Hlavní obsah

První olympionik nakažený covidem-19 během letu do Tokia se hlásí o odškodnění

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ondřej Perušič měl pozitivní test na covid-19 po příletu do Tokia.

Reklama

Agentura, která zastupuje beachvolejbalistu Ondřeje Perušiče, zahájila jednání o kompenzaci škod. Plážové volejbalistky zveřejnily ke kauze ostré prohlášení.

Článek

Jeden z účastníků olympiády, beachvolejbalista Ondřej Perušič, jenž se nakazil covidem-19 během letu z Prahy do Tokia, chce po Českém olympijském výboru finanční kompenzace.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kvůli nákaze mohl Perušič se svým spoluhráčem Davidem Schweinerem nastoupit až od druhého utkání olympijského turnaje a kvůli úvodní kontumaci nakonec vypadli už ve skupině.

Po návratu z olympiády se oba rozhodli, že budou chtít kompenzace. Uvedl to Martin Lébl, zástupce agentury Sportfin, jež oba zastupuje.

„Bohužel škody, které byly napáchány, jsou obrovské, a to jak v oblasti public relations, tak v plnění marketingových smluv, bonusů a podobně. Jménem našich klientů budeme požadovat po Českém olympijském výboru jako organizátorovi transportu na olympijských hrách v Tokiu zahájení jednání o kompenzacích škod,“ uvedl Lébl.

Perušič zopakoval, že na palubě letu do Tokia nepochybně došlo k porušení protiepidemických předpisů, a to zejména nošení roušek a respirátorů. „Do jaké míry se jedná o odpovědnost organizátora letu, nebo jednotlivých pasažérů, by měl rozhodnout nezávislý vyšetřující orgán,“ uvedl Perušič.

S průběhem prověřování, co se během letu dělo, nejsou spokojené ani beachvolejbalistky Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová. Nausch Sluková byla také pozitivně testována po letu do Tokia.

„Počkáme si na kompletní závěry veškerých vyšetřování, ale je jisté, že někde se stala chyba. Cítím snahu problém bagatelizovat a přehodit na nás sportovce, že jsme nebyli zodpovědní. To mě na tom všem mrzí asi nejvíc,“ uvedla Nausch Sluková.

Hermannová pak prohlásila, že i když přišla o olympiádu, tak ji dodnes nikdo z Českého olympijského výboru nekontaktoval.

„Aby se zeptal na můj názor, co se v letadle z mého pohledu dělo,“ doplnila Hermannová.

Podle jejich trenéra Simona Nausche se celou kauzou pořádně nikdo zabývat ani nechce. „Prioritou se zdá spíše to, aby se na celou situaci rychle zapomnělo, než aby se odhalila pochybení a nastavila opatření, aby k takové sportovní tragédii v budoucnu už nikdy nedošlo,“ uvedl Nausch.

Člověkem, který zanesl koronavirus do české olympijské výpravy, mohl být lékař Vlastimil Voráček, jenž je dlouholetým lékařem ženského tenisového týmu.

Voráček nebyl naočkovaný, stejně jako čtyři další účastníci výpravy s pozitivním testem. Jediným očkovaným, který se nakazil, byl volejbalista Ondřej Perušič.

Pátrání pražských hygieniků podle zjištění Seznam Zpráv ukázalo, že před odletem do Tokia se Voráček setkal se „třemi blízkými osobami“, jež měly později pozitivní test.

„Seděla jsem se Simonem jen ob jednu řadu za doktorem Voráčkem, a to celou cestu do Tokia,“ popsala Nausch Sluková.

„Když jsem pak zpětně četla vyjádření hygieny, tak jsem zcela nepochybně byla z pohledu toho, jak jsme v letadle seděli, blízký kontakt pana doktora Voráčka, který byl prvním pozitivně testovaným po příletu do Tokia. Stejně tak Simon, moje parťačka Bára, Ondra Perušič s Davidem Schweinerem i jejich trenérem Andreou Tomatisem. Přímo v řadě za námi pak seděl stolní tenista Pavel Širuček,“ doplnila.

Právě stolní tenista Pavel Širuček byl také později pozitivně testován na covid-19. Vedle něho to byl již zmíněný Voráček a pak také Nausch Sluková, Simon Nausch, Perušič a cyklista Michal Schlegel.

Reklama

Doporučované