Hlavní obsah

Průmysl v Česku se vzpamatovává pomaleji, než se čekalo

Foto: Prusa Research

Ilustrační fotografie.

Reklama

Český statistický úřad dnes zveřejnil květnová data z tuzemské průmyslové výroby. Český průmysl se začal vzpamatovávat z útlumu: meziroční pokles zpomalil na 25,7 procenta z dubnové rekordní úrovně 33,7 procenta.

Článek

O více než 45 procent se snížila výroba autoprůmyslu, pokračoval i pokles výroby v odvětvích na něj navázaných. V gumárenském a plastikářském průmyslu se produkce v květnu snížila meziročně o 38,6 procenta, v kovodělném průmyslu téměř o čtvrtinu. Meziměsíčně byla ale průmyslová výroba po vyloučení sezonních vlivů vyšší o 13,8 procenta.

„Je to horší výsledek, než v jaký jsme zpočátku krize doufali,“ říká partner PwC Petr Smutný. Ukazuje na to, že český průmysl je závislý na výrobě automobilů a největší automobilky během května teprve v omezené míře obnovovaly provoz. „Na podobná čísla, byť snad s postupně zlepšujícím se trendem, si budeme muset zvyknout i v následujících měsících. Výpadek poptávky je totiž stále výrazný,“ dodal.

Podle Petra Bartoně z Natlandu ale nejhorší zprávou není ani tak propad výroby, jako spíš mnohem vyšší propad nových zakázek. V květnu se meziročně propadly o 34,7 procenta, výrazněji – o 36,8 procenta – se snížily objednávky ze zahraničí. „Drastický pokles nových zakázek znamená dvě věci: květnové oklepání průmyslu z nejhoršího je dočasné a další poklesy přijdou, neboť nové kontrakty jsou ještě na menší výkon průmyslu než dnes. A znovu se nám nevyplatí naše evropsky druhá nejvyšší závislost průmyslu na výrobě automobilů,“ říká Bartoň.

Reklama

Doporučované