povolil stavební úřad Prahy 5.

Článek

Ministerstvo kultury (MK) sdělilo, že požádalo stavební úřad Prahy 5 o vyjádření k jeho rozhodnutí o demolici. Městská část chce podat žádost o prohlášení vily za kulturní památku.

Vilu, kterou nechal vybudovat stavitel Viktor Beneš, vlastní spolumajitel investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák s manželkou Valérií. Demoliční výměr vydal stavební úřad Prahy 5 v pátek 9. července a je možné se proti němu odvolat do 15 dnů od doručení rozhodnutí.

„Je nutné zjistit všechny nezbytné informace vzhledem k možným právům nabytým v dobré víře a potom stanovit co nejvhodnější postup,“ sdělila dnes ČTK Petra Hrušová z tiskového odboru MK. Praha 5 ve středu uvedla, že požádala magistrát, aby proti rozhodnutí o demolici podal odvolání. Městská část na rozdíl od hlavního města není účastníkem řízení a odvolat se nemůže.

Praha 5 říká, že stavební úřad neměl jinou možnost, než demolici povolit, protože majitelé dodali všechna potřebná stanoviska a budova není památkově chráněna. Dům významného pražského stavitele první třetiny 20. století stojí těsně mimo památkovou zónu Smíchov a nepožívá žádné památkové ochrany kromě ochranného pásma pražské památkové rezervace. Městská část ale uvedla, že s demolicí nesouhlasí a chce poslat na MK návrh na prohlášení vily kulturní památkou.

Ministerstvo kultury se má při řízení o prohlášení řídit lhůtami podle správního řádu, v praxi však často tato řízení trvají měsíce až roky, někdy velmi dlouho trvá, než je samotné řízení zahájeno. Platí ale, že po zahájení řízení o prohlášení za kulturní památku se na nemovitost vztahuje ochrana odpovídající té, jakou by měla v případě, že by za památku prohlášena byla. Vlastník ji tak nemůže bez povolení nejen zbourat, ale ani opravovat.

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) v úterý uvedl, že se vedení metropole bude případem zabývat a že možnost podat odvolání bude na programu mimořádného jednání rady města příští úterý.

Reklama

Související témata:

Doporučované