Hlavní obsah

První pokus o odvolání Šarapatky z Rady ČT nevyšel, hotovo ale ještě není

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Zdeněk Šarapatka zatím radním České televize zůstává.

Reklama

Zdeněk Šarapatka zatím zůstává radním České televize. Volební výbor Poslanecké sněmovny jeho odvolání na první pokus nezařadil na program. Schůze však stále pokračuje.

Článek

Další personální změna v Radě České televize se prozatím nekoná. Volební výbor měl dnes hlasovat o odvolání radního Zdeňka Šarapatky, kterého dlouhodobě kritizují někteří politici hnutí ANO a v současnosti je ve sporu s poslankyní Barborou Kořanovou (ANO). Po zhruba půlhodinovém dohadování členů výboru bod neprošel na program jednání. Proti byli opoziční členové výboru, který se nesešel v plném počtu, což opozici pomohlo. Schůze výboru však stále pokračuje.

Podle místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury nebyl bod o odvolání ani legitimní. „Jako výbor nemáme kompetenci rozhodnout tak či onak, stejně tak, jako nemáme kompetenci volit členy rady. A i když se bod přejmenuje na chválení nebo hanobení pana Šarapatky, tak se nic nezmění,“ uvedl v reakci na snahu poslankyně Barbory Kořanové (ANO) bod alespoň přejmenovat na „doporučení volebního výboru na odvolání Zdeňka Šarapatky“.

Ta s výsledným řešením nesouhlasila. „Co mi nepřijde v pořádku, jsou důvody pro nezařazení. Zařazení bodu o odvolání radního odmítali i z důvodu vytvoření precendentu, byť je ctěným právem Sněmovny radní jak jmenovat, tak odvolat. Teď opozice zavedla precedent nový. O jednání členů prostě nebudeme diskutovat, i když Jandáka jsme mohli diskutovat naprosto normálně,“ reagovala Kořanová na svém facebookovém účtu ještě v průběhu zasedání.

Poslankyně navrhovala Šarapatkovo odvolání na základě jeho tweetu zveřejněného 20. ledna po úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) ve znění „Smrt je popleta: dobří odcházejí…“, k němuž připojil fotografie Kubery a prezidenta Miloše Zemana. Sám Šarapatka před několika dny pro Seznam Zprávy uvedl, že tweet považuje jen za záminku. „Paní Kořanová prostě koná na politickou objednávku svého hnutí, na politickou objednávku z mého přesvědčení komunistické strany, protože potřebují po dovolení tří poplatných lidí do Rady České televize dostat čtvrté místo pro komunistického kandidáta,“ uvedl v pondělním rozhovoru.

Sněmovna na konci května zvolila tři nové radní České televize. Stali se jimi ekonomka Hana Lipovská, novinář Pavel Matocha a moderátor Lubomír Xaver Veselý.

Volební výbor měl v úterý zároveň hlasovat o odvolání Stanislava Berkovce (ANO) z jeho čela. Berkovec totiž nabídl svoji funkci k dispozici poté, co se na veřejnost dostaly jeho „notičky“, které rozeslal stranickým kolegům před volbou nových radních České televize. Jednotlivé kandidáty tam hodnotil podle jejich sympatií k Babišovu hnutí.

Ani tento bod se však na program jednání nedostal, Berkovec tvrdil, že ho nepovažuje za potřebný. „Oslovil jsem poslanecký klub, který mě na tuto pozici nominoval. Tam jsem tu funkci dal k dispozici, proběhlo hlasování, ze 73 přítomných 52 hlasovalo pro mé setrvání,“ vysvětlil, proč považoval celou věc za uzavřenou.

Opoziční část výboru však požadovala, aby se Berkovec zodpovídal i jim a požádal je o podporu. „Kdyby šlo o stranickou pozici a dal jste k dispozici funkci pokladníka nebo nástěnkáře klubu, tak mi to nevadí,“ argumentoval Berkovcovi Stanjura s tím, že je zodpovědný členům výboru a ne své straně. „My jsme vás jako výbor zvolili, ctili jsme politické dohody a souhlasili jsme na plénu. Ale poté, co jste udělal politický faul, kdy jste hodnotil kandidáty podle toho, jaký mají vztah k vašemu hnutí, nepovažuji za vhodné, abyste stál v čele volebního výboru,“ dodal šéf klubu ODS.

Reklama

Doporučované