Hlavní obsah

První chytrý úl v Česku. Když z něj včely ulétnou, řekne vám o tom SMS

Chytrý úl dokáže poznat, kolik medu včely vyprodukovaly nebo jaká je uvnitř teplota a tlak. Roj tak může chovatel monitorovat 24 hodin denně online, aniž by včely rušil.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

České včelařství vstupuje do 21. století. Přichází chytré úly. Chovatelé mohou své včely monitorovat 24 hodin denně online.

Článek

Chytrý není samotný úl, ale jeho podstavec, ve kterém je všechno potřebné. Čtyři senzory dokážou hlídat teplotu vně i uvnitř úlu, váhu včelstva, aby bylo jasné, kolik medu vyprodukovalo nebo jestli ho někdo nevykradl, i tlak a vlhkost.

Nový nástroj mají včelaři k dispozici díky takzvanému internetu věcí. Senzory jsou neustále připojeny k síti, a každý chovatel tak může svoje včelstvo monitorovat online na portálu vcelstva.czu.cz, kdy chce.

Projekt může pomoci hlavně začínajícím včelařům.

„Ty začátky bývají problematické. Včelaři otevírají úly mnohdy zbytečně a dochází k úhynu roje. Takhle je budou moci sledovat na dálku," vysvětlil Seznam Zprávám Jan Bartoška z České zemědělské univerzity, který je jedním z koordinátorů projektu #BeeTech.

Pro začínající i vědce

Plán využití chytrých úlů je ale daleko ambicióznější.

Dlouhodobý cíl je nashromáždit dostatek dat, aby chytrý systém dokázal rozpoznat konkrétní aktivitu v úlu. A včelař buď dostal upozornění ve formě SMS, nebo e-mailu, že jde o nečekanou situaci, nebo naopak zprávu, že se i přes zachycený výkyv nic neděje.

Pro vědce z univerzit je to zase příležitost, jak lépe světu včel porozumět a taky zjistit, jak a jestli na ně působí třeba postřiky a jiní škůdci.

Na projektu vedle České zemědělské univerzity spolupracuje také firma IBM, jež zajišťuje zpracování a vyhodnocování dat ze senzorů, a T-Mobile, který se stará o to, aby mohly být úly online.

Na to, jak chytrý úl vypadá a jak se používá, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované