Hlavní obsah

První kolo prezidentské volby vyhrál Miloš Zeman. V druhém kole se utká s Jiřím Drahošem

Večerní zprávy, 13. 1. 2018.

 

Reklama

Jak dopadlo první kolo prezidentské volby a jaká byla atmosféra ve štábech jednotlivých kandidátů? Jaká byla reakce premiéra Andreje Babiše a jaké ohlasy měly české volby na Slovensku? Právě těmto tématům se věnují sobotní Večerní zprávy.

Článek

Českým prezidentem zůstane Miloš Zeman, nebo ho vystřídá bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Zemana v prvním kole prezidentské volby volilo podle konečných výsledků 38,6 procenta hlasujících, druhý byl Drahoš s 26,6 procenty. Podporu Drahošovi ve finále voleb, které se uskuteční za 14 dní, slíbilo pět jeho protikandidátů, kteří dohromady dostali třetinu hlasů.

Na své první povolební tiskové konferenci vyzval Jiří Drahoš prezidenta Zemana k tomu, aby se před druhým kolem utkali v debatách. Jeho výzvu Miloš Zeman následně přijal a uvedl, že se dvou debat zúčastní.

Jiří Drahoš se na debatu s Milošem Zemanem těší, ale připustil, že má obavy, zda z prezidentova týmu nepřijde „podpásovka”.

Jak přijali výsledky prvního kola volby ostatní kandidáti, sledovali reportéři Seznamu ve všech štábech.

Pro komentátora Seznamu Jindřicha Šídla je největším překvapením výsledek Marka Hilšera, kterého podle něj před rokem ještě nikdo neznal.

Prezidentskou volbu sledoval na Slovensku reportér Seznamu Filip Horký. Vyzpovídal také bývalou slovenskou premiérku Ivetu Radičovou.

Reklama

Doporučované