Hlavní obsah

První schůze Sněmovny, demonstrace v Hongkongu a britský parlament odmítá předčasné volby

Polední zprávy z úterý 10. září 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:40 – První schůze Sněmovny po letních prázdninách

Poslanci se po prázdninách vrací do práce. Začíná schůze, na které se rozhodne o tom, jestli prezident skončí u soudu, a znovu i o rozšiřování elektronické evidence tržeb. Dopředu je jasné, že 316 naplánovaných bodů poslanci projednat nestihnou. Zuzana Černá nám řekla, že Senát chce stále zamítnout zákon o EET.

04:55 – Prezident Miloš Zeman zamíří do Srbska

Prezident Miloš Zeman zahájí státní návštěvu Srbska. Na cestě do Bělehradu ho doprovodí čtyři ministři a asi padesátičlenná delegace českých podnikatelů. V Srbsku zůstanou do čtvrtka. V rámci návštěvy se setká se svým protějškem Aleksandarem Vučičem.

05:12 – Nevtípil zvažuje odchod do civilu

Vyšetřovatel kauzy Čapí hnízdo Pavel Nevtípil zvažuje odchod od policie. Uvedl to server Neovlivní.cz. Podle jeho zjištění je hlavním důvodem právě jedna z největších polistopadových kauz v politice, která se přímo dotýká premiéra Andreje Babiše. Nevtípil navrhl žalobci, aby Babiše a jeho rodinu poslal před soud. Důvodem bylo podezření z dotačního podvodu. Média na začátku září informovala, že se dozorový státní zástupce rozhodl stíhání premiéra zastavit. Právě to podle serveru Neovlivní.cz Nevtípila přimělo uvažovat o odchodu do civilu.

05:47 – Schůzka s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová odmítla ustoupit v připravované novele zákona o státním zastupitelství. Vyplynulo to z dnešní schůzky ministryně se zástupci Rekonstrukce státu. O návrhu bude ještě ve čtvrtek diskutovat Legislativní rada vlády.

„Ministryně Benešová odmítla měnit předlohu vládního zákona, a tudíž se dá říci, že žádný posun v tomto případě neproběhl,“ řekla v Poledních zprávách reportérka Nikola Zwrtková.

09:37 – CIA měla v Putinově aparátu agenta

Spojené státy před dvěma lety vyvezly z Ruska vysoce postaveného kremelského úředníka, který dodával do Washingtonu informace z nejbližšího okolí ruského prezidenta Vladimira Putina. Oznámila to v noci na dnešek televize CNN.

11:00 – Demonstrace v Hongkongu

V Hongkongu se stále demonstruje. Přestože správkyně bývalé britské kolonie Carrie Lamová slíbila úplné zrušení extradičního zákona, kvůli kterému protesty v první řadě začaly, demonstrace ve městě neslábnou. V Poledních zprávách jste mohli vidět krátké rozhovory s obyvateli Hongkongu.

14:38 – Deset let předsedy Dolní sněmovny Johna Bercowa

Po deseti letech opouští křeslo předsedy dolní komory britského parlamentu John Bercow. Před poslanci uvedl, že to při posledních volbách v roce 2017 slíbil své manželce a dětem. Bercow nekompromisně usměrňoval vášnivé debaty poslanců a hlídal potřebné dekorum během zasedání. Proslavil se i svými ostrými poznámkami vůči politikům.

16:01 – Britský parlament odmítá předčasné volby

Včerejší závěr parlamentní schůze přinesl velmi emotivní scény, kde nechyběla blokáda, nebo dokonce krajně neobvyklý poslanecký zpěv. Ani to ale nic nezměnilo na skutečnosti, že se britský parlament až do 14. října předčasně odmlčel. Situaci ve Velké Británii okomentoval šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek.

19:33 – Severní Korea znovu provokuje

Severní Korea znovu vypálila dva neidentifikované projektily. Střely mířily do moře na východním pobřeží. Incident přichází poté, co KLDR uvedla, že je ochotna obnovit jednání s USA. Rozhovory se mají týkat odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Poslední jednání ve Vietnamu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem skončilo ve slepé uličce.

20:00 – Z převrácené lodi zachránili 4 námořníky

Z nákladní lodi, která se včera převrátila u pobřeží Spojených států, se podařilo vyprostit poslední čtyři námořníky. Posádku tvořilo 24 lidí, záchranáři museli práce pozastavit po odvozu 20 lidí na pevninu, na palubě totiž vypukl požár. Všichni čtyři jsou teď v nemocnici, podle údajů jsou ale v dobrém zdravotním stavu.

20:24 – Rozdělení křesel v Evropské komisi

Česká eurokomisařka Věra Jourová bude místopředsedkyní Evropské komise. Na starost má mít nově kontrolu dodržování hodnot a transparentnosti. Rozdělení jednotlivých portfolií dnes na tiskové konferenci oznámila nastupující šéfka komise Ursula von der Leyenová. Dosud měla Jourová v gesci spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovné příležitosti. Von der Leyenová řekla, že chce komisi vedenou s odhodláním a silnou Evropu, která dokáže mimo jiné obstát v digitálním věku.

Reklama

Doporučované