Hlavní obsah

První ženské SWAT komando vyrazilo do ulic Indie se samopaly

Reklama

Ženy ve specializovaném policejním oddílu umí krav magu a vyzbrojeny jsou samopaly MP5 a útočnými puškami kalašnikov. Do terénu vyrazily k indickému dni nezávislosti.

Článek

Tým komanda SWAT (z angl. Special Weapons and Tactics) složený výhradně z žen předvedla policie v Novém Dillí ke středečnímu 71. výročí nezávislosti Indie.

Specializovaná jednotka bude běžnou součástí městské policie, která ji hodlá využívat v případech krizových situací s rukojmími, teroristických útoků nebo při jiných mimořádných hrozbách.

Trénink žen odpovídá zařazení ke komandu a nárokům na tyto vysoce rizikové situace. Každá členka SWAT jednotky prošla tréninkem umění boje zblízka zvaného krav maga, které používají složky Izraelských ozbrojených sil. Dále byly vyzbrojeny plně automatickými samopaly MP5 a jedno z nejznámějších útočných pušek světa - zbraní kalašnikov.

Zapojení týmu k ozbrojeným policejním složkám je pro Indii nevšední, jelikož se jedná o zemi, která je známá svým nerovným přístupem k ženám. Ještě loni zde platil takzvaný „snadný rozvod”, při kterém stačilo a bylo rozhodující slovo muže. Stále jsou zde četné případy znásilnění a domácího násilí. 

Ve středu však ženy SWAT komanda stály i vedle samotného premiéra země Narendra Modi, který měl ke Dni nezávislosti Indie proslov ve význačné historické Červené pevnosti v severní části Nového Dillí.

„Trénovali jsme je celkem 15 měsíců. Jsou ve výtečné kondici a extrémně profesionální. V některých případech je osobně shledávám i lepšími než muže a jakmile by došlo na nějakou krizovou situaci, mohu říct, že je tam pošlu jako první,” řekl vyšší úředník městské policie Pramod Kushwaha.

V loňském roce činil počet ženských zaměstnankyň u policejních složek v Indii celých 7,2 %. Uvedl to státní Úřad pro policejní vyšetřování a rozvoj.

Reklama

Doporučované