Hlavní obsah

První český džihádista půjde do vězení na 6 let. Odvolací soud mu přidal 33 měsíců

Soud s teroristou

 

Reklama

Ze Spáleného Poříčí se vydal do Sýrie k bojovníkům Islámského státu a soud nyní vynesl pravomocný verdikt.

Článek

Jan Silovský, první Čech, který stanul před soudem kvůli zamýšlené spolupráci s Islámským státem, půjde do vězení na šest let nepodmíněně.

Soud první instance ho koncem února dostal nepodmíněně na tři roky a tři měsíce do vězení za podporu a propagaci terorismu.

Proti verdiktu první instance se však odvolal jak státní zástupce, který původně navrhoval čtyři roky nepodmíněně, tak Jan Silovský.

Video: Jak odsoudili Jana Silovského

Tři a čtvrt roku vězení za snahu zabíjet pod vlajkou Islámského státu.Video: Hanuš Hanslík

Matka Jana Silovského byla přitom už v únoru verdiktem a výší trestu konsternována.

„To není možné, aby měl trest vyšší než vrah," uvedla Dana Silovská po únorovém verdiktu a v úterý tento komentář zopakovala. "Ten kluk by nebyl schopen nic udělat," řekla.

Detaily z případu jejího syna totiž neukazují na to, že by šlo o nebezpečného člověka či fanatického islamistu.

Jednadvacetiletý muž u soudu vypověděl, že nechtěl jet do Sýrie někoho zabíjet. „Střílel jsem jen asi jednou ze vzduchovky," řekl u soudu.

Před třemi nebo čtyřmi lety si muž ze Spáleného Poříčí na jižním Plzeňsku koupil bibli a korán, obě knihy přečetl a pak se rozhodl konvertovat k islámu. Chtěl do syrského města Džarábulus, odjel do Turecka a koupil si letenku a objednal vůz, který by ho dovezl na syrskou hranici. V Turecku byl hned po příletu zatčen.

Video: Příběh Jana Silovského

Soud s Čechem, který chtěl k IS.

Soud první instance také kromě trestu vězení zabavil Silovskému počítač, mobil, pevný disk, tedy zařízení, která používal ke shromažďování dat o islámském terorismu.

Musí také podstoupit ochranné ambulantní psychiatrické léčení. "Ten kluk by potřeboval doktora a ne aby ho zavřeli do kriminálu," uvedla po verdiktu odvolacího soudu jeho matka.

Janu Silovskému však původně za přípravu teroristického útoku hrozilo dokonce 12 až 20 let vězení, nebo až výjimečný trest. Pomohl mu však nový protiteroristický paragraf platný od 1. února, který umožňuje, aby byl odsouzen za podporu terorismu, kde je sazba „jen" 3 až 12 let.

Reklama

Doporučované