Hlavní obsah

První dáma je zpátky před tabulí. Bidenová navzdory tradicím dál pracuje

Foto: Profimedia.cz

Jill Bidenová v dubnu tohoto roku.

Reklama

Jill Bidenová, první dáma Spojených států amerických, se drží svého dopředu avizovaného slibu a s novým školním rokem se vrací před tabuli. Je tak první manželkou amerického prezidenta, která se rozhodla pokračovat v kariéře.

Článek

„Učení není jen to, co dělám, učení je to, co jsem,“ cituje web Bílého domu úřadující první dámu Spojených států. Stejně jako většina učitelů se i ona musela během koronavirové pandemie uchýlit k distanční výuce, s úterním dnem by se však měla vrátit před studenty do poslucháren na americké státní vysoké škole v Severní Virginii, kde působí již od roku 2009.

Sedmdesátiletá Bidenová je první první dámou, která se rozhodla „opustit“ Bílý dům a vrhá se do práce na plný úvazek mimo něj. Před několika lety ji od tohoto rozhodnutí nezastavila ani pozice druhé dámy, když její manžel zastával pozici amerického viceprezidenta ve vládě Baracka Obamy. „Jsou nějaké věci, které prostě nemůžete nahradit, a já se nemůžu dočkat návratu do třídy,“ sdělila v nedávném rozhovoru pro magazín Good Housekeeping.

Pracující první dáma je velká věc i podle Tammy Vigilové, profesorky z Bostonské univerzity, která napsala knihu o dvou předchozích ženách Bílého domu - Michelle Obamové a Melanii Trumpové. V počátcích přitom první dámy zaujímaly spíše pozici hostitelek, staraly se o potomky a podporovaly své chotě.

Funkce první dámy je nepsaná pozice, o níž se například americká ústava nijak nezmiňuje. „Ustálila se zvyklostí a úřad první dámy se začal vyvíjet postupně až ve dvacátém století,“ vysvětlila pro Seznam Zprávy již dříve absolventka Institutu mezinárodních studií na FSV UK Anna Matějčková.

„Kolem první dámy se rozrůstal tým zaměstnanců a zavedly se i procedury toho, jak první dáma funguje. Že může vytvářet třeba iniciativy, jež sice nemají často oficiální dopad například v podobě zákonů, ale rozhodně mají společenský vliv,“ dodala Matějčková. „Funkce se samozřejmě vyvíjela, první dáma se sama postupně stala diplomatkou. Ale stále si drží tu hostitelskou roli.“

Jak upozorňuje i agentura AP, některé první dámy opravdu působily jako zvláštní velvyslanci pro své manžely. Obzvláště aktivní byla třeba Eleanor Rooseveltová, která cestovala po USA a podávala hlášení svému manželovi a prezidentovi Franklinu D. Rooseveltovi, jehož aktivity omezovalo onemocnění dětskou obrnou.

Novější první dámy jako Laura Bushová, která byla učitelkou na základní škole a knihovnicí, přestaly pracovat mimo domov po porodu a v době, kdy byli do čela země zvoleni jejich manželé, zaměstnány nebyly. Hillary Clintonová a Michelle Obamová pak pracovaly i jako matky, rozhodly se ale, že během pobytu v Bílém domě nebudou v kariéře pokračovat.

Současná první dáma již dříve avizovala, že vždy chtěla budovat kariéru a nic na tom nezmění ani odpovědnost v podobě nové funkce, kterou přineslo manželovo zvolení na post amerického prezidenta. Distanční výuku tak praktikovala z Bílého domu nebo hotelových pokojů a práce studentů prý známkuje během letů za jinými povinnostmi.

Podle agentury AP se Bidenová dlouhodobě snaží svůj politický život držet mimo zdi školy. Mnoho jejích bývalých studentů prý dokonce netušilo, že je vdaná za v té době amerického viceprezidenta.

Po jejím boku se kvůli bezpečnosti samozřejmě již tehdy drželi agenti tajných služeb, museli se však obléknout tak, aby zapadli do prostředí kampusu. Pozice první dámy ale ochranu o něco zkomplikuje. Funkce totiž přichází s vyšším rizikem kvůli zájmu veřejnosti, a je tak nutné zajistit bezpečnost na té nejvyšší úrovni.

Reklama

Doporučované