Hlavní obsah

Průvodce voliče po komunálních volbách

Volby ve 100 vteřináchVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Stručný rádce, kdy – kde – jak. Co dělat, aby vaše volba v komunálních volbách nepropadla.

Článek

Koho volíme?

Volí se zastupitelstva obcí, ve velkých městech pak i zastupitelstva jednotlivých městských částí.

Kdy?

5. a 6. října. V pátek od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin.

Kde?

Tam, co obvykle. Ověřit místo lze na stránkách sídelního města vašeho volebního obvodu.

U komunálních voleb není možné žádat o voličský průkaz – tedy ani volit kdekoli jinde než v místě vašeho trvalého bydliště.

Jak? 

Spolu s volebním lístkem obdržíte i návod na správné vyplnění. Pozor, hlasování v komunálních volbách je odlišné od ostatních hlasování, držte se instrukcí.

Volební lístek vyplníte zaškrtnutím vašich favoritů a vložením do úřední obálky, kterou dostanete od volební komise.

Hlasů máte tolik, kolik je zastupitelů ve vaší obci. Přesné číslo vám sdělí vaše volební komise.

Tři různé způsoby, jak vyplnit volební lístek

a) Vybrat si jedno uskupení a označit křížkem velký čtvereček vedle jeho názvu. Tím pádem dostanou všechny vaše hlasy kandidáti tohoto uskupení v pořadí, v jakém jsou uvedeni na kandidátce.

b) Nezaškrtnout žádné konkrétní uskupení, ale ručně si vybrat jednotlivé kandidáty a dát křížky jim. Přitom nezáleží, za jakou politickou stranu kandidují. Můžete hlasovat napříč stranami.

Pozor, nesmíte zaškrtnout více kandidátů, než máte hlasů. Lístek by byl neplatný. Pokud naopak zaškrtnete méně kandidátů, než je křesel ve vašem zastupitelstvu, váš lístek je platný a nevyužité hlasy propadnou.

c) Kombinace obou způsobů. Zaškrtnete kandidáty napříč stranami, které chcete podpořit, a následně zaškrtnete i jednu politickou stranu.

V tomto případě vaše hlasy dostanou primárně vybraní kandidáti a hlasy, které vám zbydou, získají kandidáti zvolené strany v pořadí, v němž jsou uvedeni na kandidátce.

Dva volební lístky, jedno město

V některých statutárních městech – Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Ústí nad Labem, Pardubice, Liberec, Opava – dostanou občané volební lístky dva. Budou volit zároveň zastupitele pro svou městskou část či obvod a také zastupitele pro město jako celek.

Oba volební lístky se vyplňují výše zmíněným způsobem.

Ve volební místnosti se vkládají do jedné úřední obálky.

Koho?

Koho budete volit, je jen na vás. Volební lístky, na kterých jsou uvedeni všichni kandidáti ve vaší obci, dostanete do schránky. Pokud však chcete prozkoumat seznam kandidátů už nyní, kompletní přehled naleznete v našem volebním speciálu.

Reklama

Doporučované