Hlavní obsah

První země vyhrává nad deltou. Její sousedé se s mutací raději učí žít

Foto: Profimedia.cz

Cestující na čínském letišti Pchu-tung. Čína na rozdíl od Singapuru či Austrálie od strategie zero covid ustupovat nehodlá.

Reklama

Čína se jeví jako první a jediná země, které se daří strategii zero covid dotahovat ke kýženým výsledkům. Od stejného cíle naopak upouští Austrálie, která po vzoru Singapuru uznává: „S covidem se musíme naučit žít.“

Článek

Pondělí Čína oslavila jako den, kdy se jí podařilo stáhnout počty nových případů lokální nákazy na úplnou nulu. Národní zdravotní komise (NHC) připisuje kredity zejména dvojnásobnému zpřísnění přístupu ke splnění takzvané strategii zero covid.

S mutací delta se Čína potýká od 20. července. Prvním odhaleným nakaženým byl pracovník úklidové čety letiště ve východočínském Nankingu. Od té doby se Čína prala s nejhorším ohniskem od roku 2020 – covid-19 se rozšířil do 31 provincií a nakazil více než 1 200 lidí. Poslední týdny tak představovaly největší výzvu pro čínskou nekompromisní politiku nulové tolerance.

Nakažení jednotlivci v mase 1,4 miliardy obyvatel donutili místní úřady rozjet akce, při kterých během několika dnů otestovaly desítky milionů lidí. Číňané opět museli překousnout cestovní zákazy a podrobit se rozsáhlým trasovacím kampaním. A zdá se, že přísná strategie Číně vyšla.

V pondělí země hlásila 21 importovaných a zachycených případů a žádného symptomatického místního pacienta, což se nestalo od 16. července. Mezi 21 importovanými případy bylo 16 asymptomatických. Čína od počátku pandemie do statistik nakažených bezpříznakové případy nezahrnuje. Pokud tento trend bude pokračovat i nadále, mohla by se Čína stát první zemí na světě, která dostane pod kontrolu i variantu delta.

Na deltu uzávěry nezabraly

O úplné vymýcení covidu-19 se vedle Číny snaží či snažily i další země asijsko-pacifického regionu. Austrálie, Nový Zéland i Singapur zaváděly přísná opatření, uzavřely hranice téměř všem cizincům, naordinovaly nekompromisní karanténní pravidla, uvalily na města lockdowny a zahájily rozsáhlé testovací a trasovací kampaně. Více než rok se tato strategie jevila jako značně úspěšná. Příchod delty však zamíchal kartami.

„Špatnou zprávou je, že covid-19 možná nikdy nezmizí. Dobrou zprávou je, že je možné s ním normálně žít. Stejně jako chřipka bude i covid-19 nadále mutovat a přežívat v komunitě, většina těch, kteří se nakazí, se uzdraví, aniž by museli být hospitalizováni,“ uvedli na konci června singapurští ministři. Vláda tak začala pracovat na plánu, podle kterého by se s nemocí začalo zacházet jako se sezonní chřipkou.

Singapur patří k zemím s nejnižším počtem obětí připisovaným pandemii a 76 procent populace prošlo plnou vakcinací. „K udržení vysoké úrovně ochrany a k obraně proti novým mutantním kmenům rezistentním vůči současným vakcínám mohou být v budoucnu zapotřebí posilovací dávky,“ uvedla vláda. „Je možné, že budeme muset udržovat komplexní víceletý očkovací program.“

Od září tak Singapur plánuje zrušit povinnou karanténu pro cestující z Německa, Hongkongu, Macaa a Bruneje, a dát tak signál světu, že covid-19 lze zvládnout, a postupně se otevírat.

Život s covidem

Několikatýdenní lockdowny zažívala australská klíčová města Sydney, Melbourne i Canberra. Přesto však počty nových případů začaly narůstat, sobotní čísla byla nejvyšší od začátku pandemie. Hraniční míry dosáhla i frustrace místních – do ulic vyšly tisíce lidí, aby protestovali proti dlouhodobým uzávěrám.

Den po velkých protestech a stovkách zatčených australský premiér Scott Morrison zveřejnil své stanovisko naznačující, že se strategií zero covid je konec. „Lockdowny jsou prozatím nezbytné, ale nebudou dlouho potřeba,“ uvedl Morrison a dodal, že australská vláda hodlá přesunout svou pozornost ze snižování počtu nových případů k těm, kteří nákazu prožijí s vážným průběhem vyžadujícím hospitalizaci.

„Koneckonců takto zvládáme všechny ostatní infekční choroby,“ řekl australský lídr po vzoru Singapuřanů a dodal, že zdravotnický systém země je dostatečně silný na to, aby se s případnými návaly nakažených vyrovnal. Zatím neuvedl, kdy přesně Austrálie s novou strategií začne. Naznačil však, že jakmile se dosáhne očkovacích cílů, „bude možné brát si zpět vše, co covid vzal“. „O tom je život s covidem. Až se začneme otevírat, počty případů pravděpodobně porostou. To je nevyhnutelné,“ řekl.

Morrisonův přístup je v příkrém rozporu se sousedním Novým Zélandem. Jeho premiérka Jacinda Ardernová 12. srpna oznámila předběžný plán otevření naočkovaným turistům z nízkorizikových zemí od začátku roku 2022. Avšak pod podmínkou, že na ostrově nebudou žádná velká ohniska viru. „Zásadou číslo jedna zůstane zachování naší eliminační strategie k potlačení viru, takže si budeme moci udržet naše těžce vydřené zisky a ponechat své možnosti otevřené,“ řekla tehdy.

Oproti přesvědčenému Singapuru a nalomené Austrálii se však Čína svého přístupu „zero covid“ rezolutně drží. V pondělí státní televize CCTV varovala, že pandemie neskončila a lidé by neměli prevenci podceňovat. „Čínská metoda nulové tolerance bude pokračovat. Zároveň zvýšíme úsilí v očkování kvůli zpomalení přenosu a snížení závažných nemocí a také pro posilovací dávky pro pracovníky v první linii,“ píše čínské státní médium Global Times.

Reklama

Doporučované