Hlavní obsah

„Soudruzi jsou čilí kapitalisté.“ Díky komunistům byli zvoleni noví radní

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip.

Reklama

Sněmovna zvolila do Rady České televize ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Veselého.

Článek

Poslanci vybírali do televizní rady v druhém kole tajné volby ze šestice kandidátů, z výsledků volební komise pak vyplývá, že mandát získala trojice ekonomka Hana Lipovská, která získala 114 hlasů, novinář Pavel Matocha se 108 hlasy a moderátor Lubomír Veselý, který je známý pod jménem Luboš Xaver Veselý a získal 111 hlasů. Naplnil se tak scénář opozičních stran - ODS, STAN, Piráti, TOP 09, lidovci, které se již zpočátku týdne obávaly, že hnutí ANO s podporou komunistů a SPD zvolí do Rady České televize právě tuto trojici.

Vliv poslanců za hnutí ANO je přitom pro volbu určující - klub ANO disponuje 78 hlasy a projít do Rady ČT bez jejich podpory je nemožné. Seznam Zprávy již popisovaly, že tento scénář prosazuje většina hnutí ANO a SPD, ovšem ještě na začátku týdne nebyla plná podpora komunistů. Těm totiž skončila v Radě ČT jejich exposlankyně Ivana Levá a právě za ni chtěli náhradu. Tedy skutečně svého člověka, který bude hájit zájmy, a to nikdo ze zvolené trojice není.

Podle informací Seznam Zpráv se ale na poslední chvíli komunisté dohodli, že koncept Lipovská-Matocha-Veselý podpoří. Místopředseda STAN a člen volební komise Petr Gazdík za tím vidí obchodování ze strany komunistů.

„Je evidentní, že si to komunisté vyobchodovali, soudruzi jsou čilí kapitalisté,“ řekl Seznam Zprávám Gazdík. Řada poslanců pak podle něj porušila dohody o vyváženém personálním složení rad a upřednostnila vlastní zájmy.

„Prosadili tam své vlastní koně, kteří se nestydí dávat najevo vlastní vůli zasahovat do programu a obsahu veřejnoprávních médií. Byť jsme jako opozice vystupovali jednotně s cílem bránit nezávislost České televize, hlasovací mašina komunisticko-populisticko-fašistické koalice je zkrátka v přesile,“ doplnil Gazdík.

Podle člena hnutí ANO pak skutečně Vojtěch Filip jednal s předsedou klubu hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem o ústupku. „Vojtěch Filip se sešel s Jaroslavem Faltýnkem, kde padlo doporučení, aby komunisté podpořili kandidáty. Variant, za co přesně udělali ten ústupek, může být opravdu hodně,“ řekl Seznam Zprávám poslanec za hnutí ANO.

O obchodu mluví i poslanec za Piráty Radek Holomčík. „Doufám, že kolegové z ČSSD si uvědomují, co podporují. Myslím si, že určitě za tím je obchod komunistů, protože ti si to umí vždycky zobchodovat. Stejně tak SPD,“ řekl Seznam Zprávám Holomčík.

Výsledkem je znepokojen i jeho stranický kolega Tomáš Martínek, člen volebního výboru.

„Pokud by zvolení radní nejednali odborně a nestranně, může být ohrožena objektivita zpravodajství. Vyvážené politické debaty se mohou stát minulostí. Situace připomíná dění v Maďarsku, kde má mediální monopol vládní hnutí a zbylým nezávislým mediálním domům ztěžuje postavení, jak může,“ vysvětlil Martínek.

Sněmovna vybírala členy Rady České televize za šestici lidí, kterým skončil mandát 26. března. Jednalo se o bývalého předsedu Jana Bednáře a řadové členy Luboše Beniaka, Vratislava Dostála, Michaela Hausera, Ivanu Levou a Vlastimila Venclíka. Bednář, Beniak, Dostál, Hauser a Venclík se ucházeli o pozici v televizní radě i nyní, volební výbor je ale už dřív do finálního klání neposlal.

Reklama

Doporučované