Hlavní obsah

První den rozvolnění: Třetina hospod neotevřela, tržby na 80 procentech

Foto: Getty Images

K zásadnímu posunu došlo v segmentu hospod, které se ze dne na den posunuly z pouhých 14 procent otevřených podniků na čtvrtečních 46 procent oproti únorové úrovni (ilustrační foto).

Reklama

Zhruba třetina restauračních podniků, jež ještě na jaře fungovaly, zůstala ve čtvrtek zavřená. Tržby v gastronomii v první den rozvolnění dosahovaly 80 procent toho, co se projedlo a propilo předtím, než dorazila pandemie.

Článek

Ve čtvrtek se opět rozsvítilo nad výčepy a hospodami, restaurace a bary se znovu otevřely veřejnosti. Známý pražský podnik Bellevue ale na zákazníky nečekal. Tady zůstaly dveře zavřené.

„Restaurace Bellevue zůstává uzavřena, její otevření je předběžně plánované na jaro příštího roku,“ potvrzuje Alena Větrovcová, marketingová manažerka Zátiší Group, kam podnik patří.

A podobných míst bylo v Česku poměrně dost. Podle dat společnosti Dotykačka, přes kterou prochází tržby čtvrtiny restaurací, na trhu zůstalo proti únoru (což byl poslední předcovidový měsíc) zavřeno hned 31 procent podniků.

Zavření dočasné, ale i úplné

„Ještě ve středu bylo v celém gastru otevřených jen 41 procent provozoven. Ve čtvrtek, první možný den úplného otevření, toto číslo vyskočilo na 69 procent. To znamená, že aktuálně mají znovu otevřeno dvě třetiny podniků,“ říká Petr Menclík, ředitel společnosti Dotykačka.

Zatímco Bellevue věří, že se v příštím roce opět rozjede, jiné podniky zavřely úplně. Potvrzují to i pivovary, které do restaurací dodávají své nápoje. „Podle posledních informací z trhu víme, že se trvale uzavřít svoje provozy dosud rozhodla tři procenta zákazníků,“ říká Alena Váchová, manažerka komunikace Pivovarů Staropramen.

Tržby na 80 procentech předcovidové úrovně

„Ve čtvrtek dosahovaly souhrnné tržby gastro podniků 80 procent únorových hodnot, zatímco ještě ve středu to bylo 46 procent. Je ale namístě podotknout, že listopadové tržby bývají vlivem sezónnosti v průměru o 10 procent vyšší než únorové,“ upozorňuje Petr Menclík.

Čtvrteční rozvolnění se promítlo do všech gastro segmentů. Nejvýrazněji si polepšily restaurace, kde nyní podle počtu aktivních pokladen funguje 75 procent podniků (opět ve srovnání s únorem), zatímco ještě ve středu jich bylo otevřeno méně než polovina. K zásadnímu posunu došlo také v segmentu hospod, které se ze dne na den posunuly z pouhých 14 procent otevřených podniků na čtvrtečních 46 procent.

Staré pivo pivovary mění za nové

„Během minulého týdne jsme vše naplánovali tak, abychom spustili stáčení sudového piva a zajistili jeho distribuci. Už během pátku jsme přijali první objednávky. Rovněž jsme přislíbili, že prošlé pivo zdarma vyměníme za nové a zmíněnou sanitaci provedeme na naše náklady,“ říká Alena Váchová.

Po celou dobu lockdownu se nejlépe dařilo zachovat provoz kavárnám a bistrům, i ty si ale ukončením lockdownu polepšily. Ve středu jich mělo otevřeno 65 procent, ve čtvrtek už 86 procent. Tržby kaváren jsou jen 10 procent pod únorovými hodnotami.

Nejhůř pandemie a s ní spojená omezení zasáhly Karlovarský kraj. Tady znovu otevřelo jen zhruba 55 procent podniků. Opačná situace je v Praze, kde je aktuálně v provozu 84 % podniků.

Reklama

Doporučované