Hlavní obsah
Online

Polsko bude vyžadovat pro cestující z ČR a SR negativní test nebo karanténu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Občany České republiky a Slovenska přijíždějící do Polska čeká od soboty karanténa, pokud nebudou mít negativní test nebo nebudou oočkováni dvěma dávkami vakcíny proti nemoci covid-19. Podle médií o tom ve středu informoval polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski na tiskové konferenci, na níž oznámil zpřísnění restrikcí kvůli další vlně šíření koronaviru v Polsku.

- Český ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se dohodl se svým německým protějškem Jensem Spahnem o možnosti přeshraniční pomoci s českými pacienty. „Poděkoval jsem mu za ochotu s tím, že už připravujeme konkrétní kroky, abychom byli na převozy pacientů okamžitě připraveni,“ řekl Blatný.

- Britsko-švédský výrobce vakcíny proti covidu AstraZeneca oznámil, že očekává další snížení dodávek do Evropské unie. Předpokládá, že ve druhém čtvrtletí dodá méně než polovinu nasmlouvaného množství. S odkazem na zdroj z Bruselu o tom informovala agentura Reuters. Dodávky byly přitom nižší už pro první čtvrtletí.

  • Lídry EU čeká debata o vakcínách a omezeních na hranicích

    Zejména o zlepšení distribuce covidových vakcín a vyřešení sporných omezení na hranicích budou dnes debatovat prezidenti a premiéři zemí Evropské unie. Během prvního dne dvoudenní videokonference proberou také možnosti vydávání jednotných očkovacích certifikátů či lepší koordinace zdravotní politiky Unie.

  • Harrisová vyzvala černochy a Hispánce, aby se očkovali

    Viceprezidentka Spojených států Kamala Harrisová ve středu vzkázala černochům, aby se nechali očkovat proti covidu-19 a nedopustili, aby je toto onemocnění „dostalo“. Napsala o tom agentura Reuters, která připomíná, že data ukazují, že černoši a Hispánci mezi očkovanými zaujímají menší podíl, než by odpovídalo jejich zastoupení ve společnosti.

  • V Izraeli uspořádali koncert jen pro očkované a vyléčené

    V izraelském Tel Avivu se ve středu pod širým nebem uskutečnil koncert. Diváci se před vstupem na akci museli prokázat takzvaným zeleným pasem, který dokládá, že byli očkováni proti covidu-19 nebo nemoc prodělali. Pro svět, který usiluje o návrat k normálu, by izraelská strategie mohla představovat precedens, píše agentura Reuters.

  • Rakousko izoluje celou obec v Tyrolsku

    Rakouská obec Mayrhofen v údolí Zillertal ve spolkové zemi Tyrolsko půjde kvůli nárůstu počtu nakažených koronavirem do izolace. Ze 42 dosud odhalených případů infekce byla v 29 případech zjištěna takzvaná jihoafrická mutace, která je nakažlivější než běžný virus SARS-CoV-2. S odvoláním na středeční oznámení tyrolské vlády o tom informovala agentura APA.

    Od soboty do příští středy budou moci obec opustit pouze lidé s negativním koronavirovým testem. Všichni lidé z městečka s necelými 4 000 obyvateli podstoupí za tu dobu dvakrát PCR test na koronavirus. Školy, kostely a obchody – s výjimkou těch s potravinami, lékáren a drogérií – budou uzavřeny. Zdejší lyžařské středisko zůstane podle APA otevřené pouze pro lyžaře, kteří se prokážou negativním testem.

  • Izrael bude poskytovat lokálním úřadům údaje o neočkovaných lidech

    Izraelský parlament ve středu povolil ministerstvu zdravotnictví poskytovat jména a kontaktní údaje občanů, kteří nebyli očkováni proti covidu-19, lokálním úřadům a ministerstvu školství. Cílem kroku, který vyvolává obavy ohledně soukromí lidí, kteří nechtějí být očkováni, je přimět neočkované Izraelce, aby si nechali dát vakcínu. Informoval o tom zpravodajský web The Times of Israel.

    Zákon byl schválen v poměru 30 ku 13 hlasům poté, co jej parlamentní panel upravil tak, aby lokální úřady nedostávaly informace o plně očkovaných občanech.

    Zákon umožňuje ministerstvu zdravotnictví po dobu tří měsíců poskytovat místním úřadům a ministerstvu školství osobní a kontaktní informace neočkovaných obyvatel za účelem propagace očkování. Informovat bude také moci o občanech, kteří obdrželi teprve první dávku očkování, ale pro druhou si po třech týdnech nepřišli. Informace podle zákona lze použít pouze na podporu očkování. Jakékoli jiné použití těchto údajů místními úřady bude nezákonné.

  • Švýcarsko uvolní uzávěru, některá opatření jen pro mladé

    Díky zlepšení epidemické situace ve Švýcarsku rozhodla ve středu tamní vláda o uvolnění restrikcí zavedených ve snaze zpomalit šíření nákazy koronaviru. Část rozvolnění se týká jen mladých lidí, kteří se budou moci od 1. března opět věnovat společnému zpěvu a hraní, informovala agentura DPA.

    Od začátku příštího měsíce otevřou pro všechny obchody, muzea, zoologické zahrady, zábavní parky či fotbalová a tenisová hřiště. Naopak restaurace zůstanou zavřené, včetně těch se zahrádkami. Zvláštní opatření bylo přijato pro lidi mladší 20 let, kteří budou moci chodit do sboru a hrát v hudebních skupinách či orchestrech – ovšem bez obecenstva.

    V alpské zemi bude i nadále platit povinnost nosit roušku a dodržovat společenský odstup. Obchody budou smět přivítat jen omezený počet zákazníků. Dosud byly v provozu pouze obchody s potravinami, opravárny či kadeřnictví.

  • Švédsko znovu zpřísňuje opatření

    Švédská vláda ve středu oznámila, že dále zkrátí otvírací dobu restaurací, barů a kaváren a také omezí počet lidí v obchodech, nákupních centrech či posilovnách. Cílem je zpomalit šíření koronaviru, informovala agentura Reuters. „Pokud budeme dodržovat odstupy, můžeme zabránit třetí vlně nákazy,“ prohlásil na středeční tiskové konferenci švédský premiér Stefan Löfven.

    Podle švédské televize SVT budou muset restaurace, bary a kavárny zavírat nejpozději ve 20:30, bez ohledu na to, jestli podávají alkohol či nikoli. Nové opatření vstoupí v platnost 1. března.

    Ve Švédsku, které má srovnatelný počet obyvatel jako Česká republika, přibylo za poslední den 5137 nakažených, čímž jejich počet stoupl na 647 470. V Česku přibylo v úterý 15 672 případů nemoci covid-19. Od 1. března loňského roku, kdy byli v Česku zaznamenaní první lidé nakažení koronavirem, tak bylo potvrzeno 1,18 milionu případů covidu-19.

  • Situace je „znepokojivá“ v deseti departmentech

    Epidemická situace v souvislosti s koronavirovou nákazou je „znepokojivá“ v přibližně deseti francouzských departmentech, včetně regionu Ile-de-France v okolí Paříže. Podle agentury Reuters to ve středu uvedl mluvčí vlády. Kabinet je podle něj připraven učinit dodatečná opatření k zastavení šíření infekce.

    Ministr zdravotnictví Olivier Véran ve středu navštíví severofrancouzské město Dunkerque (Dunkerk), kde by měl jednat s místními představiteli o opatřeních proti nákaze, která se zde v posledních dnech rychle šíří. Oproti některým svým sousedům Francie nevyhlásila plošnou uzávěru s cílem udržet na uzdě šíření nakažlivějších mutací koronaviru. Učinila tak ve víře, že restrikce přijaté 15. prosince budou ke stabilizaci epidemické situace dostatečné.

  • Čechy čeká v Polsku bez testu či dvojího oočkování karanténa

    Občany České republiky a Slovenska přijíždějící do Polska čeká od soboty karanténa, pokud nebudou mít negativní test nebo nebudou oočkováni dvěma dávkami vakcíny proti nemoci covid-19. Podle médií o tom ve středu informoval polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski na tiskové konferenci, na níž oznámil zpřísnění restrikcí kvůli další vlně šíření koronaviru v Polsku.

  • Slovensko řeší politickou odpovědnost za vývoj pandemie

    Slovenská vládní koalice je rozdělena v názoru na politickou zodpovědnost za zvládání epidemie nemoci covid-19 v době, kdy se země v přírůstku úmrtí po nákaze koronavirem dostala v přepočtu na obyvatele na první místo na světě. Menší vládní strana Svoboda a solidarita (SaS) nově neuspěla s návrhem na výměnu ministra zdravotnictví Marka Krajčího. Opozice dlouhodobě kritizuje kabinet v souvislosti s koronavirovou krizí, premiér Igor Matovič se zase dříve dostal do křížku nejen s částí koalice, ale i s prezidentkou a vědci.

  • Jednodávková vakcína firmy Johnson & Johnson je účinná

    Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) zveřejnil ve středu data, která potvrzují účinnost jednodávkové vakcíny proti covidu-19 od společnosti Johnson & Johnson. Podle analýzy FDA má účinnost 66 procent a je bezpečná. Informovala o tom světová média.

  • Řecký premiér: vláda zřejmě prodlouží uzávěru Atén

    Řecká vláda zřejmě prodlouží uzávěru Atén a okolního regionu, kterou kvůli zhoršené epidemické situaci s covidem-19 zavedla od 11. února a která má zatím platit do konce měsíce. Podle místních médií o tom ve středu informoval premiér Kyriakos Mitsotakis. V úterý oznámilo ministerstvo zdravotnictví nejvyšší denní nárůst nákaz koronavirem SARS-CoV-2 od začátku prosince, a vláda má tak obavy z nové vlny epidemie. Proto podle deníku Kathimerini zvažuje i další zpřísnění opatření. Rozhodnutí má padnout v pátek.

    V úterý oznámilo řecké ministerstvo zdravotnictví 2147 nově potvrzených případů nákazy za předchozí den, z toho zhruba polovina připadla na kraj Attika, v němž leží metropole Atény. V celé zemi přibylo také 22 úmrtí spojených s covidem-19 a na jednotkách intenzivní péče (JIP) bylo v úterý 357 pacientů. Řecké státní nemocnice mají nyní lůžka JIP zaplněná z asi 80 procent, v oblasti Atén je to 85 procent.

    Téměř jedenáctimilionové Řecko v této pandemii zaznamenalo dosud 182 800 nákaz koronavirem a na 6340 úmrtí v souvislosti s covidem-19.

  • Francouzský prezident zapojil do kampaně proti covidu youtubery

    Francouzská exekutiva se rozhodla při své komunikační kampani ohledně covidu-19 zacílit i na mladší publikum. Prezident Emmanuel Macron postavil dva populární youtubery před výzvu, aby shromáždili deset milionů zhlédnutí k videu o dodržování opatření proti šíření koronaviru, informovala agentura AFP. Ti cíle dosáhli a hlava státu s nimi na oplátku natočí video v prezidentském paláci.

    Youtubeři na sociální síť nahráli píseň Je me souviens (Vzpomínám si), ve které zábavně a za doprovodu chytlavé melodie upozorňují na výhody dodržování základních hygienických opatření, jako je dodržování rozestupů či nošení roušek. Video od nedělního zveřejnění zhlédlo přes 11 milionů diváků. Macrona nyní čeká video ve formátu, který youtubery s přezdívkami Mcfly a Carlito proslavil: soutěž ve vyprávění příběhů, jejímž principem je odhalit, zda jsou historky smyšlené či nikoliv.

  • Lídři EU proberou problémy s vakcínami a omezeními na hranicích

    Další společný postup proti koronavirové nákaze nabírající v řadě zemí na síle bude hlavním tématem dvoudenní videokonference prezidentů a premiérů států Evropské unie. Lídři budou ve čtvrtek hledat způsob, jak urychlit unijní distribuci covidových vakcín či předejít sporům okolo omezení na hranicích. Páteční část videosummitu pak věnují mimo jiné plánům posilování bezpečnostní spolupráce.

    Šéfové států a vlád se letos podruhé na dálku spojí v době, kdy se ve velké části unijních zemí rozbíhá očkování pomaleji, než se předpokládalo, a některé si stěžují na nedostatek vakcín. Předseda Evropské rady Charles Michel lídry před videosummitem ujistil, že cílem EU je rychlejší pokračování vakcinace.

  • Orbán: Dnešní den je pro Maďarsko důležitý

    Maďarsko dnes začalo jako první země Evropské unie očkovat vakcínou proti nemoci covid-19 od čínského výrobce Sinopharm, která zatím nemá souhlas unijních institucí.

    „Je to důležitý den, protože začínáme očkování čínskými vakcínami,“ uvedl Orbán ve videu, jež zveřejnil na svém facebookovém účtu. „To mi také dává naději, že ti, kdo mají na starosti obranné úsilí, se mohou dostat na řadu snad příští týden,“ dodal. Podle agentury Reuters není jasné, koho tím konkrétně mínil. Zda měl na mysli, že bude očkován on sám, nebo někteří členové jeho kabinetu. Orbánův mluvčí zatím na příslušný dotaz agentury nereagoval.

  • UNICEF: Dnešek je historická chvíle v boji proti covidu-19

    Světová zdravotnická organizace (WHO) a UNICEF k dnešní dodávce do Ghany ve společném prohlášení uvedly, že jde o významný krok na cestě k tomu, jak pandemii ukončit. Ghana dostala vakcíny vyrobené v Indii a podle UNICEF a WHO začíná v Ghaně největší operace distribuce vakcín v dějinách. Z programu COVAX se mají letos po celém světě distribuovat dvě miliardy očkovacích dávek.

    „Dnešek je historická chvíle, na níž jsme tvrdě pracovali. Doručením prvních dávek plníme slib programu COVAX, který nechce, aby méně bohaté země zůstaly stranou v závodě o vakcíny zachraňující životy. Může začít další fáze boje proti této nemoci, největší imunizační kampaň v dějinách. Každým krokem na této cestě se blížíme k záchraně miliard dětí a rodin na celém světě,“ řekla výkonná ředitelka UNICEF Henrietta Foreová.

  • Německo schválilo první tři samotesty na koronavirus

    Německo schválilo první tři rozbory pro samotestování na koronavirus. Dnes to oznámil Spolkový institut pro léčiva a medicínské produkty (BfArM). Doposud byly v Německu všechny dostupné testy určeny výhradně pro použití proškoleným personálem, laici si tak oficiálně rozbory sami provádět nemohli. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn prohlásil, že samotesty bude v příštích dnech možné koupit i v supermarketech.

    Test si nyní mohou všichni zájemci po zakoupení rozborové sady provést stěrem z přední části nosu. Dostupnost samotestů považuje Německo za jeden z pilířů boje s pandemií nemoci covid-19, zejména pro bezpečné obnovení školní docházky.

  • Lavrov viní Západ z využití pandemie k trestání nepohodlných vlád

    Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na dnešním zasedání Rady OSN pro lidská práva mimo jiné prohlásil, že Západ se pokouší využít pandemie covidu-19 k potrestání „nepohodlných“ vlád. Informovaly o tom ruské tiskové agentury Interfax a TASS. Podle šéfa ruské diplomacie řada západních zemí ignoruje potřebu konsolidace úsilí v boji proti pandemii a jejím ekonomickým důsledkům a pokračuje ve využívání „nelegitimních metod zastrašování a nátlaku“.

    „Pokles světového hospodářství způsobený pandemií vedl k výraznému růstu nezaměstnanosti a ke zvýšení sociální nejistoty,“ uvedl Lavrov s tím, že se také zvětšují rozdíly v rozvoji jednotlivých států a narůstá nerovnost uvnitř některých zemí, včetně těch nejbohatších.

  • Německo přijme české pacienty, potvrdil Blatný

  • Laboratoře na Slovensku potvrdily nejvíce nakažených od 12. ledna

    Laboratorní testy na pětimilionovém Slovensku za úterý potvrdily 3 547 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvyšší denní přírůstek od 12. ledna. Současně ale bylo provedeno nejvíce PCR testů za posledních téměř pět týdnů, a to 15 160. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo slovenské ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Hlavní zprávy