Hlavní obsah

První čip s umělou inteligencí. Malý, ale s obrovským potenciálem

Foto: www.microsoft.com

Partnerství přineslo ovoce. Kenichiro Yoshida (vlevo), generální ředitel Sony a Satya Nadella (vpravo), šéf Microsoftu.

Reklama

Analýza videí pomocí umělé inteligence v systému, který je rychlejší, jednodušší a bezpečnější. A žádné usínání za volantem. To je výsledek práce dvou technologických gigantů.

Článek

Loňské oznámení o spolupráci japonské Sony a amerického Microsoftu překvapilo nejednoho fanouška technologií. Nikdo to nečekal. Spojení mělo být v rámci cloudové technologie podporující hry či streamovací služby: propojení datacenter Microsoftu a hardwaru Sony mělo postavit základy nové technologie umělé inteligence.

Rok se s rokem sešel a světe div se – jak společnosti řekly, tak konají. Vývojáři začlenili funkce umělé inteligence do nejnovějšího obrazového čipu japonské společnosti.

Tak tady ho máte

Firmy minulý týden oznámily připravované vydání dvou modelů inteligentních obrazových senzorů, vůbec prvních, které jsou vybaveny funkcí zpracování umělou inteligencí. Tato horká novinka rozšiřuje příležitosti k vývoji kamer vybavených umělou inteligencí, které nabízejí širokou škálu použití v maloobchodu či průmyslu a přispívají k vytváření optimálních systémů, které se propojují s cloudem.

Velkou výhodou nového modulu je, že má vestavěný vlastní procesor a paměť, což mu umožňuje analyzovat video pomocí umělé inteligence v samostatném systému, který je rychlejší, jednodušší a bezpečnější než dosavadní metody. Na to se už třesou maloobchodní a logistické podniky pro jejich optimalizaci skladové a tovární automatizace či kvůli získání dat o počtu zákazníků v obchodech.

Foto: www.sony.net

IMX500 (vlevo) a IMX501 (vpravo) jsou senzory s rozlišením 12,3 Mpx, které jsou schopny nahrávat video s rozlišením 4K při 60 fps. IMX500 je „holý“ čip a větší IMX501 je již v pouzdře.

Rozšíření tzv. internetu věcí, což je označení pro zařízení, která jsou vybavena softwarem a je možné je propojit a vyměňovat mezi nimi data, znamenalo i připojení všech typů zařízení ke cloudu, kde se informace pomocí umělé inteligence zpracovávají.

Nová inteligentní kamera má v době zvyšujícího se veřejného dohledu pomoci rozšířit kontrolu šíření nového koronaviru, což zároveň znamená možnost více sledovat soukromí.

Bezpečnost a rychlejší snímače kamer

Místo vytváření skutečných obrázků může čip s umělou inteligencí analyzovat video, které vidí, a poskytnout pouze metadata o tom, co je před ním – normálně totiž ukazuje to, co je v jeho zorném poli. A protože na vzdálený server nejsou odesílána žádná data, jsou hackerům prakticky svázány ruce k honbě za získání citlivých dat, což by mělo pomoci zmírnit obavy o soukromí.

Sony chce eliminovat potřebu přenosů v samotném zařízení. Apple či Google stále používají konvenční obrazové senzory, které převádějí světelné částice do počítačově čitelných obrazových formátů, aby jejich čipy mohly číst. Novinka je ale schopna provádět analytickou práci, aniž by jakákoli data opustila její fyzické hranice.

„Jsme si vědomi, že mnoho společností vyvíjí čipy s umělou inteligencí. A rozhodně to není tak, že bychom se snažili vylepšit náš čip a být lepší než ostatní,“ řekl pro agenturu Bloomberg Hideki Somemiya, generální ředitel divize System Solutions společnosti Sony. „Zaměřujeme se na to, jak můžeme distribuovat výpočetní techniku ​​umělé inteligence v celém systému s přihlédnutím k nákladům a efektivitě,“ vysvětluje.

Foto: www.sony.net

Díky čipu by bylo možné počítat, předpovídat a sledovat počet zákazníků, analyzovat spotřební chování a zjišťovat jejich hromadění pomocí tepelného mapování.

Kontrola řidiče

Pod kapotou senzoru Sony je motor poháněný umělou inteligencí, který je schopen nahrávat video s vysokým rozlišením a současně provádět jeho analýzu rychlostí až třiceti snímků za sekundu. Co to znamená? Třeba použití pro detekci usínajícího řidiče v autě. Navíc s rychlejším přijetím do technologií inteligentních automobilů.

„Tento přístup na čipu umožňuje flexibilnější a dokonce optimalizovanou konstrukci systému. Zpracování obrazu, které je jedním z nejnáročnějších úkolů pro autonomní řízení, lze odložit z elektronické řídicí jednotky,“ řekl pro agenturu Bloomberg Shinpei Kato, zakladatel a hlavní technik Tier IV, který vyvíjí samohybný software.

Dokonalý přehled

Příkladem využití mohou být obchodní centra či supermarkety. Pokud je například na místě instalováno více kamer využívajících čip s umělou inteligencí, je možné použít jeden typ kamery na různých místech. Pokud je nainstalován u vstupu do zařízení, může být použit k výpočtu počtu návštěvníků vstupujících do zařízení.

Při instalaci na polici obchodu může kontrolovat dostatek zboží. Když se umístí na strop, může být použit pro návštěvníky obchodu s tepelným mapováním, čímž se zjistí místa, kde se shromažďuje hodně lidí. Kromě toho lze detekovat tepelné mapy pro identifikaci chování spotřebitele.

Reklama

Doporučované