Hlavní obsah

Covidu se nezbavíme, připustila první země a připravuje plán, co s tím

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto. Očkování v Singapuru.

Reklama

aktualizováno •

Špatnou zprávou je, že covid-19 možná nikdy nezmizí. Pozitivní je, že s ním můžeme normálně žít, uvedla singapurská vláda. Pracuje tak na plánu, podle kterého by se s nemocí zacházelo jako se sezonní chřipkou.

Článek

Od Londýna přes New York a Hongkong. Šířící se varianta delta se aktuálně jeví jako potenciální divoká karta mající ambice zhatit plány na návrat do předpandemických dob. Vzhledem k obavám, že by další mutace mohly překazit úspěšnost očkovacích kampaní, se první země rozhodly z ideje „zero covid“ politiky uhnout.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

S covidem-19 se musíme naučit žít, zní aktuálně ze Singapuru, který plánuje s onemocněním naložit podobně jako například s chřipkou, uvádějí vládní úředníci a připravují plán nepodobný snahám zbytku světa – mimo jiné upustit od každodenního sledování nových případů.

Tři ministři stojící v čele vládní koronavirové skupiny v rozhovoru pro The Straits Times uvedli, že jsou lidé po 18 měsících „věčné bitvy“ už unavení, vláda tak aktuálně pracuje na novém plánu. Nedávný komentář ministrů tak jde ruku v ruce s poznatky vědců například ze sousední Malajsie, podle kterých by mohlo být na místě pro aktuální pandemii zvážit odlišný postup. Stále výrazněji dle nich vychází najevo, že ideální cesta k vymýcení covidu-19 ze světa neexistuje.

Singapur patří k zemím s nejnižším počtem obětí připisovaným pandemii a už měsíce se nachází ve fázi přísného omezování veřejného života. Podle vyjádření vlády byla už více než polovina singapurské populace naočkovaná alespoň jednou dávkou a během následujících dnů má vedení země ambice denní počty naočkovaných téměř zdvojnásobit na 80 tisíc.

„Všichni se ptají: Kdy a jak pandemie skončí?“ napsali ve svém stanovisku ministři Gan Kim Yong, Ong Ye Kung a Lawrence Wong. „Špatnou zprávou je, že covid-19 možná nikdy nezmizí. Dobrou zprávou je, že je možné s ním normálně žít. To znamená, že se covid-19 velmi pravděpodobně stane endemickým. Stejně jako chřipka bude i covid-19 nadále mutovat a přežívat v komunitě, většina těch, kteří se nakazí, se uzdraví, aniž by museli být hospitalizováni,“ uvedli ministři.

„Ve stejném duchu můžeme pracovat i s covidem-19. Nemůžeme ho vymýtit, ale můžeme z pandemie udělat něco mnohem méně ohrožujícího, jako je chřipka, slintavka, kulhavka nebo plané neštovice a pokračovat ve svém životě,“ řekli.

I tak je však podle ministrů klíčovou součástí nového přístupu vakcína, která podle zkušenosti Izraelců míru nákazy u očkovaných snižuje třicetkrát. Taktéž míra hospitalizace je u očkovaných osob desetkrát nižší.

V Singapuru se nakazilo přes 120 plně naočkovaných lidí a nešlo ani o obyvatele pečovatelských domovů, ani o hospitalizované s jinými potížemi. Nemoc u většiny proběhla maximálně s mírnými příznaky, uvedli ministři. Těžký průběh se naopak objevil asi u osmi procent neočkovaných.

„K udržení vysoké úrovně ochrany a k obraně proti novým mutantním kmenům rezistentním vůči současným vakcínám mohou být v budoucnu zapotřebí posilovací dávky,“ napsali tři ministři v článku. „Je možné, že budeme muset udržovat komplexní víceletý očkovací program.“

Další součástí „širšího plánu“ singapurské vlády bude snazší testování, jako je používání samotestů a dechových analyzátorů, které rychle zjistí výsledky, uvedli ministři. Časem by tak na letištích, v přístavech, kancelářských budovách, nákupních centrech, nemocnicích a vzdělávacích institucích mohli využívat testovací soupravy, které zpracují výsledek za minutu až dvě.

Změna priorit

V rámci nového přístupu k pandemii by se také počítalo s tím, že by se lidé „vzhledem k lehkým příznakům u očkovaných“ mohli léčit primárně doma, uvedli ministři a dodali, že tím opadnou obavy z přehlcení zdravotnického systému.

Úřady tak budou moci skoncovat s masivním sledováním kontaktů a umisťováním do karantény pokaždé, když se objeví nový nakažený. Díky rychlým a snadným testům lidé sami zjistí, zda nakažení jsou, či nikoli. Namísto denních počtů nakažených by singapurská vláda ráda přesedlala na monitorování „vážných případů, pacientů na jednotkách intenzivní péče a plicní ventilaci“.

S těmito změnami Singapurci očekávají, že dojde i na restart cestování „přinejmenším do zemí, které virus dostanou pod kontrolu a také jej promění v endemickou normu“. Cestující otestovaní při odletu by po návratu a negativním testu mohli být osvobozeni od karantény. Pro přicestování do Singapuru doposud platila přísná pravidla, mimo jiné povinnost 21denní karantény pod vládním dohledem. Za porušení pak hrozí pokuta až ve výši deseti tisíc singapurských dolarů (asi 159 tisíc korun) a šest měsíců ve vězení.

Ministr zdravotnictví Ong mezitím zdůraznil, že covid-19 je „nepřítelem měnícím tvář“. „Zatímco kreslíme cestovní mapu, musíme být připraveni přizpůsobit se, posunout se vpřed. Ale pokud to bude nutné, před dalším krokem se i ohlédnout zpátky. Touto závěrečnou hrou jsme ale ochotni projít,“ řekl Ong.

Mezitím jinde v Asii

V jiných částech Asie jsou však obavy z šíření delty důvodem k bití na poplach. V Hongkongu pravděpodobně detekovali druhý takový případ a místní odborníci tak vydávají jedno varování za druhým. Za „superšiřitele“ a potenciálního spouštěče páté místní vlny označili například rušné nákupní centrum.

Úřady tak v neděli v noci nařídily plošné testování rezidenčního bloku v Tai Po, ve kterém pobývala nakažená 24letá žena. Nákaza deltou se prokázala také v obchodním centru Uptown Plaza. Test tak musí podstoupit všichni obyvatelé a návštěvníci, kteří byli v jedné či druhé budově za posledních 14 dní déle než dvě hodiny.

Prvních šest případů delty ohlásil také Tchaj-wan. Nákaza se na ostrov dle slov ministra zdravotnictví dostala mimo jiné od cestujících z Peru. „Mutantní kmen delta byl dříve detekován v celkem pěti importovaných případech. Toto je však poprvé, co se kmen viru dostal do komunity a je aktivně šířen,“ uvedl ministr Chen Shih-chung. V jednom z okresů s výskytem delty se tak doporučuje nevycházet z domu.

Variantu delta detekovalo 92 zemí a má se za to, že je o 60 procent přenosnější než alfa poprvé identifikovaná v Británii. Alfa je dle vědců sama o sobě o 50 procent nakažlivější než kmen poprvé objevený v čínském městě Wu-chan. Delta se také zdá být na rozdíl od jiných kmenů odolnější vůči očkování.

Reklama

Doporučované