Hlavní obsah

První let Londýn-Sydney bez mezipřistání se odkládá. Boeingu chybí motor

Let mezi Londýnem a Sydney bez přestupu za 21 hodin je ohrožen.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Závod o to, kdo první spustí komerční let bez mezipřistání na lince Londýn-Sydney, je soupeřením mezi Boeingem a Airbusem. Oba giganti vyvíjejí stroj dlouhého doletu. Jenže Boeing bojuje s prvními problémy: Nový model 777X bude muset odložit svůj debut.

Článek

Americký koncern Boeing se pomalu stává synonymem smůly a šlendriánu. Firma, jejíž stroje 737 MAX místo létání čekají na letištích a v hangárech, nyní odložila uvedení nového stroje 777X do provozu. Důvodem jsou zpožděné dodávky motorů.

Boeing tak nesplní termín dodávky nového letounu pro společnost Qantas Airways, která má v plánu překonat trasu mezi Sydney a Londýnem bez mezipřistání za 21 hodin. V komerčních podmínkách by šlo o premiéru svého druhu.

Společnost Qantas Airways doufala v první dodávky letadel v roce 2022, první cestující na nejdelší trati světa se měli proletět už o rok později, v roce 2023.

„Prozkoumali jsme harmonogram našeho vývoje a potřeby klientů čekajících na 777X a rozhodli jsme se ho ještě upravit a počkat,“ uvedl mluvčí Boeingu Paul Bergman.

Dodal, že úprava přispěje ke snížení rizik ve vývojovém programu a zajistí hladší přechod na výrobu nových strojů 777–8.

V boji s Airbusem

Nový problém Boeingu tak znovu nahrává evropskému konkurentovi Airbus, který na podobné verzi letounu pracuje a svůj stroj, jenž zvládne překonat 17 tisíc kilometrů dlouhou trasu, představí dost možná rychleji.

Nejde jen o prvenství jako takové či pouhý zápis do knihy leteckých rekordů. Časová prodleva by určitě ohrozila postavení Boeingu oproti jeho evropskému rivalovi, pokud jde o podíl na trhu s letadly na dlouhé vzdálenosti. I v tomto byznysu platí obecné pořekladlo, že kdo dřív přijde, ten víc mele.

Airbus, který nabízí verzi A350–1000, i Boeing už předložily aerolinkám Qantas své „nejlepší a konečné“ nabídky.

Odpověď na otázku, kdo v souboji dvou aerogigantů nakonec zvítězí, ale zatím zůstává ve vzduchu.

Reklama

Související témata:

Doporučované